İbn-i Sina'nın 1000 yıllık sırrıydı! 'Ölümsüzlük meyvesi' deniyor: 1 avucu şifa oluyor
SAĞLIK Haberleri / Haber Merkezi
Hünnap meyvesi, İbn-i Sina tarafından ölümsüzlük meyvesi olarak nitelendiriliyor. Uzun ve sağlıklı bir yaşam için mutlaka beslenme programlarımıza eklememizin tavsiye edildiği şifalı meyve, limondan 20 kat daha fazla C vitamini içeriyor, kalp hastalıklarından kansere kadar her derde deva oluyor.
Hünnap meyvesi yani bilimsel adıyla Ziziphus Jujuba Mill'in anavatını Çin'dir. Anadolu, Rusya, Hindistan, Güney Avrupa ve Ortadoğu'da yetişir. Çin hurması olarak bilinen hünnap, ülkemizde Çanakkale, Bursa, Kayseri, Antalya, Hatay, Isparta ve Denizli'de yetiştirilir.
HURMAYI ANIMSATIYOR
Dünyaya Çin'den dağılan meyve asırlar boyunca alternatif tıpta yer bulmuş, İbn-i Sina tarafından 'ölümsüzlük meyvesi' olarak adlandırılmıştır. Hünnap meyvesi, büyük bir zeytin boyutunda, içi çekirdekli olan yeşil bir meyvedir. Meyve olgunlaştıkça rengi yeşilden mora doğru döner. Hünnap meyvesi, siyaha dönmesinin ardından buruşarak hurmayı anımsatan bir görünüşe kavuşur.
Bahçelerde yetiştirildiği gibi doğada da bulunur. Hünnap meyvesi, hem antioksidan bakımından çok güçlü bir meyvedir hem de C vitamini deposudur. Hünnap'ın meyvesi, yaprağı, çekirdeği ve çiçeği ayrı ayrı faydalıdır ve vitamin, mineral yönünden zengindir.
LİMONDAN 20 KAT FAZLA
Adeta bir şifa deposu olan hünnap aynı zamanda kalsiyum, potasyum, brom, lantan elementlerini barındırır. Limondan 20 kat daha fazla C vitamini içerir ve B1 ve B2 vitamini yönünden zengin olduğu Dünya Sağlık Örgütü tarafından onaylandı. Başlı başına sağlık deposu olan hünnapın en yüksek antioksidan miktarı meyvesinde, fenolik madde miktarı çiçeğinde, flovonoid madde miktarı çekirdeğinde, en fazla C vitaminin de yaprağında olduğu biliniyor.
HASTALIKLARLA SAVAŞIYOR
Hünnap meyvesi, kalp hastalıkları ve kanser gibi ölümcül sağlık sorunlarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir. Ek olarak genç yaşta kalp krizi riskini azaltıyor ve kötü kolesterole karşı savaşarak vücudu koruyor.
Hünnap, bağışıklılık sisteminin güçlendirilmesine de yarar sağlıyor. Özellikle kış aylarında düşük bağışıklılığa ve kış hastalıklarına karşı destek sunuyor. Yüksek lif içeriği sayesinde sindirim sistemini koruyor ve tokluk hissi veriyor.
HÜNNAP MEYVESİNİN FAYDALARI
Bağışıklığı güçlendirir ve kanser hücreleriyle savaşır
Yüksek miktarda potasyum içeriği ile kan basıncını düzenlemeye yardım eder
Kilo verilmesine yardımcı olur
Uykusuzluğa iyi gelir
Kolesterolü düşürür, kalp hastalıklarını önler
Lif açısından zengin olduğu için sindirimi düzenlemeye yardım eder ve kabızlığa iyi gelir
Antioksidan, antiinflamatuar ve antibakteriyel özelliklere sahiptir
Mukus oluşumunu azaltarak solunum yollarını temizler
Stres ve kaygıyı azaltır
Kemik gücünü artırır
Dolaşım sistemini düzenler
Cilt tahrişlerini giderir
Kanın temizlenmesini sağlar