-Eşim dördüncü doğumundan sonra kanama nedeni ile ameliyat oldu. Rahimini aldılar, bu önlenemez miydi, ne yapılabilirdi? E.Y.-Balıkesir
Pıhtılaşma mekanizmasını bozabilecek sonuçlara yol açabilmeleri açısından postpartum kanamaların çok önemi vardır. Doğum sonu anne ölümlerinin sebepleri arasında doğum sonu kanamaların yeri küçümsenmeyecek kadar önemlidir. Genellikle kabul edildiğine göre doğumu takiben 500-600 ml''den fazla kanama olması patolojiktir. Kanamanın hangi sebebe bağlı olursa olsun fazla ve uzun sürmesi halinde kanın pıhtılaşmasını sağlayan elemanlarının aşırı kullanılmasına bağlı olarak pıhtılaşma mekanizmasında bozukluk ve kanın pıhtılaşmaması yani kanamanın duramaması ihtimali vardır. Postpartum kanamaya yol açan durumları özetlersek rahimağzı, vajina yırtıklar, rahimin yırtılması (uterus rüptürü), rahimin ters dönüp dışarı çıkması (uteris inversiyonu), rahim içinde parça kalması (plasenta retansiyonu), plasentanın rahime yapışık oluşu, kanın daha önce var olan pıhtılaşma bozukluğu ve uterus atonisi. Uterus atonisi. En sık görülen kanama nedenidir. Rahimin tonüsünü kaybetmesi ve kanamanın duramamasıdır. Rahimin sertliğini koruyamaması ve gevşemesi gebelikte oldukça artmış ve genişlemiş damarların şiddetli kanamasına neden olur ve hızlı kaybedilen kan anne ölümüne neden olabilir. Zorlu doğumlar, çok uzun veya çok kısa süren doğumlar sonrası, myom oluşu, sık ve çok doğum yapanlarda rastlanabaldiği gibi bazen sebebi izah edilemez. Bazı araştırmacılar daha önceki doğumlarında atoni geçirmiş olanlarda sonraki doğumlarda da ihtimalin fazla olduğunu bildirmektedirler. Postpartum kanamalar çok acil müdahale edilmesi gereken önemli durumlardır. Çok kısa sürede kanama nedeni bulunup acilen tıbbi veya cerrahi müdahalenin yapılması gerekir. Kanamanın kontrol altına alınamadığı durumlarda histerektomi yani rahimin ameliyatla alınma işlemi uygulanır. Ayrıca postpartum kanamaların doğuştan rahim bozukluğu olanlarda, rahime daha önce yapılmış olan müdahaleler mesela sezaryen geçirenlerde daha sık olarak meydana geldiği, doğum sonrası kanamaların doğum sonrası enfeksiyonlara zemin hazırlayabileceği unutulmamalıdır.
Vena Cava Kompresyon sendromu -7 aylık hamileyim. Sırt üstü yattığımda kendimi kötü hisediyor bazen bayılıyorum. Tehlikeli bir durum mudur ne yapabilirim? S.A-Ankara
Gebe kadının sırt üstü yatması sonucunde gebe rahiminin karın içindeki büyük damarlardan biri olan vena cana üzerine baskısı sonucu meydana gelir ve sonralarda gebelerin yaklaşık yarısında çeşitli derecelerde görülür. Bu damara bası olduğunda kalbe giden kan azalacağından tansiyon düşer. Aynı anda rahimi besleyen damarlarda da basınç düşer bu durum uzun süre devam ederse anne ve bebek için tehlikeli olabilir. Bulguları terleme, bulantı, halsizlik, çarpıntı, tansiyon düşmesi ve renk solukluğudur. Hasta yana çevrildiğinde bu semptomlar yok olur. Gebelerin 4 veya 5. aylardan itibaren yan yatmaları gerekmektedir.

