TBMM Başkanı Kurtulmuş tek tek sıraladı: Gazze'deki zulmün çözümü için 3 temel şart

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
TBMM Başkanı Kurtulmuş tek tek sıraladı: Gazze'deki zulmün çözümü için 3 temel şart

Politika Haberleri  / Anadolu Ajansı

Gazze'deki zulmün bitmesi için 3 temel şart olduğunu belirten ve bunları tek tek sayan TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, "Bu zulüm yapanların yanına kar kalmayacaktır. Netanyahu ve çetesi uluslararası mahkemede hesap vermelidir" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin ev sahipliğinde düzenlenen Asya Parlamenter Asamblesi (APA) İcra Konseyi Toplantısı'nda önemli açıklamalarda bulundu. Kurtulmuş, Gazze'deki zulmün çözümü için 3 temel şartı sıraladı ve Netanyahu'yu sert sözlerle eleştirdi.

"SOYKIRIM BOYUTLARINA VARMIŞ AÇIK BİR KATLİAM"

Dünyanın kırılgan bir noktada olduğunu, her bölgede birtakım bölgesel çatışmaların fitilinin ateşlenmek üzere olduğunu belirten Kurtulmuş, özellikle Filistin sorunuyla ortaya çıkan ve herkesi yeniden uyanmaya zorlayan gelişmelerin çok ürkütücü, aynı zamanda çok ümit verici olduğunu belirtti.

"Bugün dünyada yaşadığımız sistemik dağınıklığın, dünya sisteminin başarısızlığının ve bir şekilde sorunları çözme yeteneğini kaybetmiş olmasının en açık ve en kahredici göstergesi, şu anda Filistin'de devam eden, Filistin halkına karşı sürdürülen, artık soykırım boyutlarına varmış olan açık bir katliamdır" diyen Kurtulmuş, dünyayı yöneten ülkelerin bir kısmının, başta ABD olmak üzere Batılı ülkelerin, böylesine açık bir katliama dahi taraf tutarak, katliamı yapana karşı "Sen katliam yapıyorsun" deme insanlığını gösteremediğinin altını çizdi.

"'İNSANİ ARA' SÖZLERİYLE GEÇİŞTİRMEYE ÇALIŞIYORLAR"

Söz konusu ülkelerin bu katliam karşısında "sessiz, kör ve sağır" olarak kalmayı tercih ettiklerini belirten Kurtulmuş, şunları söyledi:

“Filistin'deki devam eden mesele hepimizin yüreklerini sızlatıyor, insanlığın bittiği yerde olduğumuzu görüyor, bu noktada konuşmaktan bile utandığımızı ifade etmek zorunda kalıyoruz. 50 gün boyunca süren dünyanın en ağır işgalinin, en ağır insanlık dışı saldırılarının, katliamının, soykırım boyutlarına varmış olan bir devlet terörünün karşısında her on dakikada bir çocuğun öldürüldüğü bir insanlık dramı karşısında, maalesef insanlık hiçbir şey yapamamaktadır. İnsanlıktan ara vererek başlattıkları bu katliamı şimdi 'insani ara' sözleriyle bir şekilde geçiştirmeye çalışıyorlar. Bu anlamda ümit ediyoruz ki acil ateşkesin kalıcı hale gelmesi mümkün olsun. Ümit ediyoruz ki sadece geçici olarak insani yardımların ulaştırılması değil, Gazze'nin yeniden imarının gerçekleşmesi mümkün olsun."

GAZZE MESELESİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN 3 ŞART

Orta Doğu’daki sorunun çözümü için gerekli olan siyasi çözüme de işaret eden Kurtulmuş, şöyle devam etti:

"Başkenti Kudüs olan tam manasıyla hür, egemen ve toprak bütünlüğü sağlanmış Filistin Devleti kurulmadan, Orta Doğu'da barış olmayacaktır. Mescid-i Aksa başta olmak üzere Müslümanların ve Hristiyanların kutsal mekanlarının korunması uluslararası camia tarafından garanti altına alınmalıdır. Üçüncüsü ise 'yerleşimciler' adı altında böyle şık bir tabirle ifade edilen Yahudi yerleşimcilerin, yani işgalcilerin, yani gasıpların, gasp ettikleri yerlerden bir an evvel çıkartılması ve oranın asıl sahipleri olan Filistinli kardeşlerimizin oraya yerleştirilmesi esastır. Bu üç temel siyasi mesele çözümlenmeden Orta Doğu'da barış asla gerçekleşmeyecektir. Onun için diyoruz ki uluslararası camia, bütün uluslararası platformları kullanarak Filistin meselesinin çözümünde üzerine düşen gayreti göstermek zorundadır."

"NETANYAHU VE ÇETESİ HESAP VERMELİDİR"

Kurtulmuş, "Bu zulüm yapanların yanına kar kalmayacaktır. Netanyahu ve çetesi uluslararası mahkemede hesap vermelidir. Dünya Filistin halkı ile dayanışma içinde olmalıdır. Uluslararası camia Gazze konusunda üzerine düşeni yapmalıdır." ifadesini kullandı.

Düzenleyen:  - Politika
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...