İstanbul dev bir arkeolojik alan gibi

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
İstanbul dev bir arkeolojik alan gibi

KÜLTÜR - SANAT Haberleri  / HABER MERKEZİ

İki kıtaya yayılan İstanbul, hâlihazırda aynı anda 60’a yakın arkeolojik kazıya ev sahipliği yapıyor. Şehirdeki kazılardan çıkan nadide eserler ise “İstanbul Kazıları” adlı sergide buluşuyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Tarihi 8 bin 500 sene önceye uzanan İstanbul, âdeta dev bir arkeolojik alan gibi aynı anda birçok kazıya ev sahipliği yapıyor. Arkeolojik kazların dışında metro inşaatlarında bile, tarihî bilgileri değiştiren antik eserlere ve bilgilere ulaşılabiliyor.

İstanbul’daki arkeolojik kazılarda bulunan ve şehrin tarihini değiştiren eserlerden seçilenler ise bugünlerde İstanbul Türk ve İslam Eserleri Müzesinde sergileniyor.

İstanbul dev bir arkeolojik alan gibi

15 KAZI, 100'DEN FAZLA ESER

“İstanbul Kazıları” adlı sergide İstanbul’daki müzelerin Yenikapı, Beşiktaş ve Haydarpaşa başta olmak üzere imparatorluklara payitahtlık yapmış şehirdeki 15 kazısından son çeyrek asırda çıkan 100’den fazla eser görülebiliyor. Bu eserlerin bazıları ise ilk defa bu sergi vesilesiyle ziyaretçiyle buluşuyor.

TARİHİ DEĞİŞTİRDİLER

Dün açılansergi hakkında açıklamalarda bulunan İstanbul Arkeoloji Müzeleri Müdürü Rami Asal “Burada Kültür ve Turizm Bakanlığı’mıza bağlı müzelerin İstanbul’da son gerçekleştirdiği arkeolojik kazılardan son 20 seneye damgasını vuran 15’inden eserlere yer veriyoruz. Yenikapı kazılarında 2 bin 500 yıllık zannedilen İstanbul’un tarihinin 8 bin 500 sene öncesine uzandığını öğrendik. Haydarpaşa kazıları, 'Khalkedon’ yani ‘Körler Ülkesi’nin somut kültür varlıklarına en çok ulaşılan arkeolojik araştırma oldu. Beşiktaş kazılarından ise dünya göç haritasını farklı noktalara götürebilecek buluntular çıktı. Ayasofya Müzesi inşa edilirken de altyapılar keşfedildi. Bu kazılarda ortaya çıkan arkeolojik eserleri burada sergiliyoruz. Eserlere, olabildiğince temsilî olarak yer veriyoruz” diyor.

Şehrin arkeolojik sahada benzeri olmadığını ifade eden Asal, sözlerine şöyle devam ediyor: İstanbul âdeta büyük arkeolojik alan gibi. İstanbul’da şu an aynı anda yaklaşık 60 arkeolojik kazıyı yürütüyoruz. Yıllık ise 300’e yakın kazı yapılıyor. Bu kazılarda binlerce eser bulunuyor. Bunların bir kısmı tarihi değiştiren eserler.

İstanbul dev bir arkeolojik alan gibi

Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından açılan sergi, 26 Kasım’a kadar Sultanahmet Meydanındaki Türk ve İslam Eserleri Müzesinde görülebilecek.

KAYIP MİRASLARDAN YADİGÂR KALDILAR

“İstanbul Kazıları” sergisinde İstanbul’da kaybolan kültür varlıklarının keşfine dair yapılan kazılardan eserler de yer alıyor. O kazılardan bazılarını yürüten Türk ve İslam Eserleri Müzesinin müdürü Ekrem Aytar “Bizim yapmış olduğumuz kazılar genelde ihyaya yönelik. Yani İstanbul’da zamanla çeşitli sebeplerle kaybolan cami ve mescitlerin kurul kararıyla temelleri bulunuyor. Daha önce yapılmış resim ve gravürleri yardımıyla yapılar tekrar ihya ediliyor. Müze olarak başta Fatih olmak üzere çeşitli İstanbul ilçelerinde yüze yakın kazıyı devam ettirmekteyiz. Atik Ali Paşa Camii, Arpa Emini Mescidi ve Simkeşhane Camii’nin kazılarından çıkardığımız eserleri ilk defa burada sergilemekteyiz” ifadelerini kullanıyor.   

 

 

 

Düzenleyen:  - KÜLTÜR - SANAT
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...