Barış Manço'nun ailesine kötü haber: Alacakları tazminattan oldular

Düzenleyen: / Kaynak: Sabah
- Güncelleme:
Barış Manço'nun ailesine kötü haber: Alacakları tazminattan oldular

Magazin Haberleri  / Sabah

Merhum sanatçı Barış Manço’nun ailesi ‘The Best Of Barış Manço’ adlı albümü piyasaya süren şirketle davalık olmuştu. Manço’nun eşi ve çocukları izinleri olmadan şarkıların albümleştirildiğini belirtmiş, plak şirketinden 4 kişiyi dava etmişti. Mahkeme şirketin ve 4 kişinin tazminat ödemesine yönelik karar vermişti ancak Yargıtay bu kararı hatalı bularak bozdu.

Ünlü sanatçı Barış Manço’nun ailesi 'The Best Of Barış Manço' adlı albümü piyasaya çıkaran şirketi dava etmişti. Ailenin izni olmadan şarkıların albümleştirildiği belirtilerek tazminat ödenmesine hükmedilmişti. Karar hatalı olduğu gerekçesiyle Yargıtay’dan döndü ve davanın yeniden görülmesine karar verildi.

BARIŞ MANÇO’NUN AİLESİ DAVA AÇTI

Sabah'ta yer alan habere göre, Barış Manço'nun yasal mirasçıları eşi Lale Manço ile iki oğlu Doğukan Hazar ve Batıkan Zorbey Manço ise 4 ay sonra albümün kendilerinden izin alınmadan ve hiçbir bedel ödenmeden çıkarıldığı iddiasıyla Plaksan Plak ve 4 kişi hakkında dava açmıştı. Yine kasetlerde Barış Manço'nun rastgele ve kendisi tarafından onaylanmamış fotoğraflarının da izin alınmadan kullanıldığı öne sürülen dilekçede; plak şirketi ile bu eylemi organize eden diğer davalılar Muammer Akbaş, Salim Akbaş ve Muhammet Ali Akbaş ve Kurban Akbaş'ın Kültür Bakanlığı'na kayıt ve tescil ettirilmeden, bandrolsüz olarak üç kaseti bir kutuya koyup üçü bir arada piyasaya sürdükleri iddia edilmişti.

MAHKEMEDEN TAZMİNAT KARARI

Dava sonrası bilirkişi raporunda her bir eser için ayrı ayrı en az 500 lira olmak üzere 18 bin lira, toplam 35 bin 700 lira (tazminatlarla birlikte) telif bedeli ödenmesi gerektiği kanaatine varılmıştır" denildi.

Mahkeme, davalı Plaksan şirketi ile diğer davalıların 35 bin 700 lira maddi, Lale Manço ve iki çocuğu için biner liradan 3 bin lira da manevi olmak üzere toplam 38 bin 700 lira tazminat ödemesine karar vermişti.

Barış Manço'nun ailesine kötü haber: Alacakları tazminattan oldular

‘SADECE DAĞITIMINI YAPTIK’ DEDİLER

Yıllarca süren dava dosyası, Akbaş ailesinin itirazı sonrası Yargıtay'a gönderildi. Akbaş ailesi itirazında söz konusu 'The Best Of Barış Manço' adlı albümün yapımına iştirak etmediklerini, sadece dağıtımını gerçekleştirdiklerini iddia etti.

YARGITAY KARARI HATALI BULDU

Kendi isimlerinin habersiz bir şekilde kullanıldığını, bu nedenle davanın reddedilmesini talep edildi. Yargıtay 11. Hukuk Dairesi dosya üzerinde yaptığı incelemede davacıların müziği yayınlayan şirketin Muammer Akbaş, Salim Akbaş ve Muhammet Ali Akbaş ve Kurban Akbaş'a ait olduğunu ispatlayamadığını bu nedenle yerel mahkemenin vermiş olduğu tazminat cezasının hatalı olduğunu belirterek ceza verilmesine yer olmadığına karar verdi. Dosya yerel mahkemeye gönderildi. Dava yeniden görülecek.

Düzenleyen:  - Magazin
Kaynak: Sabah
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...