Paşinyan, Rusya’ya blöf mü yapıyor?

A -
A +

Ermenistan durmuyor.

 

Azerbaycan’ın Karabağ zaferi sonrası Rusya ile yıldızı barışmayan Ermenistan yine boş durmadı. Ermenistan, Rusya’nın liderliğini yaptığı Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü (KGAÖ) üyeliğini dondurduğunu duyurdu.

 

Peki bunun nedeni neydi?

 

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, yine alıngan, yenilince “ben küstüm oynamıyorum” kabili mızıkçılık yaparak Kafkasya’nın mızıkçı ülkesi olduğunu da bir nevi teyit ederek şu gerekçeleri gösterdi:

 

-Rusya, Azerbaycan ve Ermenistan arasında gerçekleştirilen “Uzun vadeli Barış Anlaşması ilkelerine” Azerbaycan uymuyor, uymadı ve yeni bir saldırı başlatma hazırlığı içinde!

 

-Kolektif Güvenlik Anlaşması Örgütü, Ermenistan’ın yararını gözetemedi ve Ermenistan özellikle 2021-2022 yıllarında millî hedeflerine ulaşamadı. Bunun sonucu olarak da üyeliğini dondurma kararını aldı…

 

Bu sözlere kim inanır?

 

Tabii ki sadece Paşinyan’ın kendisi inanır. Bunun aslında Rusya’ya bir şantaj ve gözdağı olduğunu Rusya Devlet Başkanı V. Putin’in iyi bildiğini ve bu konuda hiç açıklama yapmadığını görüyoruz.

 

Böyle bir konuda Putin susuyor, sözcüsü konuşuyorsa ardından ağır bir karar gelecek demektir. Putin’in seçimlerden sonra farklı bir dış politika yürüteceğine kesin gözüyle bakılıyor zira.

 

Peki gerçekten Azerbaycan’ın böyle bir hazırlığı var mı? Aslında Azerbaycan hiçbir zaman Ermenistan’a saldırmadı. Karabağ savaşı, işgal edilen, el konulan Azerbaycan topraklarının işgalden kurtarılması operasyonuydu. Bunu Paşinyan da çok iyi biliyor. Ancak Ermenistan, Azerbaycan topraklarına bir daha el uzattığı takdirde başına gelecekleri de çok iyi biliyor.

 

Gürcistan’ın NATO üyeliğinin konuşulduğu şu günlerde Ermenistan’ın da NATO’ya göz kırptığını söylemek mümkün. ABD’nin Kafkasya’ya girmek istediğini daha önce de söylemiştik ve Nikol Paşinyan’ın Karabağ yenilgisinden Rusya’yı sorumlu tuttuğunu da hatırlayalım. Paşinyan’a göre, Rusya, Azerbaycan’a Türkiye ile hareket etmesine göz kırptı ve bu nedenle Azerbaycan başarılı oldu.

 

Paşinyan, ezelî ve ebedî kinini her durumda ve platformda kusmaya devam ediyor. Rusya’ya küsüp soluğu Batı ve NATO’da alan Paşinyan’ın bu tutumuna Kremlin Sözcüsü Dmitri Peskov kısa bir yorum yapmakla yetindi. Peskov, Ermenistan’ın dış politika vektörlerini değiştirmeyeceğini ve KGAÖ’nün stratejik ortağı ve müttefiki olarak kalacağını umduğunu söyledi.

 

Hepsi bu!

 

Peki Rusya, Ermenistan’ı gözden çıkardı mı gerçekten?

 

Rusya, Ermenistan’dan kolay kolay vazgeçmez. Stratejik olarak Ermenistan’ı kaybetme lüksü yoktur da ondan. Ancak kendisine blöf yapan bu küçük ülkeye de kesilecek bir fatura olacaktır. Ermenistan’ın ABD ve Rusya arasında böylesine tehlikeli maceralara girişmesi, KGAÖ’den ayrılması, üyeliğini dondurması taktiği aslında, Rusya’ya “artık senin liderliğini tanımıyorum ve kendime yeni bir lider arıyorum” mesajıdır.

 

Vladimir Putin, bu mesajı almıştır.

 

Peki Rusya, Ermenistan’a böyle bir seçimi yapma fırsatını tanır mı? Güneyindeki iki ülkeyi Gürcistan ve Ermenistan’ı aynı anda NATO’ya kaptırır mı? Bunu zaman gösterecek ancak Rusya’nın Ukrayna savaşını bitirir bitirmez yönünü Kafkasya’ya çevireceğinden kuşkumuz yok…

 

Bölgemizi ne yazık ki gelecekte de zor günler bekliyor.

 

ABD’nin Karadeniz’e yerleşme, çıkarma yapma planları sadece Batı Karadeniz için geçerli değil! Gürcistan’ın Karadeniz kıyıları da hayli ilgisini çekiyor olmalı. Her yerden kuşatılan Rusya’nın Karadeniz üzerinden kuşatılma projesine bir kıyamet senaryosuyla cevap vermesi ihtimali var mı?

 

Kesinlikle var!

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.