Çay yerine zehir içiyor olabilirsiniz! Kansere davetiye çıkarıyor
Sabah kahvaltıda, öğlen ve akşam yemeklerinden sonra sık sık tükettiğimiz çayı yanlış demlerseniz kansere davetiye çıkarabilirsiniz. Uzmanlar yanlış şekilde demlenen çayın kanser, gastrit ve ülser başta olmak üzere bazı sağlık sorunlara yol açabileceğini söyledi. Peki, sağlıklı bir şekilde çay demlemenin doğru yolu nedir? İşte uzmanların açıklaması…
Her gün sıkça tükettiğimiz çayın yıllardır yanlış demlendiğini ve aslında çay değil zehir içtiğimizi biliyor muydunuz? Yanlış bir şekilde demlenen çayı tüketmek sağlık açısından oldukça zararlı bir hal alabiliyor. Özellikle yanlış demlenen çay özofagus kanseri riski artırırken gastrit ve ülser olmak üzere midede meydana gelebilecek hasarlara sebebiyet verebilir. Peki, doğru çay demleme yöntemi nedir? Haberimizin içerisinden uzmanların önerdiği hem lezzetli hem de sağlıklı çay tarifine erişebilirsiniz…
ÇAY NASIL DEMLENİR? ÖDÜLLÜ ÇAY DEMLEME TEKNİĞİ
Mutfaklarımızda harıl harıl demlenen çaylarda maalesef büyük bir yanlış yapılıyor. Uzmanlara göre çayı demledikten sonra yüksek ısıya maruz bırakmamalısınız. Çünkü yüksek ısı kanser gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Ülkemizin milli içeceği çay için uzmanlar ödüllü bir çay demleme taktiği olan "Önce su, sonra çay" yöntemini öneriyor. Bu nedenle çay demlerken bu altın değerindeki hususlara dikkat edilmesi gerekiyor;
- İlk olarak çaydanlığın altına su koyun ve ocağa alın.
- Alt demlikteki suyu kaynamaya bırakın.
- Alt demlikteki su kaynadıktan sonra üstteki boş demliğin içine kaynamış sudan biraz dökün.
- Daha sonra yaklaşık 5 yemek kaşığı çayı üst demliğe sıcak suyun üzerine yavaşça dökün.
- Sonrasında alt demliğe tekrar soğuk su ekleyin ve tekrar ateşe koyun.
- Bu sırada üstteki çay yavaş yavaş demlenir ve istediğiniz kıvama gelir.
- Yaklaşık bir 10 dakika demlenmeye bıraktığınız takdirde tavşan kanı çayınız lezzetli bir şekilde servis edebilirsiniz.
SU EKLEME ŞEKLİNE DİKKAT!
Çay demlerken alttaki demlikte su kaynadıktan sonra üstteki demliğe eklenir ve orta boy demlikler için 5 yemek kaşığı çay ilave edilmelidir. Ardından alt demliğe soğuk su eklenir ve kaynaması için beklenir. Alttaki su kaynarken, üst demlikteki çay da yavaş yavaş demlenmeye başlar. 10 dakikalık bir bekleme süresinin ardından çayınız servis etmeye hazır olur.
ÇAY DEMLEMENİN ÖNEMLİ PÜF NOKTASI!
Çay demlerken dikkat etmeniz gereken bir püf noktası da suyun demliğe koyma şeklidir. Eğer suyu kenardan dökerseniz oksijenin kaybolmasına neden olabilirsiniz. Bu yüzden suyu mutlaka yukarıdan dökün böylece kaybettiği oksijeni geri kazanır ve çayınız daha lezzetli olur.
ÇAY NEDEN BULANIK OLUR?
Çayın içinde yer alan toz oranındaki yoğunluğa bağlı olarak demlenen çayın rengi ve bulanık gözükmesi değişiklik gösterir. Çok fazla çay tozu olan çayın rengi bulanık olur. Bu sebepten içerisinde daha yoğun yaprak olan çaylar tercih edilmeli.
