Astronotlar uzayda tüketiyor.. Hafızayı bomba gibi yapıyor, kansere duvar oluyor 

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Yaban mersinin bir çok türü bulunuyor: Adi yaban mersini, bataklık yaban mersini, Kafkas yaban mersini, tavşan gözü yaban mersini..

SAĞLIK Haberleri

Türkiye’de çokça yetişen ama faydalarını bilmediğimiz meyve ve bitkiler, sağlığa faydalarıyla şaşırtıyor. Yaban mersini de bunlardan biri! Öyleki NASA’nın uzaya gönderdiği astronotların menüsüne eklediği bir gıda. Nedeni ise faydalarında gizli. 

Tatlı-ekşi tadı ile hemen herkesin severek tükettiği yaban mersini, sağlığa faydaları, kansere karşı etkileri, beyin hücrelerine faydaları ile şaşırtıyor. Birçok bilimsel araştırmaya konu olan bu meyve adeta sürprizlerle dolu. Buyurun yaban mersini faydalarına…

Türkiye’de çay üzümü, ayı üzümü çoban üzümü gibi isimlerle bilinen yaban mersini daha çok Karadeniz Bölgesi’nde yetişiyor. Reçeli ve marmelatı ile kahvaltı sofralarını da süsleyen yaban mersinin sağlığa bir çok faydası bulunuyor. 

YABAN MERSİNİNİN FAYDALARI

Diyetisyen Deniz Uzunoğlu Korkmaz’ın Acıbadem Hastanesi’nin internet sitesinde yazdığı yazıya göre yaban mersininin, diğer koyu renkli çilek gibi meyveler gibi anti-inflamatuvar ve antioksidan etkileri oldukça güçlü. Antioksidan etkisi beynin yaşlanmasına ve beyin hastalıklarına neden olan strese karşı bebirdir. Bilimsel araştırmalar yaban mersininin içindeki antioksidanların beyin hücreleri arasındaki sinyal iletimini geliştirebileceğini ortaya koymuştu. 

Astronotlar uzayda tüketiyor.. Hafızayı bomba gibi yapıyor, kansere duvar oluyor 

NASA’nın astronotlarının uzay koşullarında stresle başa çıkmaları ve beyin sağlığını korumaları için yaban mersinini menülerinde bulundurmasının nedeni de budur. Yaban mersini bilişsel düzeyi yüksek tutarken, kısa süreli hafıza kayıplarını da önlemektedir. 

KANSERE KARŞI ETKİLİ

Yaban mersini, kanserle savaşan özelliği ile de bu hastalıkla savaşan diğer gıdalar arasında öne çıkıyor. 

İçindeki C, A vitaminleri ile diğer bitkisel besinler, hücreleri kansere bağlı serbest radikallerin zararlarına karşı korur. Bunu ise içindeki folat maddesi sayesinde yapar. Bu madde DNA sentezini ve onarımını gerçekleştirir. Yaban mersininin barındırdığı antioksidanlar sayesinde vücuttaki iltihabı azalttığı da bilimsel olarak kanıtlanmıştır. 

ŞEKER HASTALIĞINA BİREBİR

Sadece kanser değil, şekeri dengelediği için diyabet hastalığı ile de savaşır. Çünkü içindeki lif oranı yüksektir. Lifli gıdaları tüketen tip 1 diyabet hastalarının kan şekerinin düştüğü bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Lifli besin tüketen tip 2 diyabet hastalarında ise kan şekeri ve insülin düzeyleri iyileşebiliyor.

Astronotlar uzayda tüketiyor.. Hafızayı bomba gibi yapıyor, kansere duvar oluyor 

Yaban mersini K vitamini, magnezyum, fosfor, manganez, demir ve çinko açısından zengindir. Bu da kemik sağlığı için onu öne çıkarır. Yaban mersini kemiklerin güçlenmesini sağlarken, kadınların menapoz dönemlerinde karşılaştıkları kemik erimesinin önüne geçecek kadar güçlüdür. 

YABAN MERSİNİ BAĞIŞIKLIĞI GÜLENDİRİYOR

Memorial Hastanesi’nin Tıbbi Yayın Kurulu tarafından hazırlanan ve hastanenin internet sitesinde yayınlanan ‘Yaban mersininin faydaları nelerdir?’ başlıklı yazıda ise meyvenin önemli bir faydasına yer verildi. Buna göre yaban mersini bağışıklık sistemini güçlendiriyor, içerisinde bulunan ‘antosiyaninler’ gibi flavonoidlerin yanı sıra yüksek C ve E vitamini içeriğiyle bakteri ve virüslerin yayılmasını önlüyor. Yani tam anlamıyla bir hastalık savar! Bağışıklık sisteminin zayıflamasını engelleyen yaban mersinini kışın kullanırsanız,  anti-inflamatuar özellikleri ile öksürük ve soğuk algınlığı riskini de azaltırsınız. 

ANTİSEPTİK, SPAZM, VARİS, UYKU BOZUKLUĞU… 

Medipol Mega Üniversite Hastanesi Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uzmanı Uzm. Dr. Yegane Özcan ise Anadulu Ajansına yaptığı açıklamada yaban mersininin çok az bilinen bir faydasının altını çizdi. Özcan, iki yemek kaşığı yaban mersini yaprağını ezip, bir bardak kaynar su ile demledikten sonra yara üzerine sürülmesini önerdi. Özcan “Böylece antiseptik özelliği sayesinde yaranın mikrop kapması önlenir. Spazm, varis ve uyku bozukluğuna iyi gelen yaban mersini meyvesi menopoz döneminin daha rahat geçirilmesine yardımcı oluyor.” dedi. 

Derleyen: turkiye.com.tr Kaynaklar: Memorial Hastanesi, Medipol Hastanesi internet siteleri, Anadolu Ajansı

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...