Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesinde konuştu

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesinde konuştu

Politika Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16'ncı Zirvesi sebebiyle Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e geldi. Erdoğan, Taşkent Uluslararası İş ve Kongre Merkezi’nde katılımcılara hitap etti. Erdoğan gerçekleştirdiği konuşmada, küresel düzeyde ciddi sınamalardan geçildiğini kaydederek Gazze'nin içinde bulunduğu acı duruma değindi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan’da düzenlenecek Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16'ncı Zirvesi'ne katılmak üzere Taşkent Uluslararası İş ve Kongre Merkezi’ne geldi.

TAŞKENT KONGRE MERKEZİ'NE GELDİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Özbekistan’daki temaslarını sürdürüyor. Erdoğan, bugün başkent Taşkent’te düzenlenecek Ekonomik İşbirliği Teşkilatı 16'ncı Zirvesi'ne katılmak üzere Taşkent Uluslararası İş ve Kongre Merkezi’ne geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesinde konuştu

İKİLİ GÖRÜŞMELERDE DE BULUNACAK

Teşkilatın etkinliğinin artırılması ile üye ülkeler arasında ticaret, ulaştırma ağları ve bağlantının geliştirilmesi gibi konuların masaya yatırılacağı zirvede Erdoğan katılımcılara hitap edecek. Erdoğan, zirve kapsamında ikili görüşmelerde bulunacak.

EKONOMİK İŞBİRLİĞİ TEŞKİLATI 16'INCI ZİRVESİ BAŞLADI

Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) 16'ncı Zirvesi, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te başladı. Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'in ev sahipliğinde düzenlenen zirve öncesi liderler, aile fotoğrafı için bir araya geldi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, zirvenin düzenlendiği Taşkent Uluslararası İş ve Kongre Merkezi'ne gelişte Mirziyoyev tarafından karşılandı.

AİLE FOTOĞRAFI ÇEKİLDİ

Aile fotoğrafında Erdoğan ve Mirziyoyev'in yanı sıra İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Pakistan geçici hükümet Başbakanı Anvarul Hak Kakar, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Başbakanı Alihan İsmailov, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Tacikistan Cumhurbaşkanı İmamali Rahman ve Türkmenistan Cumhurbaşkanı Serdar Berdimuhamedov yer aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesinde konuştu

TÜRKMENİSTAN DEVLET BAŞKANI KONUŞTU

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, mevcut ve gelecekteki kapasiteleri ile Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ülkelerine gönderilen doğal gaz ve elektrik enerjisi miktarını artırmaya hazır olduklarını söyledi.

Berdimuhamedov, Özbekistan’ın başkenti Taşkent’te düzenlenen EİT Liderler 16. Zirvesi'nde konuştu.

Bugünkü üst düzey toplantının, küresel ekonomik gelişmelerin gidişatını ve yönünü derinden etkileyen ciddi jeopolitik endişelerin yaşandığı bir dönemde yapıldığını ifade eden Berdimuhamedov, "Mevcut jeoekonomik değişimler bağlamında fırsatları yapıcı ve yaratıcı şekilde kullanmak, ekonomik işbirliği hizmetinin sahip olduğu tüm avantajları harekete geçirmek gibi konulara yaklaşmak teşkilatın görevi olmalıdır." dedi.

15. EİT ZİRVESİ'NİN ÖNEMİNE DİKKAT ÇEKTİ

Berdimuhamedov, 28 Kasım 2021'de Aşkabat'ta düzenlenen 15. EİT Zirvesi'nin önemine dikkati çekerek, zirvede önemli girişimler olduğunu ve ortak çalışmalara yeni ivme kazandırdığını dile getirdi.

Ticaret, ekonomi ve yatırım sektöründe karşılıklı yarar sağlayan işbirliğinin geliştirilmesinin önemine vurgu yapan Berdimuhamedov, şunları kaydetti:

"2021'deki EİT başkanlığı sırasında Türkmenistan, EİT bölgesinde ekonomik koridorların oluşturulmasına yönelik çalışmaların başlatılmasını teklif etti. EİT ülkeleri arasındaki ticareti artırmak için sınır ötesi ve bölgesel ticaret fırsatlarının aktif olarak kullanılması önemli. İşbirliğini genişletmek amacıyla, ülkelerimizin sahip olduğu fırsatlardan daha geniş çapta haberdar olmak için bilgi ve teklifleri, iş projelerini içeren bilgi portallarının oluşturulmasını değerlendirmeyi öneriyorum."

