Meclis'in çalışma takvimi netleşiyor: 2024 reform dolu olacak

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ
- Güncelleme:
Meclis'in çalışma takvimi netleşiyor: 2024 reform dolu olacak

Politika Haberleri  / HABER MERKEZİ

1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılına kritik düzenlemeler damga vuracak.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - 1 Ekim’de yeni yasama yılına başlayacak Türkiye Büyük Millet Meclisinin çalışma takvimi netleşiyor. Genel Kurul’da ele alınacak ilk düzenleme emekli maaşları ve gençlere vergisiz cep telefonu uygulaması olacak. Ekonomi yönetiminin devreye sokacağı enflasyonla mücadele ve kamu maliyesine yönelik düzenlemeler ve bir dizi reform da Meclis’in ilk işleri arasında yer alacak. Ekimin üçüncü haftasında bütçe maratonunun başlayacağı Meclis’te, aralık ayı sonrası parlamenterleri yoğun bir dönem bekleyecek. İstanbul Finans Merkezi Kanunu önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde devreye alınacak. Düzenleme ile katılım finansın kurumsal dönüşümü gerçekleştirilecek. Katılım sigortacılığı mevzuat altyapısı ve ekosistemi geliştirilecek.

İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ YASASI GELİYOR

İklim Değişikliği Yasası da 2024’ün ilk çeyreğinde yürürlüğe girecek. Yasa ile iklim değişikliğiyle mücadeleye ilişkin planlama ve uygulama araçları düzenlenecek, yenilikçi ve sürdürülebilir finansman araçları geliştirilecek.

Afet yönetimine ilişkin yeni yasal düzenlemelerde 2024’ün ilk çeyreğinde Meclis’ten geçecek konular arasında. Düzenleme ile çoklu afet tehlikelerine karşı dirençlilik sağlanacak. Yine bu dönemde Mikro Veriye Erişim Kanunu da Meclis gündemine taşınacak. Kamu İhale Kanunu yılın ikinci çeyreğinde masada olacak. Düzenlemeye göre, vergi harcamaları gözden geçirilerek etkin olmayan istisna, muafiyet ve indirimler kaldırılacak. Yine ikinci çeyrekte Enerji Kaynakları Kanunu ele alınacak.

ESNEK ÇALIŞMA DÜZENLEMESİ SONBAHARA

İş ve yatırım ortamını yakından ilgilendiren kanuni düzenlemelerse 2024’ün üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde Meclis’ten geçecek. Uzaktan, kısmi ve geçici çalışma şekillerini içeren Esnek Çalışma Düzenlemesi 2024’ün üçüncü çeyreğinde yasalaşacak. Bu kapsamda, iş-özel hayat dengesi gözetilerek yapılacak mevzuat düzenlemesinde, iş gücü piyasalarında güvenceli esneklik sağlanacak.

Yılın üçüncü çeyreğinde KİT Yönetişim Reformunun yanı sıra Etkin Sağlık Sistemi Reformu da Meclis’te görüşülecek.

Dördüncü çeyrekte ise Sürdürülebilir Sosyal Güvenlik Yasası, Dijital Varlıklar Kanunu Meclis’in sıcak başlıkları arasında olacak. Dijital TL’de yine bu yılda masaya konulacak. 2025 yılı da 2024 gibi reform dolu geçecek. Gümrük Birliği Anlaşması’nın güncellenmesi, AB gümrük kodu uyumunun sağlanması ve İstihdam Teşvikleri Düzenlemesi gibi reformlar 2025’in ilk çeyreğinde Meclis’ten geçecek.

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: HABER MERKEZİ
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...