Roma imparatorunun adının yazıldığı 2000 yıllık "kurşun mermi" bulundu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Roma imparatorunun adının yazıldığı 2000 yıllık "kurşun mermi" bulundu

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Araştırmacılar merminin, Julius Caesar'ın Büyük Pompey'e karşı savaşında, mermi bulunan bölgenin destek olduğuna dair potansiyel delil olduğunu söylüyor. O yıllarda mermilerin üzerindeki yazılar mesaj göndermenin veya propaganda yapmanın yaygın yollarıydı.

Zephyrus dergisinde yayınlanan bir çalışmada İspanyol araştırmacılardan oluşan bir arkeolog ekip üzerinde Roma imparatorunun adının yazılı olduğu 2000 yıllık 'kurşun' bulunduğu açıklandı. Sapanla kullanıldığı tahmin edilen kurşun mermi üzerinde Roma imparatoru Julius Caesar'ın (Sezar) adının yazılı olduğu açıklandı.

Uzmanlar tarafından "glans inscripta" olarak bilinen mermi, 4,5 x 2 santimetre boyutlarında ve 71 gram ağırlığında olup, içine erimiş kurşunun döküldüğü bir kalıp kullanılarak yapıldığı açıklandı.

Bir tarafta, bir yazıtta "IPSCA" (muhtemelen bilinmeyen bir İspanyol kasabası) okunurken, diğer tarafta Ceasar için "CAES" yazıyor.

Araştırmacılar merminin, Julius Caesar'ın Büyük Pompey'e karşı savaşında destek olduğuna dair potansiyel delil olduğunu söylüyor. O yıllarda mermilerin üzerindeki yazılar mesaj göndermenin veya propaganda yapmanın yaygın yollarıydı.

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...