ABD’li ilaç şirketi Moderna’dan müjde: mRNA teknolojisiyle kanserli hücreleri yok ettiler

Düzenleyen:
- Güncelleme:
ABD’li ilaç şirketi Moderna’dan müjde: mRNA teknolojisiyle kanserli hücreleri yok ettiler

Sağlık Haberleri

Yaklaşık 6 yıldır kişiselleştirilmiş kanser aşıları üzerinde çalışan Moderna ve ilaç ortağı Merck, yeni bir kanser açısı geliştirdi. Covid-19 aşılarında da kullanılan mRNA teknolojisiyle geliştirilen aşının yüksek riskli cilt kanseri olan kişilerde ölüm ve kanser ilerlemesini önemli ölçüde azalttığı belirtildi. Tıp dünyasında yeni bir umut olan aşı, diğer kanser türlerinde de test edilecek.

ABD merkezli şirket Moderna ve ilaç ortağı Merck, tarafından geliştirilen aşıyla ilgili bilim insanları, koronavirüs aşılarında da kullanılan mRNA teknolojisini kullanarak kanserli hücreleri yok etmeyi başardığını duyurdu. Yapılan açıklamada aşının cilt kanserine sebep olan melanoma karşı etkili sonuçlar ortaya çıkardığı belirtildi.

Moderna ve Merck’in birlikte geliştirdiği Keytruda isimli ilacın birlikte kullanılması durumunda ölümcül cilt kanserinde ölüm ya da hastalığın yeniden ortaya çıkması riskini sadece Keytruda kullanılması durumuna oranla yüzde 44 oranında azalttığı açıklandı.

YAN ETKİ YÜZDESİ 14.4

Söz konusu çalışmada, bilim insanları üçüncü ve dördüncü evredeki 157 cilt kanseri hastasını inceledi. Bilim insanları, sadece Keytruda kullanılan durumlarla hem mRNA bazlı aşı hem de Keytruda kullanılan durumları kıyasladı. Her iki ilacın kullanıldığı durumlarda yan etki görülmesi durumu yüzde 14.4 olarak açıklandı. Sadece Keytruda kullanımında ise yan etki görülme oranının ise yüzde 10 seviyelerinde olduğu belirtildi.

Moderna'nın baş tıbbi sorumlusu Paul Burton “Kanserden hayatını kaybetme veya kanserin ilerlemesi riskinde %44 oranında göreceli bir azalma gösterildi. Bu önemli bir bulgu ve bence kanser hastalarının tedavisinde yeni bir paradigma olma potansiyeline sahip” şeklinde konuştu.

“BU ÇOK HEYECAN VERİCİ”

Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nden Prof. Alan Melcher ise “Hiç şüphe yok ki, bu çok heyecan verici. Sonuçlar, kanseri tedavi etmek için kişiselleştirilmiş aşılar yapmanın ve sunmanın fizibilitesini ve aşının mevcut tedavilere fayda sağlayabileceğini gösteriyor” dedi.

Araştırmayı inceleyen bazı uzmanlar, çalışmanın henüz çok ufak bir bölümünün kamuoyu ile paylaşıldığının altını çizdi. Öte yandan, İngiliz Financial Times gazetesine konuşan bazı uzmanlar söz konusu çalışmanın sonuçlarının henüz hakemli bir dergide yayınlanmadığına vurgu yaptı.

Kaynak: BBC

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...