Resulullahın emrini dinlemeyip zekatını vermeyen Sa''lebe''nin yanından üzüntü içinde ayrılan iki sahabi Medine''ye dönüp Resulullahın huzuruna çıktılar. Henüz onlar sözü başlamadan, Resulullah: "Vay Sa''lebe bin Hatıba" dedi.
Süleym kabilesinden olan ve zekatını veren zengin kimseye ise, berekete kavuşması için dua etti.
Allahü teâlâ Sa''lebe hakkında [Tövbe suresi 75 ve 76''ncı ayetlerinde mealen] "Onlardan kimi de Allaha şöyle kesin söz vermişti: Eğer bize lütf ve kereminden ihsan ederse, muhakkak zekatını vereceğiz, gerçekten salihlerden olacağız. Ne zaman ki Allah, kereminden isteklerini verdi, cimrilik edip yüz çevirdiler. Zaten yan çizip duruyorlardı." buyurdu.
Sa''lebenin kabilesi bunu işitince, Sa''lebeye haber verip, helak oldun. Allahü teâlâ senin hakkında ayet-i kerime gönderdi, dediler.
Sa''lebe, Resulullah efendimizin huzuruna gelip, işte malımın zekatı kabul eyle, dedi. Resulullah, "Allahü teâlâ senin zekatını kabul etmekten beni men etti" buyurdu. Resulullah "Sen kendi kendine ettin! Sana söyledim, sözümü dinlemedin!" buyurdu ve onun zekatını almadı.
Resulullah efendimiz vefat ettikten sonra Sa''lebe zekatını hazret-i Ebu Bekr''e getirdi. Ya Emir-el mü''minin! Zekatımı kabul eyle, dedi. Hazret-i Ebu Bekr, ben Resulullahın kabul etmediğini nasıl kabul edebilirim, buyurdu.
Daha sonra hazret-i Ömer''e de getirdi. Fakat o da kabul etmedi. Sa''lebe, hazret-i Osman''ın halifeliği zamanında öldü... * * * Hz. Cabir şöyle anlatmıştır:
Bir gün Resulullah efendimiz pazarda giderken bir kadın feryad ederek, ya Resulallah! Benim bir kocam var, bana devamlı eziyet ediyor. Hakkımı gözetmiyor. Beni ondan ayır, dedi.
Resulullah sallallahü aleyhi o kadının kocasını çağırttı. O kimse gelip, ya Resulallah! Ben onu daima aziz tutarım. Onu incitmem, iyi geçinirim, dedi.
Kadın ağladı ve yalan söylüyor. Yalan söylemekte hiç hayır yoktur. Ben yalancıyı kendime yar edinmem, dedi.
Resulullah tebessüm etti. Kadının başörtüsünün bir ucundan kocasının da başından tutarak "Ya Rabbi bunların arasında ülfet ve muhabbet hasıl eyle" diye dua buyurdu.
O kadın bir ay sonra Resulullahın huzuruna geldi. Ben şehadet ederim ki, sen Allahü teâlânın Resulüsün. Yeryüzünde bana kocamdan daha sevgili kimse yoktur, dedi. * * * Yemenli birisi şöyle anlatmıştır. Yemen''de evimde bir kuyu kazmıştım. Tuzlu su çıktı. Resulullahın huzuruna gelip, bu durumu arz ettim. Bana bir matara su verdi. O suyu götürüp kuyuya döktüm. Kuyunun suyu tatlandı. Yarın: "Allahım bunun kalbini temizle!"

