Artan kızamık vakalarına karşı uzman tavsiyesi: Göçmenler için aşı kampanyası başlatılsın

- Güncelleme:
Artan kızamık vakalarına karşı uzman tavsiyesi: Göçmenler için aşı kampanyası başlatılsın

Sağlık Haberleri

Geçtiğimiz yıllara göre kızamıkla ilgili vaka bildirimlerinin çoğalması endişelere yol açtı. Uzmanlardan göçmenler için uyarı geldi.

ESMA ALTIN'IN HABERİ - Artan kızamık vakaları nedeniyle harekete geçen Sağlık Bakanlığı, eksik kalan aşıların tamamlanması gerektiğine dikkat çekerken, uzmanlar da devam eden süreçte kızamık kaynaklı başka hastalıkların ortaya çıkabileceği konusunda uyarıyor. Düzensiz göçmenlerin hastalığı direkt bulaştırmasa da yayılmasında ciddi rolleri olduğunu belirten Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, “Ülkemizde az aşılı insan sayısı ne kadar artarsa salgın riski de o kadar büyür. Esas risk Afganistan, Pakistan ve Irak’tan gelen düzensiz göçmenler. Bunların bulundukları ülkede de aşılama oranları çok düşük. Bu nedenle bunları aşısız kabul edip bir aşı kampanyası başlatarak Türkiye genelinde aşılanmalarını sağlamak lazım” dedi. Kızamık aşılarının 12’nci ayda ilk doz, 4-6 yaş arasında da ikinci doz aşı şeklinde yapıldığını kaydeden Mehmet Ceyhan, “Bazı durumlarda ilk dozu 9’uncu aya çekebiliyoruz. Ama erkene çektiğimiz için 15’inci ayda bir doz daha yapılması gerekiyor” açıklamasını yaptı.

Artan kızamık vakalarının beraberinde başka hastalıkları ve salgınları da getirebileceğine dikkat çeken Prof. Dr. Ceyhan, “Kızamık ve suçiçeği özellikle çok yüksek oranda bulaşan hastalıklar. Aşılama oranları biraz daha düşerse bu sefer difteri, tetanos, çocuk felci gibi hastalıkları da görmeye başlayacağız” diye konuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...