Kaydet
a- | +A

Fransa Kralı 1. Fransuva 31 Mart 1547''de ölmüş, yerine 2. Henri geçmişti. O da, Almanya, İspanya, Hollanda, Güney İtalya ve diğer bazı Avrupa ülkelerine hakim olan Şarlken ile ister istemez mücadele etmek zorundaydı. Karada olduğu gibi denizlerde de İspanyollar ve Andrea Doria ile bir türlü başa çıkamıyordu. 2. Henri, selefi Fransuva gibi Kanuni Sultan Süleyman''a müracaat etti ve yardım ricasında bulunmak üzere, Gabriel d''Aramon adındaki elçisini kalabalık bir maiyetle İstanbul''a gönderdi.

"Kralınıza söyleyiniz ki!.."

Sultan Süleyman Fransızlara karşı dostluk politikası takibediyor, onları himayesi altında bulunduruyordu. İstanbul''a gelen d''Aramon hemen huzura kabul edildi. Fransız Kralı, hamisi ve velinimeti Kanuni''ye şu istirhamda bulunuyordu: "Fransız donanması, Napoli sularında Osmanlı donanması ile birleşecek ve kayıtsız şartsız Kaptan Paşa''nın emrine girecekti. Alınacak esirler ve her türlü ganimet eşyası Türklere ait olacaktı. 2. Henri de Fransuva gibi padişaha bütün minnet ve şükran hisleriyle bağlıydı ve ölünceye kadar da bağlı kalacaktı." Padişah, elçinin bu sözlerini tebessümle dinledi. Sonra elçiye: -Bilirim, siz taahhütlerinize sadık kalmazsınız. Vaktiyle de böyle yapmıştınız. Haydi gidiniz ve kralınıza söyleyiniz ki, Fransuva gibi onu da düşmanlarından kurtaracağım!.. Kaptanı Derya Sinan Paşa kumandasındaki Donanmayı Hümayun, 1552 senesi baharında Akdeniz''e yelken açarken, Turgut Reis''in de Tunus''tan kendi filosuyla hareket ederek Sicilya sahillerini vurması kararlaştırılmıştı. Fransız elçisi d''Aramon üç kadırga ile Osmanlı donanmasına katılmış, birlikte Napoli önlerinde Prustia adasına gelerek demirlemişti. Aradan on gün geçmesine rağmen, Fransız donanmasından eser yoktu. Daha sonra, Fransız filosuna yolda rastlanır ümidiyle demir alındı. Bu sırada, Sicilya sahillerini hallaç pamuğu gibi atan Turgut Reis de donanmaya katıldı. Birlikte kuzeye doğru yelken açıldı. Roma''nın iskelesi olan Ostia''ya gelerek taze su ve yiyecek alındı. Bu sırada Andrea Doria''nın otuz parça gemi ile Cenova''dan hareket ettiği haberi geldi.

Andrea Doria rahatlamıştı

Andrea Doria, Roma''nın Ostia iskelesine uğradığı zaman, Osmanlı donanmasının birkaç gün önce Pons adalarına yelken açtıklarını ve bir daha görünmediklerini öğrendi. Bu sularda hiçbir Osmanlı gemisine rastlanılmamış olması, Andrea Doria''ya rahat bir nefes aldırdı. Artık güvenle yollarına devam edebilirlerdi.