O eski Mario'dan eser yok şimdi! | Sinemada bu hafta

Düzenleyen:
- Güncelleme:
O eski Mario'dan eser yok şimdi! | Sinemada bu hafta

Kültür - Sanat Haberleri

“Süper Mario Kardeşler Filmi” popüler oyunun kahramanlarını renkli bir görsellikle ama ruhlarından uzak yeniliklerle bugüne taşıyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - Dünyanın gelmiş geçmiş en popüler konsol oyunlarından biri olan “Süper Mario”nun 80’ler ve 90’larda çocuk olanların dünyasında özel bir yeri var… Bir nesil bu oyunda; kırmızı tulumlu karakterle tuğlalara kafa atıp kaplumbağa ve ejderhalarla kavga etmiş ve fedakârca prensesi kurtarmanın mücadelesini vermişti. İki boyutlu dünya genişledi, karakterler renklendi ama ilk Mario’nun hafızalardaki müstesna yeri kaldı…

1985’te Nintendo tarafından piyasaya sürülen oyun, 1993’te “Süper Mario Kardeşler” ismiyle film olarak seyirciyle buluştu. Fakat Rocky Morton’ın yönetmenliğini yaptığı bu eser, tam bir fiyaskoydu ve eleştirmenlerce yerden yere vuruldu.

Ve sinemadaki bu başarısız maziden sonra Süper Mario yeniden beyazperdede… Fakat bu defa oyunlardaki fantastik dünyayı yansıtacak animasyon bir görsellikle… Yönetmenliğini Aaron Horvath ve Michael Jelenic’in üstlendiği “Süper Mario Kardeşler Filmi” adlı eser, oldukça hareketli bir macera ile efsaneyi bugüne taşıyor. Filmin orijinal dilinin seslendirmelerini ise Chris Pratt, Charlie Day ve Anya Taylor-Joy gibi oyuncular yapıyor.

KARDEŞİ KURTARMAK…

Filmde Mario ve şaşkın Luigi, New York’un Brooklyn bölgesinde kendi tesisatçılık işlerini kuran iki kardeş olarak karşımıza çıkıyorlar. Ancak beklediklerini bulamayıp ailelerinden destek görmüyorlar. Kendilerini ispat etmek için şehirdeki bir su arızasını tamir etmeye girişen ikili, yer altında yıllardır girilmemiş bir alan keşfediyor ve sırlı bir borudan sihirli, yeni bir dünyaya çekiliyorlar. Ancak Mario, Mantar Krallığı’na, kardeşi ise karanlık tarafında düşüyor ve ele geçirdiği güçle dünyayı tehdit etmeye başlayan kötü ejderha Bowser tarafından esir alınıyor. Mario ise kardeşini kurtarmak için Mantar Krallığı’nın hükümdarı Prenses Peach’ten yardım istemek mecburiyetinde kalıyor...

“Süper Mario Kardeşler Filmi” çocukluğumuzda kaybettiğimiz bir oyuncağı dolabımızın bir köşesinde bulmuşuz hissiyatıyla karşımıza geldi… İlk Box Office dataları da bu heyecanı teyit etti; 377 milyon dolarla bütün zamanların en başarılı açılışını yapan animasyon filmi oldu. Ancak bu “oyuncak” sanki o eskisi değildi!

Eserde şeker pembesindeki tesirli bir görsellik ve hareketli animasyonlarla Mario’nun dünyası tasvir ediliyor. Ama daha ziyade ergenlik öncesi çocuk seyircilere has dizayn edilmiş gibi görünen eser, senaryo noktasında beklentilerin altında kalıyor. Hayal gücünden mahrum kalan sathi senaryo, oyuna karşı nostaljik hisler besleyen yetişkin seyirciyi tatmin etmeye yetmiyor. Buna rağmen daha küçük yaşlı seyircinin eğleneceği, süratli bir animasyon meydana geliyor.  

O eski Mario'dan eser yok şimdi! | Sinemada bu hafta

ELİ MIZRAKLI PRENSES!

Öte yandan oyunun ruhuna uzak bazı tercihler de dikkat çekiyor. Feminist saiklerle sinemanın klasiklerinin yeniden şekillendirilip remake’lerinin yapıldığı bu dönemde, animasyon filmler için de benzer bir durum söz konusu. Bu filmde de o eski Mario ve prenses artık yok. Prenses Peach, eli mızraklı bir şekilde tasvir edilip “kurtarılan” değil, “kurtaran” oluyor!

Hasılı, “Süper Mario Kardeşler Filmi” mazinin değil bugünün küçük çocuklarına hitap eden eğlencelik, ortalama bir film oluyor.

HAFTANIN DİĞER FİLMLERİ

● “Renfield”
● “Hava Muhalefeti”
● “Mannu Çanakkale’de”
● “Hadi Hayırlısı: Istakoz’un Haritası”
● “Ela ile Hilmi ve Ali”

EN ÇOK SEYREDİLENLER

● “John Wick 4” 81 bin 253
● “Kral Şakir: Mikrop Avcıları Cumburlop” 38 bin 52
● “Zindanlar ve Ejderhalar: Hırsızlar Arasında Onur” 22 bin 127
● “Gizemli Ada Mençuna” 19 bin 341

*7-9 Nisan Box Office Türkiye dataları

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...