ABD uyardı! Popüler dizi gerçek mi oluyor? Dezenfektanlar işe yaramıyor, vakalar üç kat arttı

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD uyardı! Popüler dizi gerçek mi oluyor? Dezenfektanlar işe yaramıyor, vakalar üç kat arttı

SAĞLIK Haberleri

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri dün yaptığı açıklamada, ölümcül ve antibiyotiğe dirençli ‘C auris’ olarak bilinen Candida auris mantarının uzun süreli bakım hastanelerinde ve diğer sağlık tesislerinde ‘endişe verici bir oranda’ yayıldığını duyurdu. Bu durum yeni bir ‘ölümcül hastalığın’ ortaya çıkabileceği korkularını tetiklerken akıllara “The Last of Us dizisi gerçek mi oluyor?” sorusunu getirdi.

Amerika'nın Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) verilerine göre, Candida auris olarak bilinen mantar enfeksiyonları 2019'da 476'dan 2021 yılında bin 471 vakaya yükselerek ulusal çapta üç kat arttı. Mantarı taşıyan ancak enfekte olmayan vakalar ise aynı dönemde neredeyse dört kat artarak bin 77 vakadan 4 bin 40'a çıktı. Veriler, sayıların artmaya devam ettiğini gösterdi.

Bilim insanları mantarın, bağışıklık sistemleri güçlü ve sağlıklı insanlar için bir tehdit oluşturmadığına inanıyor. Ancak solunum cihazına bağlı ve kemoterapi gören kanser hastaları gibi hassas kişiler için tehlike büyük.

“ENFEKSİYON KONTROL PLANINA İHTİYAÇ VAR”

Washington Post'un haberine göre, CDC uzmanları, yüzeylerde kaldığı ve nesnelerle temas yoluyla yayıldığından dolayı salgınlara neden olabilen mantarın bulaşmasını azaltmak için enfeksiyon kontrol planına ihtiyaç duyulduğunun altını çiziyor.

Vanderbilt Üniversitesi Tıp Merkezi'nin bulaşıcı hastalıklar bölümünde tıp profesörü olan William Schaffner, "Mantarlar bir hastaneye girdiğinde, kontrol edilmesi ve dışarı çıkarılması çok zordur” dedi. 

TEMİZLENMESİ ZOR, DEZENFEKTANLAR İŞE YARAMIYOR

CDC sağlık görevlisi Meghan Lyman ise mantarın yüzeylerde uzun süre kalması nedeniyle hastanelerin kapsamlı bir şekilde temizlenmesinin zor olduğunu söyledi. Ayrıca, hastane ortamlarında yaygın olarak kullanılan bazı dezenfektanların bu mantara karşı etkisiz olduğunun altını çizdi.

‘THE LAST OF US’ GERÇEK Mİ OLUYOR?

Mikrobiyolog Arturo Casadevall, iklim değişikliği ya da küresel ısınmanın hastalıkları beraberinde getirdiğinin altını çizerek “Çevre şartları, mantar ve virüs gibi canlılar insan vücudunda hayatta kalmak için uyum sağlamak zorunda” dedi.

Bu durumun insanları zombi yapan tehlikeli bir enfeksiyonun dünyayı nasıl bir yere dönüştürdüğünü konu alan HBO dizisi ‘The Last Of’ ile ürkütücü paralellikler taşıdığına dikkat çeken Casadevall, endişeleri gidermek için şunu belirtti: “Bu mantar türünün insanların zombiye dönüşmesine neden olmadığını bildirmekten memnuniyet duyuyoruz.”

Kaynak: Washington Post

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...