Türkiye Gazetesi E-Gazete Gazete Aboneliği
Türkiye Gazetesi
Arama
SON DAKİKA YAZARLAR BİZİM SAYFA GÜNDEM POLİTİKA EKONOMİ DÜNYA SPOR YAŞAM RESMİ İLANLAR HABER JET İzle
Türkiye Gazetesi
Türkiye Gazetesi
E-Gazete Abonelik
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
© 2025 İhlas Gazetecilik A.Ş.
Tüm Hakları Saklıdır.
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Bildirin
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
  1. Haberler
  2. Politika
  3. 'İlk bilim ataşesini Berlin'e atayacağız'
Google Linke Tıkla, Türkiye Gazetesi'ni Google Favorilerine Ekle!
Politika

'İlk bilim ataşesini Berlin'e atayacağız'

Son Güncelleme: 12 Mart, 2015 - 15:55
Whatsapp İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
'İlk bilim ataşesini Berlin'e atayacağız'
Fotoğraf Başlığı 'Ilk bilim atasesini Berlin'e atayacagiz'

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, ilk bilim ataşesini ilerleyen günlerde Berlin'e atayacaklarını açıkladı.

Kaydet
a- | +A
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "İlk bilim ataşesini önümüzdeki günlerde Berlin'e atayacağız. Bilim ataşesi aracılığıyla Türk-Alman bilim ilişkilerini daha resmi düzeyde ve daha derinlikli olarak yürüteceğiz" dedi.

Işık, Meyra Palace Otel'de düzenlenen "Türk-Alman Bilim Yılı Kapanış Töreni"nde yaptığı konuşmada, 23 Ocak 2014'te Berlin'de imzalanan Ortak Niyet Beyanı ve "Bilim Halkları Birleştiriyor" sloganıyla başlatılan Türk-Alman Eğitim, Araştırma ve Yenilik Yılı'nı sonlandırdıklarını söyledi.

Türk-Alman bilim ilişkileri açısından yeni bir ufkun başlangıcının yaşandığını belirten Işık, "Dolayısıyla aslında bir faaliyetin sonlandırılması iki ülke arasındaki yeni faaliyetlere verilen ivmenin de aynı zamanda başlangıcı olarak görülmelidir" ifadelerini kullandı.

Türkiye ile Almanya'nın bölgenin iki önemli ve büyük gücü olduğunu ifade eden Işık, iki ülke arasında ilişkileri stratejik noktaya taşıyan birçok neden bulunduğunu söyledi. Işık, şöyle devam etti:

"Bunların başında da Almanya'ya çok ciddi katkı sağlayan, Alman toplumuna çok ciddi dinamizm kazandırmış olan, oradaki 3 milyona yakın insanımız yer alıyor. Bu Türkiye ile Almanya arasındaki en temel kök. 3 milyon insanımız Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinde gerçekten çok kilit rol oynuyor. Bugün Federal Parlamentoda temsil edilen değerli milletvekillerimiz, yerel eyalet parlamentolarında temsil edilen değerli temsilcilerimiz, Alman sivil toplum örgütlerinde çalışan pek çok Türk kökenli insanımız, Almanya'da özellikle sayıları artan ve Alman ekonomisine çok ciddi katkı sağlayan değerli müteşebbislerimiz aslında Türkiye ile Almanya arasındaki en önemli köprüler. "

Bir diğer köprünün de şirketler olduğuna işaret eden Işık, bugün Almanya'nın pek çok büyük şirketinin Türkiye'de son derece etkin ticari faaliyette bulunduğunu söyledi. Bunun Türkiye ekonomisine çok ciddi katkı sağladığına dikkati çeken Işık, bu şirketlerin Türkiye'deki faaliyetlerinin her geçen gün arttığını dile getirdi. Işık, "Biz de hükümet olarak bu şirketlerimizin Türkiye'de daha fazla yatırım yapması için, daha fazla üretim yapması için ve daha fazla AR-GE yapması için elimizden gelen tüm desteği veriyoruz" şeklinde konuştu.

'Türkiye'de yabancı şirketlere önem ve destek veriyoruz'

Türkiye'nin özellikle AR-GE ve inovasyon anlamında geç kalmasına rağmen, devlet destekleri noktasında agresif davrandığını anlatan Işık, "Biraz geç kalmanın bu noktada getirdiği heyecanla Türkiye olarak biz gerek Türk şirketlerine gerek Türkiye'de faaliyette bulunan yabancı şirketlere çok önemli destekler ve önem veriyoruz. Arzu ediyoruz ki Türkiye açığını kapatsın" şeklinde konuştu.

Türk Alman Bilim Yılının gerek ikili ilişkilerin gelişmesinde gerekse araştırma ve bilim alanında önemli katkılar sağladığını ifade eden Işık, bu yılı iyi ve verimli değerlendirdiklerini söyledi. Bu çerçevede 200'ün üzerinde etkinlik yapıldığını, pek çok bilim insanının Almanya'ya gittiğini ve Türkiye'ye geldiğini, aradaki ilişkilerin güçlendiğini, araştırma merkezleri arasında daha güçlü bir işbirliği kurulduğunu anlatan Işık, üniversiteler arasındaki daha güçlü işbirliğinin oluştuğunu ve farkındalığın arttığını kaydetti. Işık, "Kritik teknolojilerle işbirliği yapma arzu ve isteği bu yıl ortaya koyulan etkinliklerle daha da arttı" dedi.

