Dövme yaptıranlara kötü haber: Büyük risk ortaya çıktı

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Dövme yaptıranlara kötü haber: Büyük risk ortaya çıktı

Sağlık Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Prof. Dr. Uğur Coşkun, dövme yaptırmanın lenf kanseri riskini yüzde 21 oranında artırdığının tespit edildiği uyarısını yaptı. Yapılan çalışmaları değerlendiren Coşkun, vücuda enjekte edilen mürekkebin tehlike oluşturabileceğine dikkat çekti.

Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji Öğretim Üyesi Prof. Dr. Coşkun, kalıcı dövme tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de özellikle genç yaşlarda yaygın olarak yapıldığına dikkat çekerek uyarılarda bulundu. 

LENFOMA RİSKİNDE YÜZDE 21 ARTIŞ

Yapılan araştırmaları inceleyen Prof. Dr. Coşkun, "Dövmelerin uzun süreli etkilerine yönelik yeterli araştırma ve bilgi bulunmuyor. Dün bu konuda Clinical Medicine dergisinde önemli bir çalışma yayımlandı. Lund Üniversitesi’nde Nielsen ve arkadaşları tarafından yapılan bu çalışmaya yaklaşık 11 bin kişi dahil edildi. Lenfoması olanlarda dövme yüzdesi yüzde 21 iken, lenfoma tanısı olmayanlarda bu oran yüzde 18 olarak bulundu. Sonuçta dövme yaptırmanın lenfoma riskini yüzde 21 oranında artırdığı tespit edildi. Bu çalışmada dövmenin büyüklüğü ile lenfoma arasında bir ilişki bulunmadı" ifadesini kullandı.

VÜCUDA ENJEKTE EDİLEN MÜREKKEP TEHLİKE OLUŞTURABİLİR

Prof. Dr. Uğur Coşkun şunları kaydetti:

"Dövmenin hangi mekanizma ile lenfoma riskini artırdığına dair net bir veri yok Fakat cilde enjekte edilen dövme mürekkebinin düşük dereceli inflmasyonu uyaracağı ve bu şekilde lenf kanserine yol açabileceği düşünülüyor. Vücuda enjekte edilen mürekkep sonuçta yabancı bir madde ve immün sistemi harekete geçiriyor. Bu mürekkebin büyük bir kısmı da deriden lenf nodlarına taşınıyor. Bu şekilde lenfoma ile bir ilişkisi olabilir diye düşünülebilir. Bu konuda net bir şey söyleyebilmek için daha büyük araştırmalara ihtiyaç olduğunu söyleyebiliriz. Dövme ile lenfoma ve diğer kanserler arasında ilişkiyi büyük çalışmalarla araştırmak gerekiyor." 

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...