İlaca gerek yok: İyi uykunun sırrı diyette

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
İlaca gerek yok: İyi uykunun sırrı diyette

SAĞLIK Haberleri  / Haber Merkezi

İngiltere’de yapılan araştırma, sağlıklı bir diyetin kaliteli uykuyla doğrudan ilişkisi olduğunu kanıtladı. Uzmanlara göre, uykusuzluk problemi yaşayanlar beslenmelerine dikkat etmeli.

Uykusuzluk günümüzde büyük bir problem. İngiltere’deki araştırmalar ülkedeki insanların üçte birinin uyku problemi çektiğini gösteriyor. Bu sebeple çoğu insan uyuyabilmek için kitap okuyor, ılık bir banyo yapıyor ya da bunlar işe yaramıyorsa ilaca başvuruyor. Ama uykusuzluğa karşı bunlardan daha sağlıklı ve faydalı bir yöntem var: Diyet.

DİYET KALİTELİ UYKUYU ETKİLİYOR

Bazı içecek ve gıdaların, içinde uyarıcı etkiye sahip kafein gibi maddelerle uykusuzluğa yol açtığı biliniyor ama çoğu meyve ve sebze tamamen ters etkiye sahip. New York’taki Columbia Üniversitesi’nde beslenme tıbbı doçenti Marie-Pierre St-Onge, "Bol miktarda meyve ve sebze, ayrıca baklagiller ve kepekli ekmekler içeren bir diyetin kaliteli uyku ile ilişkili olduğunu bulduk” ifadesini kullandı.

AKDENİZ TİPİ BESLENME UYKU KALİTESİNİ ARTIRIYOR

Araştırma sonuçları Yıllık Beslenme Değerlendirmesi dergisinde yayımlandı. 2020’de 400 kadın üzerinde yapılan ve Nutrients dergisinde yayımlanan bir araştırmada da insanların meyve, sebze ve fındık bakımından zengin Akdeniz diyetine bağlı kaldıkları ölçüde uyku kalitelerinin arttığı belirlenmişti. Dr. St-Onge, sağlıklı beslenme uykuya iyi gelirken yağlı ve şekerli gıdaların ise aksine uykuyu bozduğunu dile getirdi.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...