Son dakika: Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Herson yorumu: Rusya'nın kararı olumlu

Düzenleyen:
- Güncelleme:

POLİTİKA Haberleri

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan’a hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanında basın mensuplarına açıklama yaptı. Türkiye'nin etkili diplomatik çabalarıyla Rusya'yı yeninden tahıl anlaşmasına döndürmesine ilişkin konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan "Bu bir lider siyasetidir, gereğini de Sayın Putin ile gerçekleştirdik." dedi. Erdoğan, Rusya'nın çekildiği Herson ile ilgili ise "Olumlu bir karar" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Özbekistan’a hareketi öncesinde Esenboğa Havalimanında basın toplantısı düzenledi. Devam eden Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili değerlendirmelerde bulunan Erdoğan, "Bizim tabi ara buluculuk noktasındaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Bu iş ne zaman biter? Bunu söylemek akıl karı değil. Herson ile ilgili olarak Rusya'nın aldığı karar olumlu bir karar" dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:

Özbekistan Cumhurbaşkanı Sayın Mirziyoyev'in davetine icabetle yarın gerçekleştirilecek Türk Devletleri Teşkilatı 9. Zirvesi'ne iştirak etmek üzere Semerkant'a hareket edeceğim. Ziyaretim kapsamında bugün kardeşim Mirziyoyev ile bir araya geleceğiz. Zirvemiz bu sene "Türk Medeniyeti İçin Yeni Dönem Ortak Kalkınma ve Refaha Doğru" teması altında düzenleniyor.

"BAYRAĞI DEVREDECEĞİZ"

Türk devletleri arasındaki dayanışmayı artırmak amacıyla, 1992'den bu yana gayretlerimiz sürüyor. Geçen yılki tarihi İstanbul Zirvesi ile Türk Devletleri Teşkilatı'na dönüşen birlikteliğimiz günden güne güçleniyor. Dönem başkanlığımız sırasında İstanbul'da aldığımız kararların hayata geçirilmesi ve takibi bakımından yoğun bir mesai harcadık. Semerkant'ta bayrağı Özbek kardeşlerimize emanet edeceğiz. Semerkant zirvemizde teşkilatımızın geleceğine ve mevcut işbirliğimizin derinleştirilmesine dair görüşmeler yapıp önemli kararlar alacağız.

"ÇOK DAHA İLERİ TAŞINACAĞINA İNANIYORUM"

Ziyaretim kapsamında zirveye katılacak devlet ve hükümet başkaları ile de temaslar gerçekleştirerek ikili ilişkilerimizin yanı sıra küresel meseleler hakkında fikir teatisinde bulunacağız. Semerkant Zirvesi'nin ortak bir dili, tarihi ve kültürü paylaşan Türk devletleri arasındaki işbirliğini çok daha ileri taşıyacağına inanıyorum. Türkiye olarak teşkilatın kurumsallaşması ve dünya çapındaki çok taraflı bölgesel örgütler arasındaki saygın yerini almasıyla iftihar ediyoruz. Zirvemizde alınacak kararların hayırlara vesile olmasını diliyorum.

TAHIL SEVKİYATI KRİZİNİN AŞILMASI

Daha öncede ifade ettiğim gibi bu bir lider siyasetidir, gereğini de Sayın Putin ile gerçekleştirdik. Tabi birbirimize olan güven olmasa bu görüşmeyi gerçekleştiremezdik.

Şu an itibariyle aramızdaki gerek nükleer enerji alanındaki dayanışma gerek bundan sonra Sinop ile ilgili de nükleer enerjide adım. Bunlar birbirimize olan saygıyı da teşvik ediyor, şimdi takipçisiyiz. 

KARABAĞ'DA ERMENİSTAN PROVOKASYONLARI

Ermenistan ile en son Prag'da görüşmeler yaptık ve kendilerine de çok açık ve net şunu söyledik: Siz Azerbaycan ile ilişkileri olumlu istikamette yürütürseniz bizim de sizinle ilişkimiz olumlu istikamette yürüyecek dedik. Henüz bu aşamaya gelindi mi? Gelindi diyemem. Diasporalar alehte çalışıyorlar, bu süreci de olumsuz etkiliyor. Ermenistan yönetimi bunu değiştirmelidir. Biz düşman üretmeye değil dost kazanmaya çalışıyoruz. 

"HERSON KARARI OLUMLU"

Bizim tabi ara buluculuk noktasındaki çalışmalarımız aralıksız devam ediyor. Bunun için bir tarih vermek, bu iş ne zaman biter? Bunu söylemek akıl karı değil. Herson ile ilgili olarak Rusya'nın aldığı karar olumlu bir karar. Temennim odur ki Rusya'ya G20'ye bir katılım olursa orada görüşme imkanımız olacak. Aksi takdirde telefon diplomasisini sürdürmeye devam edeceğiz. Savaşın egemen olduğu bir dünyadan barışın olduğu bir dünyaya geçiş sağlayalım.

RUSYA'NIN HERSON'DAN ÇEKİLME KARARI

Ukrayna'daki savaş 10'unca ayına yaklaşırken Rusya Savunma Bakanlığı, Herson şehrindeki savunma hattının Dinyeper Nehri'nin doğusuna çekileceğini açıkladı. Ukraynalı yetkililer, açıklamaya temkinli yaklaşırken, NATO Genel Sekreteri de "Bekleyip, sahada neler olduğunu göreceğiz. Bildiğimiz, Rusya'nın geri itildiği" yorumunda bulundu. Herson, Şubat ayında başlayan işgalde, Rusya'nın elinde tuttuğu tek bölge başkentiydi.

 

 

Düzenleyen:  - POLİTİKA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...