Usta fotoğrafçılar bu defa yapay zekâ ile eser üretti!

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Usta fotoğrafçılar bu defa yapay zekâ ile eser üretti!

Kültür - Sanat Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Önde gelen fotoğraf sanatçıları yapay zekâ ile enstantanelerini buluşturdu ve bir sergi meydana geldi. Can Sarıçoban “Yakın zamanda bir fotoğrafın gerçekten çekilip çekilmediğini anlayamayacağız” şeklinde konuşuyor. Usta fotoğrafçı İzzet Keribar ise “Gidişatı değiştirmek pek mümkün görünmüyor” diyor.

MURAT ÖZTEKİN'İN HABERİ -  Fotoğraf ve yapay zekâ giderek birbirine yaklaşıyor. Bugün dünyada yapay zekâ teknolojilerinin en çok kullanıldığı sanatlardan biri yapay zekâ… Hatırlarsınız geçtiğimiz aylarda bir fotoğrafçı yapay zekâ ile ürettiği fotoğrafla Dünya Fotoğraf Ödüllerini kazanmış ve sonradan ortaya çıkan durum çok tartışılmıştı. 

Ancak fotoğraf sanatı ile yapay zekânın birbirinden ayrı durması neredeyse imkânsız. Türkiye’nin tanınmış fotoğraf sanatçıları da defa yapay zekâ ile bir sergi için iş birliği yaptı. İzzet Keribar, Gültekin Çizgen, Ali Kabaşi, Ceylan Atuk, Mustafa Kemal Kayış ve Can Sarıçoban yapay zekâ araçlarını kullanarak eserler meydana getirdi. Oluşan kareler ise Gama Gallery’de açılan “A(m) I ART(ificial)” adlı sergide sanatseverlerle buluştu. 

YAPAY ZEKÂNIN YERİNİ  GÖSTERMEYE ÇALIŞTIK 

Aynı zamanda serginin küratörü olan sanatçı Can Sarıçoban “Günümüzde bir işi yapay zekânın mı yoksa insanın mı yaptığını anlamak zorlaştı. Buna vurgu yapmak için fotoğrafçılardan farklı eserlerini yapay zekâ ile şekillendirmelerini istedim ve ben de öyle yaptım. Küçük bir fotoğrafı yapay zekâ ile genişleterek bambaşka manzaralar elde edildi, çeşitli fotoğraflar yapay zekâyla videoya çevrildi ve tamamen metin üzerinden fotoğraf üretmeye dair çalışma yapıldı. Her yönüyle fotoğraf ve yapay zekâ ilişkisini ortaya koyduk. Aslında gelecekte görsel sanatların yapay zekâ ile nasıl metamorfoza uğrayacağını göstermeye çalıştık” diye konuşuyor.  

Usta fotoğrafçılar bu defa yapay zekâ ile eser üretti!

ALGORİTMA ESTETİĞİ 

Fotoğraf sanatının büyük değişimlere gebe olduğunu vurgulayan Sarıçoban “Yapay zekânın fotoğrafta kullanımı çok hızlı gelişti. Önce fotoğraflarda rötuş yapmak için kullanılan yapay zekâ, şimdi sıfırdan fotoğraf üretebiliyor. Gelecekte bugün anladığımız manada fotoğraf kalacak mı, biz fotoğraf çekmeye devam edecek miyiz, tam olarak bilmiyoruz. Muhtemelen çok yakın zamanda bir fotoğrafın gerçekten çekilip çekilmediğini anlayamayacağız. Sanat insan tecrübesinin bir ürünüyken artık algoritma da bunun bir parçası olmaya başlıyor. Bu yüzden ‘algoritmik estetik’ diye bir kavram ortaya çıkmış durumda. Yani algoritma en yakışan renklerden ve unsurlardan oluşan görüntüyü size sunma durumuna geliyor. Yapay zekâ fotoğraf sanatında ise hem bir araç olabiliyor hem de sıfırdan bir üretim yapabiliyor” ifadelerini kullanıyor. 

“Artık sanatçının üretkenliği yapay zekâyı kullanmaya da bağlı” diyen Sarıçoban, sözlerine şöyle devam ediyor: Bence yapay zekâ asistan olarak kullanılacak. Rönesans zamanından bugüne büyük sanatçılar atölyelerinde asistanlara iş yaptırıyorlar. Şimdi ise bu demokratikleşmiş şekilde, yapay zekâ erişimi olan her sanatçının asistanı olacak diye düşünüyorum. 

Usta fotoğrafçılar bu defa yapay zekâ ile eser üretti!

FOTOĞRAFTAKİ KOMPOZİSYON ELDEN GİTTİ

Sergide yapay zekânın üzerine şiir kaleme aldığı eseri yer alan usta fotoğrafçı İzzet Keribar “Yeni teknolojilere ayak uydurmak isteyen sanatçılardan biriyim. Yapay zekânın ise ileride fotoğrafı daha çok etkileyeceğini düşünüyorum. Fotoğraf makineleri uzun bir süreçten geçti. Bugün artık her şey otomatik oldu. Bundan sonra ise ne olacağı belli: Artık fotoğrafı yapay zekâ ortaya çıkaracak. Elimizde bir kompozisyon tercihi kalmıştı; onu da yapay zekâ seçecek. Artık dünyada her şey sahte olmaya başladı, realite yok oluyor. Bu, yapay bir dünya içerisinde yaşamaya benziyor ve beni tabii endişelendiriyor. Gidişatı değiştirmek de pek mümkün görünmüyor” ifadelerini kullanıyor. 

Düzenleyen:  - Kültür - Sanat
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...