'En fazla işbirliği Almanya ile yapıldı'

Işık, AB 7. Çerçeve Programı süresince desteklenen proje sayısı bakımından Türkiye'nin en fazla işbirliği yaptığı ülkenin 500 proje ile Almanya olduğuna işaret ederek, bilim ve araştırma ortaklıklarının, ülkeler arası ilişkilerin geliştirilmesinde katkı sağlayacağının farkında olarak gerekli adımları attıklarını ve atmaya devam edeceklerini söyledi.

Türkiye tarafından TÜBİTAK'ın ortak projelere ve ortak çalışmalara çok ciddi destek sağladığını anlatan Işık, yaklaşık bin 700 Türk ve Alman araştırmacının bu desteklerle bir araya geldiğini ifade etti.

Işık, bilim yılı içerisinde Türkiye'de Türk-Alman Üniversitesi açıldığını ve eğitime başladığını, Berlin'de de Bahçeşehir Üniversitesine ait bir kampüs kurulduğunu kaydetti.

Almanya'ya bilim ataşesi

Hükümet olarak 6 ülkeye bilim ataşesi atanması kararı aldıklarını hatırlatan Işık, "Bunlardan ilkini inşallah önümüzdeki günlerde Berlin'e atayacağız. Bilim ataşesi aracılığıyla Türk-Alman bilim ilişkilerini daha formal yapıda, daha resmi düzeyde ve daha derinlikli olarak yürüteceğiz" dedi.

Almanya'nın Ankara Büyükelçiliğinin girişimleriyle ilk yolculuğuna çıkan "Alman Bilim Otobüsü"nün 50 ortaokulu ziyaret ederek, 25 bine yakın öğrenciye ulaştığını belirten Işık, bunun öğrencilerin bilime olan ilgilerini artırmaya yönelik önemli bir çalışma olduğunu söyledi. Işık, Max Planck Bilim Tüneli Sergisini 1857 okuldan 27 bin 548 ilk ve orta öğretim, 10 bin üniversite öğrencisi, çok sayıda öğretmen ve vatandaşın ziyaret ettiğini, sergiyi yarın da Konya'da açacaklarını bildirdi.

'Bilimsel ilişkileri birinci lige çıkarmayı istiyoruz'

TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak da Türkiye ile Almanya arasında hem tarihsel hem ekonomik köklü ilişkilerin bulunduğunu belirterek, buna bir bilim boyutunu da eklemek istediklerini söyledi. Altunbaşak, "Var olan bilimsel ilişkileri daha da yukarıya, birinci lige çıkarmayı istiyoruz" dedi.

Türkiye'nin son 10 senede araştırma geliştirme anlamında önemli gelişmeler kaydettiğini ifade eden Altunbaşak, AR-GE harcamalarının sabit fiyatlarla 2003 yılında 4 milyar liradan 15,5 milyar liraya yükseldiğini, GSYH içindeki payının da 0,48'den 0,95'e çıktığını bildirdi. AR-GE personelinin de 2003 yılında 38 bin iken, şu anda 113 bine ulaştığını ifade eden Altunbaşak, patent başvuru sayısının 10 yıl içinde 10 kat arttığını, tescillerde de 7 kat artış olduğunu kaydetti.

Bu alanda uluslararası ilişkilerde ortak çalışmaların önemli bir çarpan etkisini anlatan Altunbaşak, TÜBİTAK destekli yurtdışına giden araştırmacıların sayısının da son 3 yılda 3 kat arttığını ifade etti. AB ile çalışmalarda Almanya'nın Türkiye'nin en büyük partneri olduğunu dile getiren Altunbaşak, bu işbirliği sürdürülebilir kılmanın çok önemli olduğunu sözlerine ekledi.

Alman Bakan Wanka

Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka ise bilim yılına ilginin büyük olduğunu ifade ederek "Bilim yılı kapanışı dememek lazım. Benim umudum, bu, Türkiye-Almanya arasındaki bilim adamlarının arasındaki ilişkilerin daha artmasına, yoğunlaşmasına neden olur" dedi.

