Anne babalar dikkat: Televizyon bağımlısı çocuklar ileride uyuşturucu ve kumar bağımlısı oluyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Anne babalar dikkat: Televizyon bağımlısı çocuklar ileride uyuşturucu ve kumar bağımlısı oluyor

Sağlık Haberleri

Covid-19 salgını dünya genelinde televizyon bağımlılığını artırırken, yeni yapılan bir bilimsel araştırma, televizyon seyretmenin çocuklar üzerindeki olumsuz etkisini gözler önüne serdi. Söz konusu araştırmada, akşamları iki saatten uzun süre televizyon başında kalan çocuklarda kötü alışkanlıklara daha sık rastlandığı kaydedildi.

Yeni Zelanda’da yapılan bir araştırma, geceleri iki saatten fazla televizyon izleyen çocukların büyüdüklerinde kumar, sigara, esrar ve alkol bağımlısı olma olasılığının daha yüksek olduğunu ortaya koydu. 

Araştırmacılar doğumlarından 45 yaşına kadar 1000 kişiyi takip etti. Bu kişilerin televizyon kullanımları, kumar oynayıp oynamadıkları ve hangi ilaçları aldıkları hakkında anketler yapıldı. Sonuçlar cinsiyet, televizyon izleme ve sosyoekonomik duruma göre analiz edildi.

BAĞIMLILIK GELİŞTİRME RİSKİNİ ARTIRIYOR

Sonuçlar, 5 ila 15 yaşları arasında, hafta içi iki saatten fazla TV izleyenlerin yetişkinlikte kumar sorunu yaşama olasılığının, ekran önünde daha az zaman harcayanlara göre yüzde 29 daha fazla olduğunu gösterdi. Ayrıca bu kişilerin ekran karşısında daha az zaman geçirenlere kıyasla tütün ürünlerine bağımlı olma olasılıkları, alkol veya esrar kullanım oranı yüzde 20 daha fazla çıktı.

Araştırmacılar, televizyon izlemenin normalde keyif ve rahatlama gibi problemsiz motivasyonlarla ilişkilendirildiğini söyledi. Ancak aynı motivasyonların, kumar veya alkol gibi diğer faaliyetlere olan bağımlılıklarla da ilişkili olduğu konusunda uyardı.

Araştırmayı yöneten Yeni Zelanda’daki Otago Üniversitesi'nden önleyici tıp uzmanı Dr. Helena McAnally şunları söyledi: “Bu araştırma, bazı insanlar için televizyon izlemenin bağımlılık yapan tarafını ortaya koyuyor. Yine de genetik faktörler, ailenin etkisi ve sosyal destek eksikliği de dikkate alınmalı.”

Araştırmaya katılan Dr. Bob Hancox, çocuklara yönelik ‘güvenli ekran' kampanyalarının artırılması çağrısında bulundu. 

Kaynak: Daily Mail

 

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...