Bağırsakları tıkır tıkır çalıştırıyor, kolesterol ve kan şekerini dengeliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Bağırsakları tıkır tıkır çalıştırıyor, kolesterol ve kan şekerini dengeliyor

SAĞLIK Haberleri

Keten tohumunu ve faydalarını son günlerde sıkça duyuyoruz. Neredeyse her yemekle birlikte tüketilebilen bu yararlı besin, sağlıklı bir hayata adım atmanıza yardımcı. Kolesterolü düşürüyor, bağırsakları hareketlendiriyor, kan şekerini dengeliyor. Üstelik faydaları bunlarla da sınırlı değil.

YAZAR: MELİN ÖZTÜRK / Minik minik kahverengi görünümüyle susama benzeyen keten tohumu, çoklu doymamış yağ asitlerinin yanı sıra yüksek oranda lif, potasyum, magnezyum, demir, bakır, çinko ve çeşitli vitaminler içeriyor. 

KETEN TOHUMU NASIL KULLANILIR?

Keten tohumu, sıvı ya da katı şekilde tüketilebilir. Sıvı olarak tüketmek isteyenler demleyip çayını içebilirler. Katı olarak tüketilecekse iyice çiğnenmelidir. Yaptığınız her çeşit salataya, hamur işlerine güvenle ekleyip aile üyelerinin de bu muhteşem besinden faydalanmasını sağlayabilirsiniz. Keten tohumu, yoğurt ve smoothie içerisine de eklenebilir. Evinizde öğütücü varsa keten tohumunu öğüterek çorbaların içine de katabilirsiniz.

Bağırsakları tıkır tıkır çalıştırıyor, kolesterol ve kan şekerini dengeliyor

KETEN TOHUMU NE İŞE YARAR?

Antioksidan deposu: Antioksidan bakımından zengin olan keten tohumu vücudu kalp hastalıklarına karşı korur. Yaşlanmanın önüne geçer, Alzheimer ve Parkinson gibi hastalıklara yakalanma riskini düşürür. 

Kolesterolü düşürmeye yardımcı: Keten tohumunda bulunan yağlar, kötü kolesterol (LDL) ve kan basıncını düşürmede, damar sertleşmesini önlemede etkilidir. Yapılan araştırmalara göre düzenli keten tohumu tüketimi, LDL kolesterolü yüzde 20, toplam kolesterolü ise yüzde 15 düşürür. 

Sindirim sistemine doğal destek: Keten tohumu bol lifli yapısıyla sindirim sisteminin düzenli çalışmasına destek sağlar. İçindeki çözünür lifler dışkıyı yumuşatır, bağırsaklarda kolay emilim gerçekleşir. Düzenli keten tohumu tüketimi kabızlık probleminin de önüne geçer. Ayrıca toksinlerin ve fazla yağların vücuttan atılmasına destek olur.

Bağırsakları tıkır tıkır çalıştırıyor, kolesterol ve kan şekerini dengeliyor

Kan şekerini dengeler: Keten tohumunun kan şekerini düşürmede de etkili olabileceğine dair araştırmalar mevcut. İnsülini iyileştiren bu besinin diyabeti önlemede de faydalı sağladığı öne sürülür.

Tok tutar: Keten tohumu suda bekletildiğinde jel kıvamını alır. Bu şekilde tüketildiğinde midenin boşalmasını geciktirir, tokluk hissi sağlar. Diyet yapanlar için uygundur, günde 2 kaşık keten tohumu tüketenlerde kilo kaybı ve bel çevresinde incelme görüldüğü saptanmıştır.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...