Erdoğan'dan İsrail'e 'nükleer silah' tepkisi: Uluslararası kurumdan denetleme isteyeceğiz

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Erdoğan'dan İsrail'e 'nükleer silah' tepkisi: Uluslararası kurumdan denetleme isteyeceğiz

Politika Haberleri  / Türkiye Gazetesi

İsrail’e nükleer silah üzerinden yüklenen Erdoğan, Atom Enerjisi Kurumundan denetleme talep edeceklerini söyledi. “Netanyahu gidicidir, kurtuluyoruz” diyen Erdoğan: Şu anda kendi ülkesinde halkın yüzde 60-70’i Netanyahu’nun karşısında…

ERCAN GÜRSES'İN HABERİ - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya’da gerçekleştirdiği kritik zirvenin ardından Türkiye’ye dönüş yolunda gazetecilerin sorularını cevapladı. Katil ordusu İsrail’in Gazze’de yaptıklarına tepki gösteren Erdoğan’ın açıklamalarında öne çıkanlar şöyle: 

> Ukrayna’da ne yaptılarsa İsrail’de de aynı şeyleri yapıyorlar. ‘İsrail haklı’ deyip, silahsa silah, paraysa para bütün imkânları sınırsız bir şekilde buraya aktardıklarını görüyoruz. Hatta Şansölye, basın toplantısında da söyledi. ‘Bu bizim görevimiz, İsrail’e bu mali destekleri, bu silah desteklerini veriyoruz’ dedi. 

> Biz diyoruz ki, bizim hastanelerimiz müsait. Yeter ki çıkaralım, yeter ki müsaade etsinler. Alalım onları, bizim hastanelerimizde tedavilerini yapıp gönderelim. Gazze için atılacak en doğru adım, bir an önce ateşkesin sağlanması. Bu sağlandığı takdirde İsrail’in sebep olduğu yıkımı tazmin etmesi için ne gerekiyorsa yapacağız.

> Dünya Gazze’ye yüz çevirse de bizler Gazze’yi hayatta tutmaya devam edeceğiz. Başta İslam ülkeleri olmak üzere bütün dünya bu yardımlar için seferber olmalıdır.

> Şu an itibarıyla bini aşkın avukat Uluslararası Ceza Mahkemesine bu savaş suçlarının sorgulanmasına yönelik, soruşturma açılması için başvuru yaptı ve bu devam ediyor. Bu işin bir bölümü. Diğer taraftan, İsrail ‘Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması’na taraf değil. Taraf olmadığı için ilk etapta kurallarına da tabi olmuyor. Ama üye ülkelerin nükleer güvenlik adına Uluslararası Atom Enerjisi Kurumuna başvurup bir denetleme mekanizması isteme durumu var. Onu şu anda harekete geçireceğiz. Oradaki kurulu toplayacak, bu talebe dair bir karar verecekler. Bu süreç biraz zaman alacak. Kurul kararını Atom Enerjisi Kurumunun üst organı olan Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine göndermeleri gerekiyor. Orada Amerika Birleşik Devletleri’nin İsrail’in yanında durup bu konuyu veto etmesi mümkün. Ancak bu konunun, o zeminde tartışılır hâle gelmesi bile muazzam bir durum. Şu ana kadar İsrail ile ilgili böylesi bir başvuru resmî kayıtlara ilk defa geçiyor. 

> Netanyahu gidicidir, kurtuluyoruz. Şu anda kendi ülkesinde halkın yüzde 60-70’i Netanyahu’nun karşısında. Çünkü hem ülkesine hem dünyaya ciddi fatura ödetiyor. Şu anda herkes onu silahla besliyor, parayla besliyor ama bu durum onu destekleyen ülkelere bir bedel ödetiyor. İsrail yönetiminin Uluslararası Ceza Mahkemesinde yargılanması için birçok delil mevcut.

YALANLARI ÇIKTI AMA HÂLEN TÜNEL ARIYORLAR!

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İsrail’in işlediği savaş suçlarını bir Müslüman ülke işlemiş olsaydı, uluslararası yargı yolu için özel bir çabaya gerek dahi kalmaz, süreç resen başlatılırdı. İsrail, birçok yalan üzerinden kendi işgalini, saldırganlığını meşrulaştırmaya çalışıyor. Bugün de uydurma bahanelerle Gazze’de işledikleri savaş suçlarına kılıf bulma gayretindeler. İsrail, bırakın tüfeği, hastaneye topla tankla giriyor. Hâlen hastanenin altından tünel arıyorlar. Bütün bunların hepsinin yalan olduğu ortaya çıktı.

50+1 DEĞİŞİRSE İSABETLİ OLUR

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Seçimi’nde yüzde 50 artı 1 oy alan adayın seçilmesi sisteminin kaldırılabileceği sinyalini verdi. Erdoğan şunları söyledi: Çoğunluğu alan adayın seçilmesi usulüne geçilmesi hâlinde Cumhurbaşkanlığı Seçimi de seri olur, uğraştırmaz ve yanlış yollara da sevk etmez.  Mevcutta 50+1 mecburiyeti partileri yanlış yollara sevk ediyor. Kimin eli, kimin cebinde belli değil. Yok altılı, yok on altılı masa, bundan sonra kim bilir daha neler çıkar? Ama oy sayısı itibarıyla ‘en fazla oyu alan aday seçilir’ denildiği zaman seçim hızlıca tamamlanır. Diğer yandan mevcut anayasamızın satır aralarında darbeci zihniyetin ruhunun dolaşıyor olması bizleri en çok rahatsız eden bir konu. Ayrıca dünya 1980’li yıllardan bugüne çok değişti. Bu değişiklikler anayasa metnine yansıtılmaya çalışılsa da bu anayasamızın metinsel bütünlüğünü yok etti. Yeni, sivil, kapsayıcı ve çağın gerekliliklerine tam uyumlu bir anayasayı Türkiye’ye kazandırmak, ulaşmayı arzu ettiğimiz en önemli hedeflerimizden biri. Meclis’te yeni anayasa çalışmalarına birkaç defa başladık ancak muhalefetin engellemeleri, verdiği sözleri yerine getirmemesi nedeniyle hep yarım kaldı. Biz verdiğimiz sözün arkasındayız, milletimizi hak ettiği sivil anayasaya kavuşturacağız.

EUROFIGHTER İÇİN YORUM YAPMADI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya’da tedariki planlanan Eurofighter Typhoon savaş uçaklarıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Erdoğan “Şansölye Eurofighter konusuna hiç girmedi. Yani ‘veririz vermeyiz’ noktasında yorum yapmadı. Biz zaten cevabımızı açık bir şekilde verdik. Bu uçakları bize verirlerse verirler, vermezlerse çalacağımız kapı mı yok? Çok” dedi.

REHİNELER İÇİN ÇALIŞIYORUZ

İsrailli aileler, Hamas’ın elinde olan yakınlarının serbest kalması için Cumhurbaşkanı Erdoğan’a mektup yazarak, yardım talep etti. Bununla ilgili konuşan Erdoğan “Biz İsraillilerin de Filistinlilerin de rehin tutulmasını istemeyiz. Hamas’ın bu rehineleri bırakmamak gibi bir bakış açısı da yok. İsrail’in elinde ise 10 bin rehine var. İstihbarat Teşkilatımızı devreye soktuk. Bir netice alabilmek için çalışıyoruz” dedi.



 

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...