Ankara-Kahire hattında 12 yıl sonra yeni dönem: Erdoğan ve Sisi'den kritik mesajlar

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Ankara-Kahire hattında 12 yıl sonra yeni dönem: Erdoğan ve Sisi'den kritik mesajlar

Politika Haberleri  / Türkiye Gazetesi

2013-2023 yılları arasında gergin bir dönemden geçen Türkiye ve Mısır ilişkilerinde bugün itibarıyla yeni dönem başladı. Cumhurbaşkanı Erdoğan 12 yıl sonra gittiği Mısır'da mevkidaşı Sisi ile kritik mesajlar verdi. Erdoğan, "Mısır'la bin yılı aşan iç içe geçmiş ortak tarih ve kültüre sahibiz. Bu köklü mirastan aldığımız güçle Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkartma gayretindeyiz" dedi. "İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz" diyen Sisi ise, nisan ayında Türkiye'yi ziyaret edeceğini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) de kapsayan turunun ikinci gününde bugün Mısır'a gitti. Erdoğan, uçak çıkışında Mısır Cumhurbaşkanı Abdulfettah es-Sisi tarafından karşılandı. Bu, Erdoğan’ın 12 yıl aradan sonra Kahire’ye gerçekleştireceği ilk ziyaret oldu.

Türkiye ve Mısır, 2013-2023 yılları arasında gergin bir dönemden geçti. Türkiye’de 6 Şubat 2023'te Kahramanmaraş'ta yaşanan depremler iki ülke arasındaki ilişkilerin normalleşmesi için zemin hazırladı. Normalleşme süreci iki ülkenin Temmuz 2023'te karşılıklı büyükelçi ataması ile devam etti. Erdoğan'ın bugünkü ziyareti ile de Ankara-Kahire hattında yeni dönem resmen başlamış oldu. 

ERDOĞAN VE SİSİ'DEN KRİTİK MESAJLAR 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Sisi, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ortak Bildiri imzalamasının ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuştu. 

Ankara-Kahire hattında 12 yıl sonra yeni dönem: Erdoğan ve Sisi'den kritik mesajlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Mısır'la bin yılı aşan iç içe geçmiş ortak tarih ve kültüre sahibiz. Bu köklü mirastan aldığımız güçle Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkartma gayretindeyiz. Aynı güçlü iradenin Mısır tarafında da olduğunu görüyoruz" derken Mısır Cumhurbaşkanı Sisi de, "İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki Nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etme davetine icabet etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum" ifadelerini kaydetti.

Ankara-Kahire hattında 12 yıl sonra yeni dönem: Erdoğan ve Sisi'den kritik mesajlar

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Mısır Cumhurbaşkanı Sisi, iki ülke arasında, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi Toplantılarının Yeniden Yapılandırılmasına İlişkin Ortak Bildiriyi imzaladı.

Ankara-Kahire hattında 12 yıl sonra yeni dönem: Erdoğan ve Sisi'den kritik mesajlar

'TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERDEN GURUR DUYUYORUZ'

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi'nin açıklamalarında öne çıkanlar şöyle:

"Strateji ortaklığı kesinlikle iki ülkenin çok iki merkezli ağırlıklı, barış anlamında, istikrarı ve aynı zamanda refah ve gelişme açısından görüyoruz.

İki ülkenin ciddi anlamda terör ve diğer ekonomik sıkıntıları şu andaki genel bir durum. Burada şu andaki Mısır'la Türkiye arasındaki ilişkilerden ciddi anlamda gurur duyuyoruz. İnsani yardımlar, Gazze'deki yardımları ciddi anlamda önemsiyoruz.

Ankara-Kahire hattında 12 yıl sonra yeni dönem: Erdoğan ve Sisi'den kritik mesajlar

'FİLİSTİN'İN BAĞIMSIZLIĞININ İLAN EDİLMESİ LAZIM'

Yardımlar ihtiyaçları karşılamıyor. Sayın Erdoğan'la konuştuğumuzda özellikle ateşkesin yapılması, Batı Şeria'da sükunete ulaşılmasını ve bir an önce Filistin'in ilanını istiyoruz. 1967 anlaşma ve sınırlarına göre başkentin Kudüs olarak ilan edilmesi lazım.

İki ülkenin Libya konusundaki anlaşmasını beyan ettik. Meclis ve askeri açıdan Libya'daki bütünlüğü ve gelişmesiyle alakalı konular. Libya konusunda Türkiye ile iş birliği yapıyoruz. Bölgedeki bütün ilişkileri Türkiye ile beraber bir an önce daha iyi bir seviyeye getireceğiz. Aynı zamanda yeni gelişmeler ve refah istiyoruz.

Ankara-Kahire hattında 12 yıl sonra yeni dönem: Erdoğan ve Sisi'den kritik mesajlar

'YENİ BİR SAYFA AÇIYORUZ'

İki ülke arasında yeni bir sayfa açıyoruz. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın önümüzdeki Nisan ayında Türkiye'yi ziyaret etme davetine icabet etmeyi sabırsızlıkla bekliyorum.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar şöyle:

Sayın Cumhurbaşkanı'nın nazik davetine icabetle, uzun bir süre ki 12 yıl, yeniden Kahire'de olmaktan büyük bir memnuniyet duyuyorum. Şahsıma ve heyetime gösterilen hüsnü kabulden ötürü Cumhurbaşkanı Sayın Sisi başta olmak üzere tüm Mısırlı kardeşlerimize yine şahsım, heyetim adına teşekkür ediyorum.

