Sevgili okuyucular. İki gün sonra, yani çarşamba günü "Dünya Süt Günü" olarak kutlanacak. Biz de bu sebeple bugünkü köşemizi süte ayıralım istedik. Süt; başta gelişme çağındaki çocuklar olmak üzere, 7'den 70'e herkesin vücudu için lüzumlu olan bütün besinleri dengeli olarak içinde bulunduran vazgeçilmez tek besin kaynağıdır. Büyüme ve gelişmenin temel yapı taşıdır. Vücudun birçok hayatî fonksiyonunu sağlayan kalp, sinir ve kas hücreleri için gerekli bir besin maddesidir. Sütte, kalsiyumun yanı sıra, potasyum, fosfor ve protein bulunuyor. Hücre ve dokuların oluşmasında, yıpranan kısımların yenilenmesinde önemli rol alırken, sağlıklı bir hayat için ideal bir besindir. Bilhassa, 2 yaşın altındaki çocuklara tam yağlı süt verilmelidir. Faydaları saymakla bitmeyen sütün veya sütten yapılan yiyeceklerin günde en az yarım litre tüketilmesi gerekmektedir. Yarım kilo süt, günlük ihtiyacımız olan; kalsiyumun yüzde 75'ini, fosforun yüze 60'ını iyotun yüze 25'ini, B2 ve B12 vitamini ihtiyacının yüze 77'sini, C vitamininin yüze 15'ini, A vitamini ihtiyacının yüzde 23'ünü, D vitamini ihtiyacının ise yüzde 16'sını karşılıyor. Sütte A, B, C, D, E ve K vitaminleri bulunmaktadır. Yüzyıllardır sağlığa yararlı bir içecek olduğu kabul edilen sütün yararlarıı modern tıp tarafından da ispatlanmıştır. Sütün içerdiği bol miktardaki kalsiyum, mineral ve vitaminler, bir çok hastalığı önler, hatta tedavi eder. Bu yüzden, sağlık açısından bol miktarda süt tüketilmesini öneriyoruz. Kanser düşmanı Süt; kanseri, özellikle de bağırsak kanserini önlüyor.. Kaliforniya Üniversitesi'nden Doktor Cedrik Garland'ın 20 yıllık bir araştırması, süt tüketen kişilerin daha sağlıklı bağırsaklara sahip olduğunu ortaya koydu. 20 yıl boyunca 2000 kişiyi yakın takibe alan Dr. Garland, günde 2-3 bardak süt içen kişilerde bağırsak sorunlarına, hatta bağırsak kanserine pek rastlanmadığını belirtti. Bu yüzden Dr. Garland, bağırsak kanserini önlemek için günde 2-3 bardak süt tüketilmesini öneriyor. Uzmanlar, sütte bulunan kalsiyumun bağırsaklarda, kansere yol açabilen fazla asitleri yok ettiğini ve böylece sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalıştığını belirtiyorlar. Hastalıkları bitiriyor Bostonlu bilim adamları, sütün içerdiği ''Asidofilis" ''bakterisinin de bağırsak kanserine karşı etkili olduğunu söylüyorlar. Yapılan araştırmalarda, bu bakterin, kanser üreten hücreleri yok ettiği ortaya çıktı. "Asidofilis" bakterisi, bağırsaklardaki doğal maddelerinin, değişime uğratarak, kanser üretmelerini engelliyordu. Japon araştırmacılar da, her gün süt içerek mide kanserinden uzak durulabileceğini savunuyorlar. Yapılan bir çok uluslararası araştırmada, süt tüketen kişilerde akciğer kanserine yakalanma riskinin azaldığı belirlendi. Anne sütünü ihmal etmeyin Çocuklar için en ideal besin olan anne sütünün; şişmanlık, kalp, alerjik rahatsızlıklar, mide, orta kulak iltihabı ve diyabet gibi önemli sağlık sorunlarından da koruduğu ortaya çıktı. ABD Fransa, İngiltere, İskoçya, Avustralya, Finlandiya, Almanya, Kanada, İsveç ve İtalya'da yapılan yapılan araştırmalarda, anne sütü emen çocuklar ve diğer mamalarla beslenenler karşılaştırıldı. Araştırmalarda, anne sütüyle beslenen çocukların zeka seviyesinin, biberonla beslenenlerden daha yüksek olduğu, belirlendi. Bu yüzden Dünya Sağlık Örgütü ve UNICEF ülke hükümetlerine çağrıda bulunarak, bebeklerin anne sütü ile beslenmesinin özendirilmesini istedi. İşte sütün faydaları ğ Kemik erimesini önler. ğ Mikrobik enfeksiyonlara karşı etkilidir. ğ İshali tedavi eder ğ Mide rahatsızlıklarını giderir. ğ Sindirim sistemini düzene sokar. ğ Ülseri önler. ğ Beynin gelişme ve çalışmasında faydalıdır. ğ Dişleri korur ve çürükleri önler. ğ Kronik bronşiti önler. ğ Tansiyonu düşürür. ğ Kanserin önlenmesine yardımcı olur. ğ Büyüme ve gelişmeyi sağlar. ğ Hücre ve doku oluşumunu hızlandırır. ğ Saç ve tırnak oluşumunda rol alır. ğ Yağsız süt, kolesterolü düşürür. ğ A, B, C, D, E , K vitaminleri vardır. ğ Yaraların çabuk kapanmasını sağlar. ğ Kanın çabuk pıhtılaşmasını sağlar. ğ Kilo kontrolünü ayarlar. ğ Kasları güçlendirir. ğ Hücreleri onarır. Papatya suyuyla doğal sarışınlık Saç rengi orta kumral ile koyu sarı arasında değişen kadınlar yaz aylarında papatya suyu sürerek saçlarının rengini güneşle birlikte sarartabilirler. Papatya suyuyla elde edilen görüntü hem son derece doğal oluyor hem de çok ekonomik. Üstelik papatya suyunu hazırlamak son derece basit. Bir avuç papatyayı bir litre suya koyup iyice kaynatın. Soğuduktan sonra süzgeçten geçirip papatya suyunu bir şişeye doldurun. Güneşe çıkmadan önce her gün hatta dilerseniz günde 2-3 defa saçlarınıza papatya suyu uygulayarak tarayın. Saçınıza papatya sürdükten sonra bir süre güneşte durup güneşin saçınıza mümkün olduğunca çok nüfuz etmesini sağlayın. Bir kaç sefer sonra saçınızın rengindeki açılmayı farkedeceksiniz. Papatya suyu bir saç açıcı kadar etkili olmadığı için koyu renk saçların sapsarı olması gibi sonuç vermesi imkansızdır. Fakat saçınızın kendi tonundan en az 2-3 ton açılmasını sağlayarak saçınıza bir ışıltı katabilirsiniz.