Beyaz Reform işe yaradı: 8 bin hekim kamuya geri döndü

Düzenleyen: / Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
- Güncelleme:
Beyaz Reform işe yaradı: 8 bin hekim kamuya geri döndü

Sağlık Haberleri  / HABER MERKEZİ - ANKARA

Dünyada artış gösteren Covid-19'un Eris varyantının henüz Türkiye’de görülmediğini söyleyen Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Beyaz Reform'dan sonra 8 bin hekimin kamuya geri döndüğünü belirtti.

EMRAH ÖZCAN'IN HABERİ - Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, geçen yıl hayata geçirilen Beyaz Reform çalışmalarının ardından 8 bine yakın hekimin kamu görevine döndüğünü belirterek "Özel sektörden devlete, muayenehaneden kamuya, üniversitelere geçen hekimler var. Sadece Sağlık Bakanlığının sağlık kuruluşlarına geri dönen 8 bine yakın hekim oldu" dedi.

YÜZDE 40 AZALDI

Bakan Koca, "Beyaz Reform öncesi yani 2018, 2019, 2020 yıllarında kamudan istifa ederek ayrılan uzman sayısı ortalama 1.500 kişiydi. 2022’nin Ağustos ayında Beyaz Reform devreye girmeden önce yani geçen yılın 8 ayında istifa ederek ayrılan hekim sayısı 2 bin kişiydi. Bu yılın ağustos ayına kadar olan 8 ayda ise istifa ederek ayrılan uzman hekim sayısı 1.200 kişi. Yani Beyaz Reform'dan sonra bu yıl yüzde 40 oranında istifalar azaldı” açıklamasını yaptı.

ORGAN NAKLİ İLACININ MUADİLİ VAR

Bazı kritik ilaçların Türkiye’de bulunmadığına yönelik iddialara da cevap veren Bakan Koca, şunları söyledi: "Organ nakliyle ilgili bir ilacın piyasadan çekilme haberi var. İlgili firma bundan böyle ilacı temin edemeyeceğini ifade ederek ülke pazarından ayrıldı. Fakat o ilacın piyasada 5 tane muadili var. İkisi de yerli üretim. Dolayısıyla bu anlamda bir sorun olmayacak.

Pazardan çekilen firma rekabeti sürdüremediği için çekiliyor. Son dönemde bu ilaca üç defa zam yapıldığı hâlde bu kararı aldılar. Bu piyasadan çekilmenin kasıtlı olmadığına inanmak istiyorum. Ayrıca kimse kendisini küresel ilaç şirketlerinin sesi konumunda görmemeli. Ülkemizin ilaç sektörü bu tür emrivaki işlere mahal vermeyecek kadar iyi durumda. Kimse endişe etmesin.

ERİS'TEN KORKMAYA GEREK YOK

Eris varyantına henüz Türkiye’de rastlanmadığını ifade eden Koca “Şu an gördüğümüz hiçbir varyantın hasta etme gücü, Omicron’dan daha yüksek değil. Onun için asla endişeye mahal yok. Gripten nasıl korunuyorsak aynı şekilde korunacağız” ifadesini kullandı.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: HABER MERKEZİ - ANKARA
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...