Osmanlı'da Erzurum müftüsü "Kudüs-ü Şerif Müftülüğü" mertebesindeydi

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Osmanlı'da Erzurum müftüsü "Kudüs-ü Şerif Müftülüğü" mertebesindeydi

Kültür - Sanat Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Erzurum’da ortaya çıkan bir belgeyle Osmanlı döneminde Erzurum müftülerinin Kudüs müftüsü mertebesinde olduğu tespit edildi.

TDED Erzurum Şube Başkanı Murat Ertaş, Erzurum şehir tarihi açısından önemli bilgiyi kamuoyuyla paylaştı. Açıklamasında şunları söyledi:

“Osmanlı döneminde il müftülüklerinde ilk mertebe İstanbul'a mahsustu. İkinci mertebe Haremeyn'e, üçüncü mertebe ise Kudüs-ü Şerif müftülüğünedir. Diğer şehirlere farklı kategori ve mertebelerde müftü atanırdı.

Elimizdeki belgeye göre, 1700'lerin sonlarında Abdurrahman Paşa'nın "Kudüs-ü Şerif Rütbesiyle" Erzurum Müftüsü olarak atanmıştır.

Osmanlı'da Erzurum müftüsü

Bu da Alvarlı Muhammed Lütfi Efendi'nin dediği gibi Erzurum’un, mülk-i İslâmın kilit şehirlerinden biri olduğunun teyididir.

Konu, ‘Kudüs-ü Şerif Rütbesiyle Erzurum Müftüsü’ unvanıyla Abdurrahman Paşa'nın kaleme aldığı 2 ciltlik Sefinet'ül Fetâva adlı eserde yer almaktadır.

1801 (h 1233) tarihli eserde dönemin Erzurum'unda verilen fetvalar şehrin psiko-sosyal yapısından, çarşısından, pazarından ve insanların meselelerinden mühim ipuçları vermektedir.

Belgeyi D.İ.B Ömer Nasuhi Bilmen Dinî Yüksek İhtisas Merkezi Müdürü Doç. Dr. Zeki Koçak hocamız latinize etmiştir.

Metinden anlaşılacağı üzere Erzurum Müftüsü Abdurrahman Paşa, Kudüs-ü Şerif rütbesiyle bu makama atanmıştır.

Osmanlı'da Erzurum müftüsü

Müftüsü Kudüs-ü Şerif rütbesiyle atanan başka şehir var mıydı bilmiyoruz! Bildiğimiz şu ki Osmanlı döneminde Erzurum ve Kudüs’ün denk görüldüğüdür.

Bu bilgi şehir tarihi ve kültürü, şehrin manevi ruhu ve mirası, şehrin kimliği açısından çok önemli belgedir.”

 

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...