Ağzınıza bile sürmeyin! Bu yiyecekler kolesterol seviyelerini zıplatıyor, yatağa düşürüyor
Yüksek seviyedeki kötü kolesterol kalp hastalığı, felç ve diyabet riskini artırabilir. İşte günlük hayatınızda sık sık yaptığınız, kolesterolü yükselten beslenme hataları…
Uzmanlar sağlıklı olduğunu düşündüğümüz bazı gıdaların kolesterol seviyelerini yükselttiğini belirtiyor. Kanda biriken kötü kolesterol, damar tıkanıklığına yol açar. Ayrıca vücutta yorgunluk ve halsizlik yapar. Peki, hangi gıdalar kötü kolesterol olarak bilinen LDL (düşük yoğunluklu lipoprotein’yi yükseltiyor.
The Indian Express’te yer alan haberde; Klinik Beslenme Uzmanı Avantii Deshpaande, LDL kolesterolü artırabilecek kötü beslenme alışkanlıklarının listesini paylaştı.
UNLU MAMULLER TÜKETMEK
Unlu mamuller arasında bisküviler, kekler, pastalar, kremalı pastalar yer alır. Bu gıdalar, trans yağ oranı yüksek olan ve dolayısıyla kötü kolesterolü artıran margarin gibi bitkisel yağlar kullanılarak hazırlanır.
İŞLENMİŞ ET YEMEK
Sosis, salam, pastırma vb. tüm dondurulmuş etler tütsülenerek veya tuzlanarak, kimyasal koruyucular eklenerek korunur. Bunlar sadece kötü kolesterol açısından yüksek değil aynı zamanda kanserojendir, kaçınmak ve beslenmede yer vermemek gerekli.
FAST FOOD YEMEK
Pizza, hamburger gibi fast foodlar, LDL kolesterol açısından yüksektir. Doymuş yağ oranını yüksek kılan malzemelerin kullanımı sadece kolesterolü arttırmakla kalmaz, aynı zamanda obezite, diyabet ve polikistik over sendorumuna da neden olur.
DİYETTE DAHA AZ MEYVE VE SEBZE TÜKETMEK
Meyve ve sebzeler, LDL kolesterolü düşürmemize ve HDL (iyi huylu) kolesterolü artırmamıza yardımcı olacak yüksek lif içerir. Bunun yanı sıra, meyve ve sebzeler antioksidan özelliklere sahip bitkisel besinler açısından da zengindir. Aynı zamanda toksinleri vücuttan atarak karaciğer, bağırsak ve böbrek gibi hayati organları temizlerler. Diyetinize 5 porsiyon meyve ve sebze eklediğinizden emin olun.
İŞLENMİŞ GIDALARA DÜŞKÜNLÜK
Paketlerde bulunan ve rafta daha uzun ömürlü olan herhangi bir gıda, raf ömrünü artırmak için üzerinde işlem yapıldığı anlamına gelir. İşleme ve paketleme koşulları standart işletim süreci değilse ve güvenli sertifikaları yoksa bu gıdaların kötü kolesterolü artırdığı bilinir. İşlenmiş gıdaları seçerken dikkatli olmalı ve mümkün olduğunca az katkı maddesi bulundurduğuna dikkat etmelisiniz.
YÜKSEK ŞEKERLİ YİYECEKLER VE TATLILAR TÜKETMEK
Paketlenmiş meyve suları, yüksek fruktozlu mısır şurubu içeren ürünler, beyaz ekmek ve hatta tatlı gibi temel gıdalar, sadece yağ açısından değil şeker açısından da yüksektir. Bu şekerler vücutta yağa dönüşür ve bu da kötü kolesterolü yükseltir.
Bu faktörler dışında birçok farklı durum kişilerde kolesterol seviyesi yüksekliğine neden olabilir:
-Aşırı kilolu ya da obez olmak
-Sağlıksız beslenme alışkanlıklarına sahip olmak
-Düzenli egzersiz yapmamak
-Tütün ürünleri kullanmak
-Ailede yüksek kolesterole sahip bireylerin olması
-Şeker hastalığı
-Böbrek hastalıkları
-Hipotiroidizm
-Bel çevresinin erkeklerde 100, kadınlarda 89 santimetrenin üzerinde olması
Kaynak: The Indian Express
Derleyen: Turkiyegazetesi.com.tr
