Soluyarak havadan alıyoruz… İlk kez canlı insan akciğerinde mikroplastik bulundu!

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
Soluyarak havadan alıyoruz… İlk kez canlı insan akciğerinde mikroplastik bulundu!

SAĞLIK Haberleri  / Haber Merkezi

İngiltere’de Hull Üniversitesi ve Hull York Tıp Okulu’ndaki araştırmacılar ilk kez canlı insan akciğerinde mikroplastik buldu. Şimdiye kadar sadece kadavralar üzerindeki otopsilerde akciğerde mikroplastik tespit edilmişti.

Araştırmacılar, çapı 5 milimetreden daha küçük plastik parçacıklardan oluşan mikroplastiklerin soluma yoluyla havadan insan vücuduna geçtiğini bildirdi.

Science of the Total Environment gazetesinde yayımlanan çalışmaya göre, test edilen 13 akciğer dokusu örneğinin 11'inde 39 mikroplastik bulundu. Bu, önceki laboratuvar testlerinden önemli ölçüde daha yüksek.

İLK SAĞLAM ÇALIŞMA

Araştırmanın baş yazarı Laura Sadofsky şu ifadeleri kullandı: “Araştırmamız, canlı insanların akciğerlerindeki mikroplastikleri gösteren ilk sağlam çalışmadır. Akciğerin üst kısmında 11, orta kısmında 7 ve akciğerin alt kısmında 21 mikroplastik bulduk. En yüksek sayıda partikülü akciğerlerin alt bölgelerinde bulmayı beklemiyorduk. Akciğerin alt kısımlarında hava yolları çok dardır, bu yüzden kimse oraya ulaşabileceğini düşünmedi ama belli ki var.”

Canlı akciğer dokuları, East Yorkshire'da Castle Hill Hastanesi'ndeki cerrahlar tarafından rutin tıbbi müdahalenin bir parçası olarak, hala hayatta olan hastalar üzerinde gerçekleştirilen cerrahi prosedürlerden sağlandı. Araştırmacılar, bulgularının mikroplastiklerin solunum sağlığı üzerindeki etkisine ilişkin gelecekteki çalışmalar için faydalı olacağını ifade ettiler.


Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...