Canan Karatay'dan hayat kurtaran tavsiye! İçi kadar kabuğu da faydalı, bağışıklık sisteminiz tavan yapacak

Düzenleyen: / Kaynak: Türkiye Gazetesi
- Güncelleme:
Canan Karatay'dan hayat kurtaran tavsiye! İçi kadar kabuğu da faydalı, bağışıklık sisteminiz tavan yapacak

Sağlık Haberleri  / Türkiye Gazetesi

Trabzonluların has yiyeceği olan fındık oldukça faydalıdır. Çerez niyetine tüketilen fındığın bu faydasını duyunca mutfağınızdan eksik etmeyeceksiniz. Prof. Dr. Canan Karatay, hem tüketin hem de çocuğunuza yedirin diyerek açıkladı. İşte fındığın bilmediğiniz faydaları...

Fındık, kuruyemişler arasında gerek kurusu gerek kavrulmuşuyla en sağlıklı olanlarındandır. Canan Hoca ise fındığın bilinmeyen faydalarını tek tek sıraladı. 

CANAN KARATAY'DAN HAYAT KURTARAN TAVSİYE 

Sağlıklı beslenme konusunda verdiği tavsiyelerle adından sıkça söz ettiren Prof. Dr. Canan Karatay bu kez fındık kabukları hakkında bilinmeyenleri tek tek anlattı. Sağlıklı kuruyemişlerin arasında yer alan fındık çoğu kişi tarafından gerek kurusu gerekse kavrulmuşuyla tercih ediliyor.

İÇİ KADAR KABUĞU DA FAYDALI 

Yüksek kan şekerini dengelenmesi, sindirim sağlığının korunması, kanser riskinin önlenmesi ve kalp sağlığının destelenmesini sağlayan fındığın en az kendi kadar kabuklarının da sağlığa olan etkisi yok sayılmayacak kadar fazla.

Canan Karatay'dan hayat kurtaran tavsiye! İçi kadar kabuğu da faydalı, bağışıklık sisteminiz tavan yapacak - 1. Resim

FINDIĞIN FAYDALARI NELER?

KALP SAĞLIĞININ DESTEKLENMESİ

Fındık, omega-3 yağ asitleri açısından zengindir ve tekli doymamış yağ asitleri içerir. Bu yağlar, kalp sağlığını korumaya yardımcı olabilir. Fındık tüketimi ile kolesterol seviyelerini dengeleyerek kardiyovasküler hastalıkların görülme riskini azaltılabilir. Fındık ayrıca, kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olan yüksek miktarda fenolik bileşik içerir.

KANSER RİSKİNİN ÖNLENMESİ

Fındık, kanser riskini önlemeye yardımcı olabilecek önemli bir antioksidan kaynağı olan proantosiyanidin içerir. Fındığın içinde bulunan diğer antioksidanlardan olan manganez süperoksit dismutaz, vücutta oksidatif stresle savaşarak kanser riskinin azaltılmasına yardımcı olabilir. Fındıkta bulunan E vitamini ise antioksidan özellikleri ile kansere sebep olan hasarlı hücrelerin yok edilmesinde faydalı olabilir.

İLTİHABIN AZALTILMASI

Düzenli fındık tüketmek iltihap belirteçlerinin etkilerini azaltabilir. Fındık, anti-inflamatuar özelliklere sahip polifenolik bileşikleri içerir. Bu bileşikler, vücuttaki inflamasyonu azaltarak inflamasyonla ilişkili hastalıkların riskini düşürebilir.

YÜKSEK KAN ŞEKERİNİN DENGELENMESİ

Fındık, başta oleik asit olmak üzere, kan şekeri seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilecek çeşitli bileşenler içerir. Bu kombinasyonlar, tokluk hissini artırabilir ve açlık süresini uzatabilir.

SİNDİRİM SAĞLIĞI

Fındık, lif açısından zengin bir besin maddesidir. Lif, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olarak kabızlığı önler ve bağırsak sağlığını korur.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Türkiye Gazetesi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...