EİT ÜLKELERİ ARASINDA ORTAK TAŞIMACILIK MERKEZİ

Berdimuhamedov, EİT ülkeleri arasında ortak taşımacılık ve lojistik merkezlerinin kurulması konusunu gündeme getirerek, "Türkmenistan, EİT ülkelerinin kavşağında bölgeler arası ulaşım ve transit koridorlarının oluşturulmasına da özel önem veriyor. Ayrıca Çin'den, Orta Asya üzerinden Hazar Denizi, Basra Körfezi ve Karadeniz limanlarına kadar multimodal kargo taşımacılığının kurulmasının gelecekte tartışılması gereken öncelikli alanlardan biri olduğunu düşünüyoruz." diye konuştu.

AZERBAYCAN CUMHURBAŞKANI KONUŞTU

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, son dönemde altyapı ve lojistik projelerine milyarlarca dolar harcadıklarını belirterek ülkesinin bu potansiyelinin, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (EİT) ülkelerine açık olduğunu söyledi.

Aliyev, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te düzenlenen EİT 16. Liderler Zirvesi'nde konuştu. EİT üyesi tüm devletlerle işbirliğini hem ikili hem de çok taraflı düzeyde geliştirmeye kararlı olduklarını bildiren Aliyev, geçen yıl EİT Bakanlar Komitesi toplantısının Şuşa'da yapıldığını hatırlattı.

"AZERBAYCAN MİLYARLARCA DOLAR HARCADI"

Aliyev, Azerbaycan’nın doğu-batı ve kuzey-güney ulaştırma koridorları üzerinde önemli bir ulaştırma ve lojistik merkezi konumuna geldiğini ifade ederek "Her iki koridorun Azerbaycan'dan geçen kısımları tamamen hazır durumdalar. Şu an için söz konusu rotalar üzerindeki demir yolunda yük taşımacılığı miktarını katlayacak çalışmaları sürdürüyoruz. Azerbaycan son yıllarda kendi altyapısı ve lojistik sektörünü geliştirmek için milyarlarca dolar harcadı. Bu potansiyelimiz EİT üyesi tüm ülkeler için açıktır." diye konuştu.

ALİYEV, AZERBAYCAN'IN EKONOMİK POTANSİYELİNDEN BAHSETTİ

Azerbaycan'ın ekonomik potansiyelinden de bahseden Aliyev, son 20 senede ülkesine 310 milyar dolarlık bir yatırım yapıldığını, bu sermayenin 200 milyarlık kısmının petrol dışı sektörlere yöneldiğini belirtti.

Zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarına rağmen Bakü'nün yenilenebilir enerjiye de büyük önem verdiğini vurgulayan Aliyev, Azerbaycan'ın EİT'nin Temiz Enerji Merkezi konumunda olduğunu söyledi.

Aliyev, "Azerbaycan'ın yenilenebilir kaynak potansiyeli rüzgar ve güneş enerjisi olarak karada 37 gigavat, Hazar Denizi'nin Azerbaycan kısmında ise rüzgar enerjisi olarak 157 gigavattır." dedi.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ZİRVEDE KATILIMCILARA HİTAP ETTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İsrail tarafından acımasızca öldürülen 11 bine yakın Gazzelinin yüzde 73'ünün kadın ve çocuklardan oluştuğunu belirterek, "Batılı ülkelerin tam desteğini alan İsrail yönetimi, insanlığa dair ne kadar değer varsa hepsini çiğneyerek, okulları, camileri, kiliseleri, hastaneleri, üniversiteleri, sivil yerleşim yerlerini bombalamaya devam ediyor. Çocukları dahi katletmeyi meşrulaştıran bir fanatizmle karşı karşıyayız." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesinde konuştu

"HAYIRLARA VESİLE OLMASINI DİLİYORUM"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan'ın başkenti Taşkent'te gerçekleştirilen Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesi'nde yaptığı konuşmada, zirvede yer almaktan dolayı bahtiyarlık duyduğunu vurgulayarak, dönem başkanlıkları dolayısıyla Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov'a teşekkür etti.

