Alzheimer’ın insandan insana bulaştığına dair ilk kanıt bulundu

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Alzheimer’ın insandan insana bulaştığına dair ilk kanıt bulundu

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Yeni yapılan bir çalışma, Alzheimer’ın bulaşma ihtimalinin olduğunu ortaya koydu. Söz konusu araştırmada bilim insanları, Alzheimer hastalığının insandan insana bulaştığına dair ilk net kanıtı raporladı.

Çığır açan bir araştırma, bilişsel gerilemeye sebep olan Alzheimer'ın insanlar arasında yayılabileceğini tespit etti. Uzmanlar, en az beş kişide, artık yasaklanmış olan hormon tedavilerinden hafıza zedeleyici hastalığa 'yakalandığına' dair kanıtlar buldu. 

BÜYÜME HORMONU TEDAVİSİ KAYNAKLI

İngiltere ve ABD’de erken yaşta Alzheimer hastalığına yakalanan 5 kişi, uzmanlar tarafından incelendi. Bu kişilere çocukken çok kısa boylu oldukları için büyümeleri amacıyla kadavraların hipofiz bezlerinden alınan hormonların verildiği tespit edildi.

Çalışmada, Alzheimer’a yol açan ‘beta amiloid’ ile ‘prion’ proteinlerinin de söz konusu beş kişiye aktarıldığı açıklandı. Sadece İngiltere’de bu tedavinin 1.848 kişiye uygulandığı belirtildi.

Söz konusu uygulama, bazı kişilere “deli dana” (CJD) denilen, ölümcül beyin hastalığına yol açan prionların bulaştığı ortaya çıktıktan sonra yasaklandı.  

Araştırmanın yazarı Prof. John Collinge, “Enfekte olmuş büyüme hormonunu test ettiğimiz farelerde Alzheimer’a neden olan protein üretimi tetiklendi” demesi paniğe neden oldu. Collinge, risk altındaki grubun çok küçük olduğunu belirtti. 

BULAŞICI OLDUĞUNA DAİR İLK KANIT

Geçmişte büyüme tedavisi görenler kişilerin, doku nakli veya organ bağışıyla başkalarına Alzheimer bulaştırma riski olduğu paylaşıldı. Söz konusu araştırmayla Alzheimer’ın ilk kez “bulaşıcı” olduğu rapor edildi.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...