Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Politika
  3. "Bugün seçim olsa AK Parti'nin alacağı oy..."
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Politika

"Bugün seçim olsa AK Parti'nin alacağı oy..."

Son Güncelleme: 22 Haziran, 2015 - 08:47
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Fotoğraf Başlığı "Bugün seçim olsa AK Parti'nin alacagi oy..."

MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat, 7 Haziran'ın ardından yaptıkları ilk anketten çıkan sonuçları açıkladı.

Kaydet
a- | +A
MAK Araştırma Başkanı Mehmet Ali Kulat: "Diyarbakır'da patlayan bomba AK Parti'den en az iki puanı HDP'ye ekledi. AK Parti'nin içinde olmadığı hiçbir koalisyon artık mümkün değil. AK Parti-MHP koalisyonu Türkiye'yi seçime götürebilir. Yaptığımız son araştırmaya göre bu Pazar seçim yapılsa AK Parti'nin oyu %43.5." Türkiye 7 Haziran seçimlerini ve sonuçlarını tartışmaya devam ediyor. Önümüzde 45 gün içinde tamamlanması gereken bir koalisyon görüşmeleri süreci var. Siyasi partilerden gelen ilk sinyallere göre önümüzde çok karmaşık bir tablo yok. AK Parti ya CHP ile ya da MHP ile bir koalisyon hükümeti kuracak. Bu görüşmelerden bir sonuç alanımazsa Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın deyimiyle erken seçime değil bir "tekrar seçime"e gidecek. Şimdi kamuoyu şu soruya cevap arıyor: Türkiye AK Partili bir koalisyon hükümeti ile mi yönetilecek yoksa Kasım başında istikrar için tekrar sandık başına mı gidecek?


7 Haziran seçimlerinden sonra kamuoyunun merak ettiği tüm soruları MAK Araştırma Şirketi Başkanı Mehmet Ali Kulat, Sabah'tan İsa Tatlıcan'a anlattı:


-Seçim sonuçları sizi şaşırttı mı?
Yaptığımız son çalışmaya göre CHP ve MHP neredeyse milimetrik olarak öngörüldüğü gibi çıkmıştır. Ancak seçimin geçirgenliği yüksek iki partisi AK PARTİ ve HDP de ise özellikle son haftaya girildiğinde yani araştırmamızdan sonraki özellikle Diyarbakır mitinginde patlayan bombalar Kürt seçmende safların sıklaşması olarak tecelli etmiştir.


DİYARBAKIR'DAKİ BOMBA SEÇİMİN SONUCUNU BELİRLEDİ


-Diyarbakır mitingindeki patlama HDP'nin oyunu ne kadar etkiledi sizce?
Doğrusu son haftaya kadar kendi çekirdek oyunun dışında ağırlıklı olarak CHP ve Beyaz Türklerden oy alan ve bu oylarla seçim barajı konusunda bıçak sırtı bir görüntü oluşturan HDP bu provakatif eylemler ve Ak Parti'nin de son haftada iyi atraksiyonlar geliştirememesinin etkisiyle baraj üstü yaklaşık 2 - 3 puanlık oyu ağırlıklı Ak Parti seçmeninden almıştır. Araştırma firmalarının bu tarihten önce yaptıkları çalışmalarla bu süreç sonrası sahada gördükleri budur. Ama YSK yasağı gereği seçime 10 gün kala kamuoyuna ifade edilememiştir. Bu olay üzerine çok net söylemlerin geliştirilememesi iktidar için negatif sonuç doğurmuştur.


-Araştırma şirketleri 7 Haziran seçimlerinde çok eleştirildi. Bu kadar yanılma payı sadece Diyarbakır'daki saldırı ile açıklanabilir mi?
Bizim firma olarak isabet yüzdemiz Türkiye ortalamasının üstündedir. Batıda seçim saatine kadar hatta sandık başı anketler serbest iken bizde 10 gün öncesinde bu araştırmalara yasak konulması araştırma firmalarının handikabıdır. Bu sonuçlar içinde en şaşırtıcı olan; iktidar partisinin 13 yıllık iktidarında en büyük yatırımı yaptığı, bölge insanının hayatında görmediği desteğe rağmen Doğu-Güneydoğu bölgesi seçmeninin ama daha özelde Kürt seçmeninin AK Parti'ye sırt dönmesidir.


MÜSLÜMAN KÜRTLER HDP'DE KALICI OLMAZ


-Kandil ile HDP arasında bir "emanet oy" tartışması yaşanıyor. Sizce HDP'ye gelen emanet oylar kalıcı mı?
Bu seçimde HDP'ye giden oy en esnek oydur. Sosyalist gruplardan ve CHP'den gelen oylar belki kalıcı olabilir. Daha önce AK Parti'ye oy veren Müslüman Kürtlerin verdiği oyların ise HDP'de kalıcı olmadığını düşünüyorum. Bu seçimlerde dini değil milli değerler ön plana çıktı. HDP'nin barajı geçmesi bazı kesimlerde bir milli dava gibi görüldü. Kürtlerin sahibi HDP gibi tanıtıldı. AK Parti bu konuda biraz geride kaldı. Hizmetlerle birlikte bölge insanına sahip çıktığını gösterirse AK Parti Müslüman Kürtler'in oylarını ilk seçimde geri alabilir.


AK PARTİ-MHP HÜKÜMETİ ÜLKEYİ SEÇİME GÖTÜREBİLİR


-Koalisyon görüşmeleri başladı. Size en yakın koalisyon formülü hangisi geliyor?
Öncelikle milli irade her şeyin üzerindedir. Ancak konu koalisyon olunca 13 yıl boyunca tek başına başarılı bir iktidara alışmış toplumun, geçmiş sabıkası çok da iyi olmayan koalisyonu hazmı çok kolay görülmemektedir. Bu noktada taban yakınlığı bakımından Ak Parti-MHP hükümeti Türkiye'yi seçime kadar taşıyabilir. Ancak anayasa değişikliği için sayısal yetersizlik bu koalisyonun ömrünü daha baştan kısaltmaktadır.