ERZİNCAN'DAKİ MADEN FACİASI

Görüşmelerimizin detaylarına geçmeden evvel dünkü kazadan dolayı Erzincanlı kardeşlerime buradan geçmiş olsun dileklerimi iletmek istiyorum. Özel bir maden ocağında dün yaşanan toprak kaymasında maalesef 9 işçimiz toprak altında kaldı. Bu 9 kardeşimizi arama kurtarma çalışmaları çok yoğun bir şekilde devam ediyor. Çalışmaları koordine etmek üzere İçişleri Bakanımız ile Enerji Bakanımızı Erzincan'a gönderdik. Biz de kendilerinden düzenli olarak bilgi alıyoruz. Bölgede 339'u arama kurtarma personeli olmak üzere 827 uzman personel bulunuyor ayrıca 626 araç, 32 iş makinesi, 97 aydınlatma kulesi, 6 dron, 44 jeneratör ile özel donanıma sahip diğer araçlar, kaza sahasındaki çalışmalara destek veriyor. İşçilerimize ulaşıncaya kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. 

Ankara-Kahire hattında 12 yıl sonra yeni dönem: Erdoğan ve Sisi'den kritik mesajlar

'MISIR'LA İLİŞKİLERİ HAK ETTİĞİ SEVİYEYE ÇIKARACAĞIZ'

Mısır'la bin yılı aşan iç içe geçmiş ortak tarih ve kültüre sahibiz. Bu köklü mirastan aldığımız güçle Türkiye-Mısır ilişkilerini hak ettiği seviyeye çıkarma gayretindeyiz. Aynı güçlü iradenin Mısır tarafında da olduğunu görüyoruz. Yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyimizi Cumhurbaşkanlığı seviyesine taşıdık. Değerli kardeşimi konsey toplantımızı gerçekleştirmek üzere ilk fırsatta Ankara'ya beklediğimi söyledim. Bu ziyaret de inanıyorum ki ilişkilerimizde yeni bir dönüm noktası olacaktır. Ticaret ve ekonomi iş birliğimizin lokomotifini oluşturuyor. Bugünkü istişarelerimizde ticaret hacmi kısa süre içinde 15 milyar dolara çıkarmak için mutabık kaldık. Ayrıca 3 milyar dolara yaklaşan yatırımlarımızı da artırma kararlılığındayız.

Savunma sanayii çok ciddi potansiyele sahip olduğumuz bir diğer alan. Mısır savunma sektörüne önemli yatırımlar yapıyor. Mısır'la güç birliğine giderek ortak projeler geliştireceğimize inanıyorum. LNG, nükleer ve yenilenebilir enerji alanındaki iş birliğimizi geliştirme imkanlarımızı da değerlendiriyoruz. Turizm, eğitim ve kültür alanında mevcut bağları daha da kuvvetlendirmek adına gayret sarf edeceğiz. 

Ankara-Kahire hattında 12 yıl sonra yeni dönem: Erdoğan ve Sisi'den kritik mesajlar

GAZZE'DE ATEŞKES ÇAĞRISI

Gazze başta olmak üzere işgal edilmiş Filistin topraklarında yaşanan insanlık dramı gündemimizin ilk sıralarında yer aldı. İsrail saldırılarında çoğunluğu çocuk ve kadın 28 binden fazla Filistinli kardeşimiz şehit edildi, 70 bine yakın Filistinli masum yaralandı. Savaşta dahi dokunulmaması gereken camiler, kiliseler, okullar, hastaneler BM binaları bombalandı. Netanyahu yönetimi işgal, yıkım ve katliam politikasını tüm tepkilere rağmen pervasızca sürdürüyor. Ateşkesin bir an evvel tesisi ve insani yardımların engelsiz bir şekilde Gazze'ye sevki önceliğimizdir. Ülkemizden bugüne kadar uçak ve gemilerle 34 bin tonun üzerinde yardım malzemesini bölgeye sevk ettik. Yardımların ulaştırılmasında Mısır makamlarının desteğini burada özellikle ifade etmek istiyorum. 

'SONU KATLİAMA VARACAK BİR ÇILGINLIK'

Gazze halkının topraklarından sürgün ettirilmesi yönündeki girişimler bizler için yok hükmündedir. Gazze'nin insansızlaştırılması hiçbir şekilde kabul edilemez. Mısır'ın bu konudaki kararlı tutumunu takdirle karşılıyoruz. Netanyahu yönetimi katliamlarını Gazzeli sivillerin sığındığı son nokta olan Refah'a da taşımaktan uzak durmalıdır. Uluslararası toplum sonu katliama varacak olan böyle bir çılgınlığa izin vermemelidir. Gazze'de akan kanın durması için Mısırlı kardeşlerimizle dayanışma halinde olmaya devam edeceğiz. Gazze'nin yeniden toparlanması için Mısır'la birlikte çalışmaya hazırız. 

Sayın Cumhurbaşkanı ile görüşmelerimizde Libya, Sudan ve Somali'deki meseleleri değerlendirme fırsatı bulduk. Bu 3 kardeş ülkenin birliğine, toprak bütünlüğüne ve huzuruna desteğimiz tamdır. Biz ne Afrika'da ne Orta Doğu'da ne de gönül coğrafyamızın diğer yerlerinde çatışma görmek istemiyoruz. Bu amaçla bölgemizde barış ve istikrarın tesisi için Mısır'la temaslarımızı her seviyede artırma kararlılığındayız. 

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...