Left
Lamba

HAYIRLI RAMAZANLAR

__:__:__
Lamba
Right

Türklerin sığındığı cami bombalandı mı? Bakan Çavuşoğlu iddialara noktayı koydu

Düzenleyen: / Kaynak: İHA
Türklerin sığındığı cami bombalandı mı? Bakan Çavuşoğlu iddialara noktayı koydu

POLİTİKA Haberleri  / İHA

Ukrayna'nın Mariupol kentinde bir caminin bombalandığı haberleriyle ilgili konuşan Bakan Çavuşoğlu, "Dün caminin bombalandığına dair bir haber çıktı, daha sonra caminin imamı bunu doğrulamadı. Yani çok uzak olmayan ama çok da yakın olmayan bir bölgeye bombanın düştüğünü söyledi fakat camide şu anda herhangi bir hasar yok" dedi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Antalya Diplomasi Forumu kapsamında düzenlediği basın toplantısında Ukrayna Mariupol'da caminin bombalanması, Türk vatandaşlarının mahsur kalması ve dünkü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov’la yaptığı telefon görüşmesine dair açıklamalarda bulundu.

UKRAYNA'DAN TAHLİYELER

Savaş başlamadan önce, hatta Rusya’nın tanıma kararından önce 12 Şubat’ta Türk vatandaşlarını özellikle Ukrayna’nın doğusundan ayrılmaları konusunda bizzat arayarak ve telefonla mesaj atarak uyardıklarını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, "Dönen vatandaşlarımız 5 bin civarında. Ayrılan vatandaşlarımız oldu. Savaşın başladığı günden bu yana 14 bin 480 tam rakam vatandaşımızı tahliye ettik. Bunlardan 4 binden fazlası sınıra kendi imkanlarıyla geldi, sınırdan geçişlerini sağladık. Bizden habersiz sınırı geçenler de oldu. Bu bizim desteğimizle ve bizzat bizim tahliye ettiğimiz rakamları oluşturuyor" dedi.

Dün akşam 489 vatandaşımızı çatışmaların olduğu bazı bölgelerden tahliye ettiklerini açıklayan Çavuşoğlu, "Yine bakanlığımızda Covid salgını başladıktan sonra koordinasyon ve destek merkezi kurduk. Konsolosluk Genel Müdürlüğü ve tüm bakanlıklardan da ekipler oluşturduk. Pandemide 165'e yakın ülkeden 100 bin vatandaşımızı tahliye etmiştik" diye konuştu.

CAMİ AÇIKLAMASI

Yaklaşık 14 bin 500 vatandaşın getirildiğini ama çatışma bölgelerinde kalanların olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, "Bunlardan bir tanesi de Mariupol. Mariupol’de de özellikle de Lavrov ve Kuleba’yla da yaptığımız üçlü görüşmede de, burada insani bir koridorun açılmasını özellikle gündemde tuttuk. Çünkü burada sadece bizim vatandaşlarımız değil, farklı ülkelerin vatandaşları da var. Burada artık bir sokak çatışmasına döndüğü için savaş, sokakta çatışmalar devam ettiği için vatandaşları çıkarmak çok riskli oluyor. O yüzden bir insani ateşkesin ve koridorun açılması gerekiyor. Bu konuyu sürekli her iki tarafla da görüşüyoruz. Maalesef ne tarafa doğru açılacağına dair koridorların anlaşılabilmiş değiller" dedi.

Şehrin altyapısının tamamen gittiğini, cep telefonlarının çalışmadığını belirten Çavuşoğlu, "Cep telefonları çalışmıyor, bazı uydu telefonları var. BM Mülteciler Yüksek Komiserliği ile bir görüşme gerçekleştirdik. Uydu telefonuyla bile görüşmek çok zor. Evet oradaki camide bizim vatandaşlarımız var. Biz onlarla aracı telefon hatları kesildikten sonra yine sahadaki kontaklarımızla, uluslararası kuruluşların telsiz, uydu telefonlarıyla da teması sağlıyoruz. Dün caminin bombalandığına dair bir haber çıktı, daha sonra caminin imamı bunu doğrulamadı. Yani çok uzak olmayan ama çok da yakın olmayan bir bombanın düştüğünü söyledi, ya da füzenin, fakat camide şu anda herhangi bir hasar yok. Biz tabii ki bir taraftan Ukrayna’nın sınır ve toprak bütünlüğünü çok güçlü bir şekilde destekliyoruz ama diğer taraftan insani amaçlı her iki tarafla da çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

"OTOBÜSLERİMİZ BEKLİYOR"

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’la dün yaptığı görüşmede özellikle o günkü toplantı için teşekkür ettikten sonra Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba’yı da aradığını dile getiren Çavuşoğlu, “Lavrov’a hem teşekkür ettim hem de o gün görüştüğümüz gibi bu Mariupol’da vatandaşlarımızın tahliyesi için destek istedim. Çünkü çatışmalar devam ediyor. Biz birkaç gündür oraya otobüslerimizi gönderiyoruz. Fakat şehir içinde çatışmalar devam ettiği için otobüsler giremiyor. Dün akşamüstü de bayağı çaba sarf etti arkadaşlarımız, biz de katıldık, mümkün olmadı. Bugün vatandaşlarımızı oradan tahliye etmek için gerekli çalışmalarımızı devam ettirdik. Son bilgiler de Yavuz beyde. Dünden beri zaten otobüslerimiz orada bekliyor" açıklamasında bulundu.

"Tabii burada sıkıntı cep telefonu kullanılamadığı ve çatışmalar devam ettiği için biz orada beklesek bile oradan vatandaşlarımızı nasıl getireceğiz ama bugün bu konuda bir mesafe katetmeyi düşünüyoruz" diyen Çavuşoğlu şu ifadeleri kullandı: Bu tahliyeyi de yaptıktan sonra tek tük farklı şehirlerde kalmayı düşünenler de vardır herhalde. Vatandaşlarımızın tahmin ediyorum yüzde 90’dan fazlasını tahliye etmiş olacağız. Bazen bu rakamlar değişiyor, bazen dönmek istemeyenler sonra dönmek istediğini söylüyor. Ama bizim görevimiz de sağ salim vatandaşlarımızı ülkemize getirmek. Vatandaşlarımızın tahmin ediyorum ki yüzde 99’dan fazlasını tahliye etmiş olacağız.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
Kaynak: İHA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...