Meclis kararını verdi: Kurtulmuş 321 oyla başkan

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Meclis kararını verdi: Kurtulmuş 321 oyla başkan

POLİTİKA Haberleri

TBMM Genel Kurulunda, 7 adayın yarıştığı seçimlerde, Cumhur İttifakı’nın adayı AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş 321 oyla Meclis’in 30’uncu başkanı oldu. Geçici başkan Devlet Bahçeli, görevini Kurtulmuş’a devretti.

HABER MERKEZİ ANKARA - Cumhur İttifakı’nın ortak adayı AK Parti İstanbul Milletvekili Numan Kurtulmuş TBMM’nin yeni başkanı seçildi. TBMM Genel Kurulunda, Kurtulmuş’un yanısıra CHP’den Tekin Bingöl, Yeşil Sol Parti’den Tülay Hatimoğulları Oruç, İyi Parti’den Cihan Paçacı, DEVA Partisi’nden Mustafa Yeneroğlu, Gelecek Partisi’nden Serap Yazıcı Özbudun ve TİP’in tutuklu milletvekili Can Atalay yarıştı.

SEÇİM ÜÇÜNCÜ TURDA SONUÇLANDI

Gizli oyla yapılan seçimde, birinci ve ikinci turlarda adaylardan hiçbiri üye tam sayısının üçte iki çoğunluğu olan 400 oya ulaşamadı. Serap Yazıcı ve Mustafa Yeneroğlu ise ikinci turun sonunda adaylıktan çekildi. Üçüncü turda yapılan oylamada Cumhur İttifakı’nın adayı Kurtulmuş, 321 milletvekilinin oyu ile TBMM’nin 30’uncu başkanı seçildi.

584 milletvekilinin katıldığı seçimlerde CHP’nin adayı Bingöl 160, YSP’nin adayı Hatimoğulları 51 oy, İyi Parti’nin adayı Paçacı 43 oy, TİP’in adayı Atalay ise 4 oyda kaldı. 5 milletvekili de geçersiz oy kullandı. Seçimlerin tamamlanmasının ardından, Geçici Başkan Devlet Bahçeli, görevi Kurtulmuş’a devretti.

Başkanlık seçiminin tamamlanması ile birlikte önümüzdeki hafta Danışma Kurulu toplanacak.  Bu toplantıda, TBMM Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarının kaç üyeden oluşacağı ve AK Parti, CHP, MHP, Yeşil Sol Parti, İYİ Parti gruplarına düşen üye sayısı belirlenecek. Beş siyasi parti grubu, gruplarına düşen sayıya göre, milletvekillerinin isimlerini TBMM Başkanlığına bildirecek. Daha sonraki süreçte TBMM Başkanlık Divanı ile ihtisas komisyonlarının üye isimleri TBMM Genel Kurulunda okunarak, milletvekillerinin oyuna sunulacak.

“DİYALOG İÇİNDE OLACAĞIM”

Kurtulmuş, başkan seçildikten sonra yaptığı teşekkür konuşmasında görevini tarafsızlık ilkesi ve bütün partilerle diyalog içinde yapacağını söyledi, yeni anayasa mesajı verdi. Kurtulmuş, hâlen darbenin izlerini taşıyan anayasadan kurtulmak gerektiğini belirterek, “Türkiye’de çağdaş, katılımcı, demokrat, bütünleştirici ve millî bir anayasanın yapılarak 28’inci dönemin Türkiye yüzyılına katkı sunacağını ümit ediyorum” dedi. Kurtulmuş daha sonra muhalefet sıralarına giderek, partilerin grup yöneticileri ile tokalaştı.

Meclis kararını verdi: Kurtulmuş 321 oyla başkan

ERDOĞAN’DAN BAHÇELİ’YE TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Meclis Başkanı seçilen Numan Kurtulmuş’u telefonla arayarak tebrik etti. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Erdoğan, görüşmede, Numan Kurtulmuş’un TBMM Başkanı seçilmesini kutlayarak, yeni yasama döneminin hayırlı olması ve başarılı geçmesi temennisinde bulundu.

Ayrıca Erdoğan, MHP lideri Devlet Bahçeli’yi de telefonla arayarak, Geçici TBMM Başkanlığı görevini başarıyla yürütmesinden dolayı tebriklerini ve teşekkürlerini iletti. Erdoğan, görüşmede, Bahçeli’ye AK Parti milletvekili Kurtulmuş’un TBMM Başkanlığına seçilmesine Cumhur İttifakı olarak verdikleri destek için de teşekkür etti.

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...