Bilim yılı ile bilim, ekonomi araştırma alanında yeni köprülerin kurulduğunu anlatan Wanka, Türk ve Alman bilim adamlarının işbirliğini güçlendirmek, bir üst seviyeye çıkartarak niteliklerini yükseltmek istediklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından iki bakan, Türk-Alman Bilim Yılı sergisini gezerek projeler hakkında bilgi aldı.
Yazar : TÜRKİYE GAZETESİ
Whatsapp İkon Facebook İkon Bağlantıyı Kopyala
Paylaş
Paylaş
Facebook Facebook X X WhatsApp WhatsApp LinkedIn LinkedIn NSosyal NSosyal Bağlantıyı Kopyala Bağlantıyı Kopyala
Yayın Tarihi | 12 Mart, 2015 - 15:55
Haberle İlgili Daha Fazlası
Politika
Bizi Takip Edin Bizi Takip Edin
X ikonu Facebook ikonu LinkedIn ikonu NSosyal Google Haberler ikonu
YORUMLAR
Yorum   0 yorum
ÇOK OKUNANLAR
  • 1
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    1 depo 900 TL ucuzladı! Akaryakıtta bayram havası
    Kaydet
  • 2
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi! LGS anneliği sosyal medyada gündem oldu
    Çocuğun sınavı annenin sahnesi!
    Kaydet
  • 3
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yüzde 3'ten yüzde 58'e çıktı
    400 bin nüfuslu kentin su sorunu kalmadı! Baraj yü...
    Kaydet
  • 4
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor: Görüşmeleri bizzat yürütüyor
    Acun Ilıcalı, Galatasaraylı yıldızı istiyor
    Kaydet
  • 5
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Sahada ve kulübede önemli değişiklikler
    Montella'nın Paraguay maçı kararı: Önemli değişikl...
    Kaydet
YAZARLAR
  • İsmail Kapan
    İsmail Kapan İsrail, barışı hep sabote ediyor…
    Kaydet
  • Rahim Er
    Rahim Er Mutabakat
    Kaydet
  • Sevil Nuriyeva
    Sevil Nuriyeva Ankara-Moskova hattı ve ilkeler
    Kaydet
  • Nur Tuğba Aktay
    Nur Tuğba Aktay ABD-İran mutabakatı ne anlama geliyor?
    Kaydet
  • İrfan Özfatura
    İrfan Özfatura Yeşil vilayetin lezzetleri
    Kaydet
Bize Haber Verin

Editör masasıyla bilgi ve materyal paylaşmak için tıklayın

GÖZDEN KAÇMASIN
  • Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Haftanın kitapları | Fatih’in Evi
    Kaydet
  • Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Altında yeni zirve gelecek mi? Uzmanlar temkinli! Güçlü yükseliş beklemeyin
    Kaydet
  • Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Büyük Taarruz için başvurular başladı
    Kaydet
  • Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Yapay zeka kimsenin göremediği 500 gizli depremi ortaya çıkardı!
    Kaydet
  • Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Topkapı’da gece güzergâhı genişletildi
    Kaydet
ÖNE ÇIKANLAR
Madencilerin eylemi sona erdi! Bakanlık uzlaşının detaylarını açıkladı
Madencilerin eylemi sona erdi! İşte uzlaşının detayları
Kaydet
MasterChef neden yok, hangi günler yayınlanıyor? 2026 MasterChef Türkiye yayın günleri
MasterChef neden yok, hangi günler yayınlanıyor?
Kaydet
Günlerdir aranıyordu! İsa Özkul'dan acı haber geldi
Günlerdir aranıyordu! Cansız bedeni bulundu
Kaydet
SONRAKİ HABER
Türkiye Gazetesi
Google Haberler E-GAZETE ABONE OL GİRİŞ
Gündem
  • Politika
  • Eğitim
Ekonomi
  • Borsa
  • Altın
  • Döviz
  • Hisse Senedi
  • Kripto Para
  • Emlak
  • T-Otomobil
  • Turizm
Spor
  • Futbol
  • Puan Durumu
  • Fikstür
  • Şampiyonlar Ligi
  • Avrupa Ligi
  • Basketbol
Dünya
  • Orta Doğu
  • Avrupa
  • Amerika
  • Afrika
  • İsrail-Gazze
Yaşam
  • Sağlık
  • Hava Durumu
  • Yemek
  • Seyahat
  • Aktüel
Kültür-Sanat
  • Sinema
  • Arkeoloji
  • Kitap
  • Tarih
Bizim Sayfa
  • Namaz Vakitleri
  • Sesli Yayınlar
Yazarlar
  • Bugünün Yazarları
  • Tüm Yazarlar
Diğer Kategoriler
  • Magazin
  • Teknoloji
  • Resmî Ilanlar
  • Haberler
  • Foto Haber
  • Video Galeri
Kurumsal
  • Hakkımızda
  • İletişim
  • Künye
  • Gazete Aboneliği
  • Danışma Telefonları
  • Yasal
  • Reklam Ver
Uygulamalar Türkiye Gazetesi App Store Türkiye Gazetesi Google Play
Takip Edin Favori mecralarınızda haber
akışımıza ulaşın
X Facebook LinkedIn YouTube Instagram TikTok NSosyal
Haber Verin Editör masamıza bilgi ve materyal
göndermek için tıklayın
Let me Know
Kaçırmayın Ücretsiz üye olun, gündemi
şekillendiren gelişmeleri önce siz duyun
© 2025 İhlas Medya Grubu. Tüm Hakları Saklıdır
Son Dakika Site Haritası RSS KVKK Aydınlatma Metni Gizlilik Politikası Çerez Politikası