Ekran çocukta sahte ergenliğe yol açıyor

- Güncelleme:
Ekran çocukta sahte ergenliğe yol açıyor

Sağlık Haberleri

Uzman psikolog Cihan Çelik: Ekrana maruz kalma çocukların doğal döngüsünde değişikliklere sebep oluyor. Ergenlikteki psikolojik belirtileri daha erken görmeye başladık.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Türkiye sosyal medya kullanımında dünyada ilk 10 ülke arasında yer alıyor, fotoğraf paylaşım ağı olan Instagram kullanımında ise başı çekiyor. Ülkemizde telefon kullanım yaşı da 2’ye kadar düşmüş durumda. Erken yaşlarda başlayan ekran bağımlılığı, pek çok problemi  beraberinde getiriyor. Uzmanlara göre teknolojik cihazların yaydığı radyasyon ve sosyallikten uzak kalmaları çocukların hormonal gelişimini olumsuz etkiliyor, olması gereken yaştan önce sahte ergenlik belirtileri ortaya çıkarıyor.  

DENGELER BOZULDU

Normal döngüye göre çocuklarda 9-14 yaş arasında başlayan ergenlik döneminin daha erken yaşlarda başlaması, çocukların psikolojik dengesini de alt üst ediyor. Uzman psikolog Cihan Çelik, ergenlik döneminde görülen aile içi çatışmaların, fikir ayrılıklarının, öfke patlamalarının ekran maruziyeti sebebiyle çocuklarda daha erken yaşlarda görülmeye başladığını söyledi. Çelik “Erken yaşlarda başlayan ekran maruziyeti, çocukların doğal döngüsünde değişikliklere yol açtı. Ekran bağımlılığı çocuklarda ergenlik döneminde hormonal değişiklikler kaynaklı görülen psikolojik döngüleri de bozdu. Erken ergenlik bu döngünün olması gerektiği zamanı atlamasına ve çatışmalı düşüncelere yol açıyor. Çocuk nerede, nasıl davranacağı belli olmayan bir hâle bürünüyor, psikolojik olarak zarar görüyor” dedi. Çocukların küçük yaşta algılarının daha açık olduğunu belirten Çelik “Bu dönemdeki çocuklar, çevresine, annesine, babasına ve onların hayatlarına bakar. Ancak sadece ekran karşısında olduğu zaman, bunları es geçiyor” ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...