Cildi hızla yaşlandırıyor, damarların yapısını bozuyor… Ağzınıza bile sürmeyin
Çoğu insan yaşlanmayı geciktirmek ve daha genç görünmek için elinden gelen çabayı gösterir. Estetik operasyonlar, pahalı cilt ürünleri ve nicesi… Ancak cildinize dıştan olduğu kadar içten de bakım yapmalısınız. Zamanı geri sarmak, cildin yaşlanmasını engellemek için ise bazı besinlerden uzak durmanız şart.
İşte cildi yaşlandıran ve sofranızdan uzak tutmanız gereken besinlerin listesi…
BAHARATLI YİYECEKLER
Çok sık baharatlı yiyecekler tüketmek, damarların genişlemesine neden olur, yüzde mor lekelere yol açabilir. Özellikle menopoz sonrası kadınlarda sık görülen gül hastalığınız varsa, baharatın verdiği ısı alevlenmeyi tetikleyebilir. Baharatlı yiyecekler ayrıca vücut ısısını yükselterek daha fazla terlemeye neden olur. Ter, ciltteki bakterilerle birlikte akne ve lekelere yol açar.
KIZARMIŞ GIDALAR
Yüksek sıcaklıkta yağda kızartılan yiyecekler, ciltte hücre hasarına neden olan serbest radikaller oluşturabilir. Serbest radikallere maruz kalmak, çapraz bağlanma reaksiyonu nedeniyle yaşlanma sürecini hızlandırır. Çapraz bağlanma DNA moleküllerini etkiler ve cildin esnekliğini etkileyebilir. Ayrıca, kızarmış gıdalarda bulunan fazla tuz, ciltteki suyu çekebilir ve dehidrasyona yol açabilir. Bu da cildinizi kırışmaya daha yatkın hale getirebilir.
ŞEKER
Şeker, cildin düşmanlarından biridir. Akne gibi dermatolojik sorunlara katkıda bulunur ve yaşlanma sürecini hızlandırır. Özellikle fruktoz oranı yüksek gıdalar daha hızlı yaşlanmanıza neden olabilir.
TEREYAĞI
Cilt vücuttaki en büyük organdır ve tükettiğiniz her gıda onu etkileyebilir. Margarinlerin çoğunda, özellikle de katı olanlarında trans yağ vardır. Bunlar "kötü" kolesterolünüzü yükseltir, "iyi" kolesterolünüzü düşürür ve vücudunuzda iltihabi bir tepki oluşturur. Enflamasyon, kalp hastalığı ve inme ile bağlantılıdır ve bu iki durum sizi daha yaşlı gösterebilir. Araştırmalar ayrıca düzenli olarak avokado yiyen kişilerin, daha az avokado yiyenlere göre daha erken yaşlanma belirtileri gösterdiğini ortaya koymuştur. Bu trans yağ asitleri, cildi UV radyasyonuna karşı daha savunmasız hale getirir, bu da kolajene ve cilt elastikiyetine zarar verir.
İŞLENMİŞ ETLER
Pastırma, sosis, jambon gibi işlenmiş etler bozulmadan daha uzun süre saklanabilmeleri için tütsülenir, baharatlanır veya tuzlanır. Bu da onları hem lezzetli hem de tehlikeli yapan şeydir. Bu etlerde doymuş yağ, sodyum ve sülfit oranı yüksektir, bu da cildi kurutabilir ve kolajen tabakasını zayıflatır. Ekstra protein için işlenmiş et yerine yumurta, fasulye, tavuk veya protein sentezi için gerekli amino asitler bakımından daha zengin olan yağsız etleri tercih edebilirsiniz.
ENERJİ İÇECEKLERİ VE MEŞRUBATLAR
Meşrubat ve enerji içeceklerini ne kadar çok tüketirseniz, hücreleriniz o kadar hızlı yaşlanır. Bu gıdalar çok fazla şeker içerir. Şeker, ağızdaki bakteriler için de olumsuz etkiye sebep olur. Şeker ayrıca diş minesini aşındırır ve diş çürümesine neden olan asitler üretir. Aşırı meşrubat tüketiminin diğer dezavantajları arasında kilo alma, felç ve bunama riski de yer alır.
YÜKSEK SICAKLIKTA PİŞİRİLEN YİYECEKLER
Mısır veya ayçiçeği yağları gibi bazı yağlar çoklu doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri bakımından yüksektir. Bunlar zararlı serbest radikaller oluşturabilir ve vücuttaki enflamasyon seviyelerini artırabilir. Yağ asitleri bakımından zengin gıdaları işlemek için her gün kızartma yapıyor veya yüksek ısı kullanıyorsanız, serbest radikal riski daha yüksektir. Ancak bu, tüm yağların sağlığa zararlı olduğu anlamına gelmez. Kırışıklıkların önlenmesi söz konusu olduğunda, cildin nemli kalmasına yardımcı olmak için tekli doymamış yağları tercih edebilirsiniz. Bitkisel yağları zeytinyağı ile değiştirebilirsiniz. Zeytinyağı antioksidanlar ve E vitamini açısından zengindir ve iltihaplanmayı azaltır.
