Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!

'Kalekondu'lar tarih oluyor! 2800 yıllık Sinop Kalesi'nin sırtındaki evlerin sonu geldi

UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'nde yer alan 2800 yıllık tarihi Sinop Kalesi, yıllardır sırtında duran kalekondulardan kamulaştırmayla kurtulacak.

Kaydet
a- | +A

Milattan önce 8. yüzyılda inşa edilen 25 metre yüksekliğindeki Sinop Kalesi surlarında bulunan tapulu 6 kalekondu için kamulaştırma süreci başladı.

Sinop Valiliği, Sinop Kalesi'nin üzerinde ve koruma alanında bulunan, yıllar önce inşa edilen gerek fiziksel gerekse estetik açıdan kaleye “yük” olan, vatandaşlarca "kalekondu" olarak tabir edilen 6 adet yapının kaldırılması sürecinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından başlatıldığını duyurdu.

'Kalekondu'lar tarih oluyor! 2800 yıllık Sinop Kalesi'nin sırtındaki evlerin sonu geldi - 1. Resim
Başlık Resmi'Kalekondu'lar tarih oluyor! 2800 yıllık Sinop Kalesi'nin sırtındaki evlerin sonu geldi - 1. Resim

SİNOP HALKI KARARI DESTEKLEMELİ

Sinop Kültür ve Turizm Derneği Başkanı Saim Gürbüz, bu kararı Sinop halkının da desteklemesi gerektiğini belirterek şunları söyledi:

“Sinop Kalesi birçok medeniyetin kalıntılarını biriktiriyor. Uzun yıllardır da çok büyük bir yük çekiyor. Meydan Projesi kapsamında Sinop silüetinin bir kısmı ortaya çıktı ve surlarda bakım çalışmaları yapıldı. Fakat cezaevine giden yoldaki surların üzerinde bulunan yapılar zaten zamanında kaçak yapılmış ve hiç uygun olmayan yapılardı. Bunlar aynı zamanda surların restorasyonu için büyük bir zorluktu. Bunun temizlenmesi bence tarihi Sinop surları açısından çok önemli. Meydan Projesi kapsamında özellikle Atatürk Caddesi'nde bulunan surlar çok güzel ortaya çıktı. Saat Kulesi de aynı şekilde çok güzel ortaya çıktı. Bu sur restorasyonu cezaevi tarafına doğru yani batı yönünde düzenlenmesine imkan sağlayacak. Bunu kesinlikle tüm Sinopluların desteklemesi gerekiyor” dedi.

BAKMADAN GEÇME
Ankara Kalesi
HABER

Ankara Kalesi'nin çatlayan surlarında neler oluyor? 2000 yıllık tarihi yapıda son durum

'Kalekondu'lar tarih oluyor! 2800 yıllık Sinop Kalesi'nin sırtındaki evlerin sonu geldi - 2. Resim
Başlık Resmi'Kalekondu'lar tarih oluyor! 2800 yıllık Sinop Kalesi'nin sırtındaki evlerin sonu geldi - 2. Resim

KALENİN TARİHÇESİ

Sinop Kültür ve Turizm Müdürlüğü web sitesinde yer alan bilgiye göre Sinop Kalesi, ilk olarak milattan önce (MÖ) 8. yüzyılda Milet'ten gelerek Sinop'ta yerleşip koloni kuran göçmenler tarafından yapılmış.

MÖ 7. yüzyıldaki Kimmer saldırılarıyla yıkılan kale surlarının Pontus hükümdarlarından IV. Mithridat döneminde onarımı yapılmış ve kale bugünkü sınırlarına genişletilmiş. Romalılar ve Bizanslılar döneminde de devamlı onarım gören kale, 1214 ve 1261 yıllarında Selçukluların eline geçmiş.

BAKMADAN GEÇME
Osmanlı eserleri için komşudan adım! Midilli Adası
HABER

Osmanlı eserleri için komşudan adım! Midilli Adası'ndaki Kalloni Belediyesi harekete geçecek

Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi |
Haberle İlgili Daha Fazlası
Kültür - Sanat
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
YORUMLAR
ÖNE ÇIKANLAR
SONRAKİ HABER
Soru 0 / 6
Türkiye Gazetesi dijital abonelik ve arşiv kampanyamızı ilk nereden duydunuz?

Haber Asistanı

Son 30 günün haberleri
📰

Türkiye Gazetesi Haber Asistanına Hoş Geldiniz!

Son 30 güne ait haberleri, spor gelişmelerini veya yazar yazılarını sorgulayabilirsiniz.