‘Star Wars’ta sufilerden ilham alındı

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
‘Star Wars’ta sufilerden ilham alındı

Kültür - Sanat Haberleri  / HABER MERKEZİ

Popüler “Star Wars” film serisinin hayranlarının 40 yılda meydana getirdiği nesnelerle oluşturulan “Galaksinin Fanları” adlı sergi, İstanbul Sinema Müzesinde açıldı. Serginin küratör yardımcısı Patrick Gendry “Star Wars”ta İslam kültürü ve sufilerden de ilham alındığını söylüyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ - George Lucas tarafından meydana getirilen “Star Wars” ya da bizdeki adıyla “Yıldız Savaşları” dünyanın en çok hasılat yapan film serilerinden olarak tarihe geçip dahası bir fenomene dönüştü. 1977’de başlayan 12 eserlik uzay operası olan seri, hayattaki gibi karanlıkla aydınlığın dengesini işledi. 

Film serisinin yolculuğu beyazperdede hâlâ devam ederken Atlas Sinemasında yer alan İstanbul Sinema Müzesinin kapıları, şimdi fezanın derinliklerine açılıyor… “Star Wars” hakkında bugüne kadar yapılmış en geniş çerçeveli sergi olan “Galaksinin Fanları”, müzede ziyaretçilerle buluşmaya başladı. Sergi, “Star Wars” hayranları tarafından 40 yıl boyunca oluşturulan yaklaşık 600 parçalık koleksiyonu bir araya getiriyor. 

Daha önce dünyanın farklı ülkelerinde açılan sergi, ilki 1977 yılında yayınlanan film serisinin tarihini gözler önüne seriyor, ziyaretçiler “Star Wars” evreninin içine çekiliyor. Gerçek boyutlu figür, kask, ışın kılıcı, imzalı maske, set dekorlarıyla hazırlanan mekânlar ve çok daha fazlası sergileniyor. İstanbul Sinema Müzesinin, geçici sergi salonuna kurulan sergide; 50’den fazla heykel, 120 figür, 30 gerçek ölçekli zırh ve giysi, filmde bulunan uzay gemisi savaşı, 25 adet gerçek boyutta büst ve devasa yaratık figürleri ile benzersiz dioramalar, miğferler, oyuncular tarafından imzalı film maskeleri, posterler ve daha niceleri yer alıyor. 

‘Star Wars’ta sufilerden ilham alındı
Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın desteğiyle kapılarını açan sergi süresince “Star Wars” yapımlarının gösterimleri, film okumaları ve belgesel gösterimleri gibi birçok farklı faaliyet sinemaseverlerle buluşacak. Sergi, 1 Şubat 2024’e kadar Beyoğlu’nda ziyaret edilebilecek.

TÜRKİYE’DEN 2 NESNE VAR

Sorularımızı cevaplayan serginin küratör yardımcılarından Patrick Gendry “Burada her yaştan insanın ‘Star Wars’ evreninin filmlerini farklı bir şekilde görmelerini ve hayranların yıllar boyunca topladıkları veya kendi elleriyle inşa ettikleri şeyleri keşfetmelerini sağlamak istiyoruz” diyor.   

Sergideki nesneleri “âdeta Star Wars delisi olan” insanlardan topladıklarını söyleyen Gendry “Koleksiyoncularla ya da hayranlarla konuşmamız gerekiyordu. Onlara ellerindeki Star Wars’a dair nesneleri ödünç almak istediğimizi söylüyoruz. Bazıları kabul ediyor bazıları da para karşılığında bize kiralıyor. 

Burada 2 Türk hayranın da eseri bulunuyor” şeklinde konuşuyor.

DİNÎ ETKİLER VAR

“Star Wars”un aralarında İslam kültürü olmak üzere farklı dünyalardan ilham aldığını söyleyen Patrick Gendry “Zaten çöl gezegeninde geçen ilk Star Wars filmi, Tunus’ta çekilmişti. Orada orijinal Tunus evleri kullanılmış ve Müslüman Berberilerden ilham alınmıştı. Elbette oradaki Sufiler de filme ilham kaynağı teşkil etmiş olmalı. Zaten eser ‘Karanlık Taraf’ ile ‘Aydınlık Taraf’ın mücadelesi üzerine kurulu. Jedi’lar ise hepimizin içerisinde iyiliği savunan koruyucular ve dinî tarafları olduğunu düşünüyorum” diyor.  

İstanbul Sinema Müzesi Müdürü Ceyhun Tuzcu ise “Star Wars dünyanın en rağbet gören film serilerinden bir tanesi. İyinin ve kötünün dengede olduğunu gösteren bir yapım. Biz bu sergiyi İstanbul’a getirmek için çok uğraştık ve başardık. Sergi üç bölümde inceleniyor. Bir kısmı gerçek ölçekli. Yani ziyaretçiler bir film sahnesinin içerisine girmiş gibi olacaklar. Diğer kısımda dioramalarla Star Wars evreni minimize edilmiş olarak karşımıza çıkıyor. Bir diğer bölümde ise fanların kendi yorumlarını da katarak meydana getirdiği nesneler yer alıyor” şeklinde konuşuyor.  

‘Star Wars’ta sufilerden ilham alındı
Gendry, sorularımızı cevapladı.

LUCAS, CÜNEYT ARKIN'IN FİLMİNE DAVA AÇMADI

Türkiye’de güçlü bir “Star Wars” kültürü olduğunu, Cüneyt Arkın’ın başrolünde yer aldığı 1982 yapımı “Dünyayı Kurtaran Adam” filminin seriden doğduğunu anlatan Patrick Gendry “Türkiye’de 1980’lerde ‘Star Wars’tan ilham alınarak yapılmış bir film var: ‘Dünyayı Kurtaran Adam’… Bu yapımda, Star Wars’tan sahneler alınarak kullanıldı. Tabii, yönetmen George Lucas sonradan haber aldı ama durumdan rahatsız olmadı. Lucas, bunu enteresan buldu ve dava açmadı” ifadelerini kullanıyor. 

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...