Dolar, borsa, gayrimenkul ne olur?

Sesli Dinle
A -
A +

Geçen hafta sonu inanılmaz bir soru yağmuru yaşadık desem yanlış olmaz. Herkes panik olmuş durumdaydı sanki.

 

"Dolar gerçekten 10 TL'ye düşecek mi?" ya da "Borsa ve gayrimenkul fiyatları sahiden çöküş yaşayacak mı?" şeklinde endişeli sorulara cevap vermeye çalıştık.

 

Her şeyden önce ekonomistlerin kur öngörüsünde bulunmaları sakıncalı bir durum. Çünkü bizler senaryolara uygun şekilde reçeteler yazmak ile mükellefiz. Yine de bugünkü seviyeden doların 10 TL'ye düşme ihtimaline bakmak zorunda kaldım. KKM açıklamasından sonra 16 TL civarından 11 TL'ye kadar düşen dolar 12 ay sonra bugünkü yüksek seviyelere çıktı. Yepyeni bir enstrüman açıklanır veya yine "sihirli bir dokunuş" gelirse, 10 TL'ye düşme ihtimali zayıf olsa da gerileme olabilir.

 

Bu durumda "yukarıdan satayım, aşağıdan alırım" diye düşünenler olabilir elbette. Kolay bir iş değil açıkçası, hele ki döviz rezervleri bu kadar tartışmalı bir seviyedeyken. Dolar/TL bir miktar gerilese bile sonra yükseleceği kesin. 

 

Gayrimenkul fiyatlarının sert şekilde gerilemesi şu an için mümkün gözükmüyor. Ayrıca seçim öncesinde yeni kredi kampanyalarını bekliyoruz. Bu sebeple ara sıra fiyatlarda duraklama ve bir kısım düşüş yaşansa da, yönümüz yukarı gözüküyor. 

 

Bundan başka, ciddi bir içeriden ve dışarıdan göç yaşanan ülkemizde konut fiyatlarının çok fazla geri gelme imkânı bulunmuyor. ABD'ye benzeyen özelliklerimiz olmadığı için bu şekilde bir "kehanet"in en azından 3 yıl gerçekleşme imkânı zor gözüküyor. Eğer Türkiye'de muazzam bir karışıklık çıkarsa bunlar yaşanabilir. Böyle bir "kehanet"te bulunan kişilerin bile haklı çıkmak için böyle bir temennide bulunacağını sanmıyorum.

 

Borsa konusunda her zaman dikkatliyim. Dolar bazında ucuz olduğunu gayet iyi bildiğimiz hisselerin yükselmeye devam edeceği, iç ya da dış siyasette büyük bir olumsuzluk yaşanmadan trendin bozulacağını düşünmüyorum. Açıkçası son 5 yıldır neredeyse yatay seyrederken bir yıldır rekor üzerine rekor kıran BİST, doğal olarak arada sırada dinlenecek. Kolay değil 1400 puandan 5000 puanın üzerine çıktı. Mevduat faizleri bu kadar düşükken, "kehanet"te bulunanların "çökme" diye tarif ettikleri acaba ne olabilir? Mesela yılbaşındaki seviyeye geri dönerek, tüm kazançları geri vermek olabilir mi? Bu 5000'den 2000'e geri düşmek anlamına gelir ki, küresel anlamda bir kriz ya da felaket olmadan pek mümkün gözükmüyor. 

 

Tüm bu analizi elbette bir anda ortaya çıkacak siyasi, diplomatik veya ekonomik bir kriz çıkmayacağı kaydışartıyla bilginize sunuyorum. Mal canın yongasıdır kabul ediyorum ama, kendi özgür iradesiyle para istifleyip sonra akıbetini başkasından öğrenmek isteyenlere de “neden bunu yapıyorsun” diye sormakta fayda var. Ne de olsa her işin bir felsefesi olmalı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.