Fatih’te kaybolan 26 tarihi cami yeniden ihya ediliyor! İlçede 10 binin üzerinde kültür varlığı yer alıyor

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:

Kültür - Sanat Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Fatih Belediyesi tarihi mescit ve camilerin ihyası için yeni çalışmalara başladı. 26 adet tarihi mescit ve cami için harekete geçildi.

İstanbul'un en köklü ilçesi olan Fatih'te tarihi ve kültürel varlıklar açısından da en zengin bölge olarak yer alıyor. 

Bölgede yapılan kültürel çalışmalar hakkında Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan açıklamalarda bulundu.

Başkan Turan, “İlçemizde yer alan toplam 26 kaybolmuş tarihi mescit ve camiyi yeniden aslına uygun olarak ihya etmiş olacağız” dedi.

Fatih Belediyesi tarafından 2020 yılında, Fatih Kültürel Miras’ın envanteri çalışmalarına başlandı. İlk olarak 6 bin 700 adet sivil mimarlık örneği yapı ve 3 bin 500 adet anıt eser niteliğindeki yapı tespit edildi.

Bu tespit çalışmasının ardından yapılan tasnif ile başlıklar belirlendi. İhya camiler, eğitim yapıları ve su yapıları gibi başlıklar belirlendi.

26 adet tarihi mescit ve caminin ihya çalışmalarını başlattık. 21 adet caminin proje çalışmaları devam ederken 5 tane caminin proje çalışmaları tamamlanmış olup inşa ve ihya çalışmaları devam ediyor.

Eski İBB Başkanı Kadir Topbaş’ın döneminde yoğun olarak yürütülen ihya cami projeleri ve uygulama çalışmaları İBB yönetiminin değişmesiyle birlikte yavaşlayarak neredeyse rafa kalkmış durumda. Önceki dönemde projesi başlayan eserler devam edildi ancak bu noktada yeni bir esere giriş yapılmadı.

Fatih’te kaybolan 26 tarihi cami yeniden ihya ediliyor! İlçede 10 binin üzerinde kültür varlığı yer alıyor

Cami ve mescitleri gösteren eski bir harita

ŞEHRİN HAFIZASINDAN SİLİNEN MESCİTLER İHYA EDİLİYOR

İhya camiler ile ilgili Fatih Belediye Başkanı M. Ergün Turan şöyle konuştu:

”Fatih’te tarihsel dönem içerisinde kaybolmuş cami alanlarımızı haritalarımızdan biliyoruz. Şimdi kaybolmuş bu camilerimizin 26 tanesi üzerinde proje çalışması yaptık.

Tekrar ihya için ve bu 26 proje çalışmasından 5 tanesinin inşaatına başladık. Şu anda yanında bulunduğum Simkeş Mescidi de ihya mescitlerden bir tanesidir”

Bu caminin yapıldığı yerinde yakın dönemine baktığımızda burada bir cami görmüyoruz. Ama biz tarihi haritalara, arşive ve fotoğraflara baktığımızda burada bir caminin varlığını biliyoruz. Sonra da burada kazı yaparak bir kalıntı ortaya çıkarıldı.

Bu kalıntıya göre bu caminin hangi tarihte yapıldığını biliyoruz ve dönem mimarisine uygun bir proje geliştirip ve yine dönem mimarisine uygun inşaat metotlarıyla bir proje yapıp koruma kuruluna götürüyoruz ve burada onaylıyorlar ya da değişiklikler istiyorlar.

Şimdi geldiğimiz noktada yok olmuş belki şehrin 100 yıldır hafızasında olmayan bu mescit ve camilerimiz ihya ediliyor”

TARİHİ CAMİLER İÇİN HAYIRSEVERLER DESTEK OLUYOR

Camileri kamu kaynağı kullanmadan yaptıklarını söyleyen Turan, “Proje bittikçe bağışçı buluyoruz. Genelde bu projeler cami projeleri olduğu için kamu kaynağı kullanmadan bağışçılarla yapmaya çalışıyoruz. Proje bittiğinde toplamda 26 tane kaybolmuş cami inşa etmiş olacağız” diye konuştu.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...