Dönem başkanlığını devralan Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev'e de gösterdiği misafirperverlik için şükranlarını sunduğunu dile getiren Erdoğan, "Zirvemizin ve yapacağımız istişarelerin ülkelerimiz ve bölgemizin istikrarı, refahı için hayırlara vesile olmasını diliyorum." ifadesini kullandı.

SINAMALARLA DOLU BİR DÖNEMDEN GEÇİLDİĞİNE DEĞİNDİ

Erdoğan, küresel düzeyde ciddi sınamalarla karşı karşıya olunan bir dönemden geçildiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Koronavirüs salgınının global ekonomide ve ticarette açtığı yaralar henüz kapanmadı. Akabinde yakın coğrafyamızda patlak veren Rusya-Ukrayna savaşının yıkıcı sonuçlarıyla yüzleştik. Enerji ve gıda fiyatlarındaki aşırı yükselişin tetiklediği enflasyon, son 60-70 yılın zirvesine çıkarak sıkıntıları daha da artırdı. Bu zorluklar karşısında etkin mücadelenin yollarını ararken, işgal edilmiş Filistin topraklarında başlayan çatışmalar, hepimizin yüreğini dağladı."

ZİRVEDE GAZZE'NİN DURUMUNU ANIMSATTI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün itibarıyla İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında 34'üncü günün geride kaldığını anımsatarak, "İsrail tarafından acımasızca öldürülen 11 bine yakın Gazzelinin yüzde 73'ü kadın ve çocuklardan oluşuyor. Batılı ülkelerin tam desteğini alan İsrail yönetimi, insanlığa dair ne kadar değer varsa hepsini çiğneyerek, okulları, camileri, kiliseleri, hastaneleri, üniversiteleri, sivil yerleşim yerlerini bombalamaya devam ediyor. Çocukları dahi katletmeyi meşrulaştıran bir fanatizmle karşı karşıyayız." değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesinde konuştu

"7 EKİM'DEN BERİ İKİ YÜZLÜLÜK ÖRNEKLERİNİ GÖRÜYORUZ"

Sürekli insan hak ve hürriyetlerinden, demokrasiden söz eden Batılı ülkelerin, İsrail'in katliamlarını uzaktan seyrettiğini belirten Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu ülkeler ve kuruluşlar, bırakın çocuk katillerini eleştirmeyi, ateşkes çağrısı dahi yapamayacak kadar acziyet içindeler. Mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim'i yakanlara, fikir özgürlüğü bahanesiyle göz yumanlar, Filistin bayrağına dahi tahammül edemiyorlar. 7 Ekim'den beri şahit olduğumuz iki yüzlülük örneklerini arttırmak mümkündür. Gelişmeler, Müslümanlar olarak birliğimizi güçlendirmemiz gerektiğini, bizlere bir kez daha göstermektedir. İnsani ateşkesin sağlanması ve çatışmaların yayılmasının engellenmesi için diplomatik girişimlerimizi sürdürüyoruz."

BÖLGEYE İNSANİ YARDIM ULAŞTIRMAK İÇİN ÇALIŞTIKLARINI SÖYLEDİ

Erdoğan, bölgeye insani yardım ulaştırmak için de yoğun şekilde çalıştıklarını ifade ederek, "Bugüne kadar 230 tonu aşan 10 uçak dolusu insani yardım malzemesini, Mısırlı kardeşlerimizin de desteğiyle El-Ariş Havalimanı'na sevk ettik. İki sivil insani yardım gemisinin bölgeye gönderilmesiyle ilgili hazırlıklarımız devam ediyor." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde, 15 Kasım'da, İstanbul'da devlet ve hükümet başkanlarının eşlerinin katılımıyla uluslararası bir toplantı gerçekleştirileceğini kaydederek, böylece Gazzelilerin yaşadığı acıların dindirilmesi için güçlü bir dayanışma sergileneceğini dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ekonomik İşbirliği Teşkilatı Liderler Zirvesinde konuştu

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...