-HDP'li bir hükümetten ümit kalmayınca AK Parti-CHP Hükümeti üzerinde de duruluyor. Böyle bir ihtimal görüyor musunuz?
Bu eşyanın doğasına aykırı olur. Aslına bakarsanız Türkiye'de yeni anayasayı yapacak tek hükümet formülü bu. Ancak AK Parti ve CHP'nin söylemleri, dünya görüşü ve vaatleri birbirinden çok farklı. Ayrıca CHP ve AK Parti tabanı bu formüle sıcak bakmayabilir. Kılıçdaroğlu'nun dönüşümlü Başbakanlık teklifi de zaten bu CHP-AK Parti seçeneğini baştan ortadan kaldırdı.


AK PARTİ'YE RAĞMEN HÜKÜMET KURULAMAYACAĞI ORTAYA ÇIKTI


-Gazete ilanları ile CHP-MHP-HDP koalisyonu zorlanıyor. Sizce AK Parti'ye rağmen bir hükümet kurulabilir mi?
Ak Parti'ye rağmen bir hükümet kesinlikle kurulamaz kurulursa da özellikle MHP için siyasal intihar olur ve zaten uzun ömürlü olmaz. Türkiye'yi gazete ilanları, Tüsiad benzeri STK'ların talimatlarıyla dizayna çalışanlar 13 yıllık kış uykusundan sanırım yeni uyandılar ve aradaki bu toplumsal değişimi kaçırdılar. Türkiye'nin temel dinamikleri 28 Şubat benzeri postmodern balans ayarlarına artık uygun değil.


-Erken seçime gidilirse AK Parti'ye şans veriyor musunuz?
Hükümet kurma adına koalisyon denemelerinin başarısız olması durumunda; Ak Parti bu konuda samimi çabasıyla sonuç alamadığını toplum kitlelerine anlatır ve yukarıda saydığımız sorunlu toplum kesimlerine yönelik bir seçim söylemi geliştirir ve doğru bir listeyle ortaya çıkarsa; Ak Parti'den uzaklaşan kesimleri yeniden kazanacağı aşikârdır. Şu an muhalefet bir erken seçimi asla istemeyecektir.


-Türkiye seçimlerden yoruldu. Erken seçime gidilirse katılımın düşük olacağı söyleniyor. En çok hangi partiler fire verir?
Seçime katılım seçmenin siyasi partilerce motivasyonu ile yakından ilgilidir. Özellikle CHP seçmeni yıllardır muhalefette olmasına rağmen zaten 7 Haziranda da oy kaybıyla karşımızdadır. Ak Parti'nin kendi seçmenini tek başına iktidar söylemiyle çok zorlanmadan sandığa getirebileceğini düşünüyorum. HDP ise emanet oyları tutabilecek mi bu süreçteki duruşuyla gösterecek…


BU PAZAR SEÇİM OLSA AK PARTİ %43,5


-Seçimlerden sonra bir çalışma yaptığınızı biliyoruz. Bu çalışmadan nasıl bir sonuç çıktı? Yarın seçim olsa seçmenin tercihi ne olur?
Seçimden hemen sonra yaptığımız araştırmada Ak Parti'ye uyarı amaçlı oy vermeyen özellikle iç Anadolu, Akdeniz, Karadeniz, Marmara seçmeninde toplamda % 2 civarında bir pişmanlık izlenimi var. Pazar günü bir erken seçim olsa AK Parti'nin oyunun 43,5 olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Önümüzde 45 gün büyük tartışmalara gebe bir koalisyon görüşme süreci var. Koalisyon görüşmeleri seçmeni bıktırabilir ve AK Parti'nin "tek parti iktidarı" üzerine kurulu seçim çalışması daha iyi bir sonuç verebilir. HDP'nin oylarına gelince. Doğu ve güneydoğu seçmeninde mikro milliyetçilik üzerine kurgulu politikaya karşı AK Parti'nin yeni bir politikalar geliştirilmesi gerekiyor.


-AK Parti'nin tek başına iktidar olabilmesi için ne kadar oy alması gerekiyor? Böyle bir araştırma yaptınız mı?
Bu yöndeki bir rakamı her seçim çevresi için ayrı ayrı düşünmek gerekir. Bu da özellikle yerelde karşılığı olan adayları öne çıkararak ve yukarıda bir kısmını ifade ettiğimiz çalışmalarla bütünlük içinde mümkün olur. Ama illa bir rakam verilecekse risksiz bir tek başına hükümet olma -HDP barajı aştığında ve bugünkü seçim sistemiyle- % 43-44 rakamıyla izah edilebilir.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 22 Haziran, 2015 - 08:47
Haberle İlgili Daha Fazlası
Politika
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 2
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 3
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 4
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Evlere giren yılanları çıplak elle yakalıyor! Artışın sebebini tek cümleyle anlattı
Evlere giren yılanları çıplak elle yakalıyor! Artışın sebebini tek cümleyle anlattı
Kaydet
Cezaevinde mahkumlar üretti! Piyasa değerinin altına satılıyor
Cezaevinde mahkumlar üretti! Piyasa değerinin altına satılıyor
Kaydet
Hicri yılbaşı geleneği bozulmadı! Yeni Kabe örtüsü böyle değiştirildi
Hicri yılbaşı geleneği bozulmadı! Yeni Kabe örtüsü böyle değiştirildi
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası