Çöpe attığınıza pişman olacaksınız… Faydaları kabuğunun altında saklı: Kemikleri güçlendiriyor, enfeksiyondan koruyor
Patates, dünya çapında yıl boyunca en sık tüketilen sebzelerden biri. Yetiştirilmesi oldukça kolay ve besin açısından çok zengin. Vitamin ve mineral deposu olan bu muhteşem sebze kabuklarıyla tüketildiğinde vücuda pek çok yarar sağlıyor. Birçok yemeğin baş malzemesi olan patatesin kabukları da en az kendisi kadar kullanışlı. “Yalnız onun vitamini kabuğunda” lafının boşa olmadığını bir kez daha hatırlatıyor ve sizi faydalı bilgilerle baş başa bırakıyoruz.
Kabuğu ile birlikte pişirilen patates harika bir potasyum kaynağı… Organik patatesi kabuğuyla beraber yemek, metabolizmayı hızlandırır ve hücrelerin kullanılabilir enerji üretmesine yardımcı olur. Patates kabukları ayrıca kırmızı kan hücrelerini artırmak için faydalıdır.
Patates sağlıklı şekilde tüketildiğinde birçok rahatsızlığa iyi gelir ve vücudun bağışıklığını güçlendirir. Patates kabukları güzelce temizlenip soyularak çay gibi demlendiğinde, mide ve bağırsak sorunlarına iyi gelir.
Patatesin kabukları aynı zamanda zengin lif kaynağıdır. Bu yönüyle kolon kanserini önler, kalp hastalığı riskini azaltır, metabolizmayı kontrol altında tutmaya yardımcı olur.
Patates kabukları, vücudunuzu enfeksiyon ve hastalıklara karşı koruyan anti-enflamatuar ve antioksidanlardan zengindir.
KAN BASINCINI DÜZENLER
Patates kabukları, kalbinizin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Organik patatesin kabuğu içerdiği potasyum, magnezyum ve kalsiyum mineralleri sayesinde kan basıncınızı doğal bir şekilde düzenlemeye yardımcı olur.
KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR
Kabuğu ile birlikte pişirilmiş patates, bol miktarda potasyum içerir. Potasyum ise kemikleri güçlendirir. Patates kabukları ayrıca demir, magnezyum, fosfor, kalsiyum, bakır ve çinko içerir. Vücudunuzdaki magnezyumun yaklaşık %50-60'ı kemiklerde bulunur. Ulusal Sağlık Enstitüleri uzmanlarına göre, patates kabuğu tüketmek kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olabilir ve menopoz sonrası kadınlarda osteoporoz riskini de azaltabilir.
CİLT BAKIMI İÇİN PATATES KABUĞU
Patates kabuğu cilt problemlerine çok iyi gelir. Ciltteki koyu halkalardan kurtulmak, cildinizi beyazlatma için doğal şifadır. Aynı zamanda akne, siyah nokta ve beyaz noktaları tedavi etmek ve ciltteki aşırı yağı azaltmak için kullanabilirsiniz. Tek yapmanız gereken, şikayetçi olduğunuz bölgeye patates kabuklarını koyup bekletmek. 15-20 dakika beklettikten sonra ılık su ile yıkayabilirsiniz.
SAÇ BAKIMI İÇİN PATATES KABUKLARI
Patates kabukları saçlarınıza parlaklık ve ışıltı katmanıza, ayrıca saçın daha hızlı uzamasına yardımcı olabilir. Patates kabuğunu suda kaynatın, bu suyu kafa derinize uygulayın ve 5 - 10 dakika boyunca nazikçe masaj yapın. Normal su ile durulamadan önce 15 dakika daha bekletin.
PATATES KABUKLARININ DİĞER FAYDALARI
- Bitkiler için kompost yapımında kullanılır. Bu mutfak atığı yardımıyla, iç mekan saksı bitkilerinize ve bahçenize daha fazla besin değeri katabilirsiniz. Patates kabukları yüksek besin değerine sahip olduğundan, bunları gübre veya kompost olarak kullanabilir ve toprağı güçlendirebilirsiniz.
-Patates kabukları veya atıkları gümüş eşyalarınızı ovmak ve parlatmak için de kullanılabilir. Sadece lekeleri değil, patates suyundaki asitler metal eşyalardaki pası da çözecektir.
