Ispanaktan 100 kat daha fazla demir içeriyor! İçinde hangi vitamini ararsan var

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Ispanaktan 100 kat daha fazla demir içeriyor! İçinde hangi vitamini ararsan var

SAĞLIK Haberleri  / Haber Merkezi

Türkiye’de hemen hemen her bölgede yetişen tere, sağlığa faydalarından dolayı tıbbi amaçla da kullanılıyor. Vitamin ve mineral bakımından oldukça zengin olan bu besin, demir eksikliğini gidermekten tutun da diyabeti önlemeye kadar pek çok yarar sağlıyor.

Keskin tadı ve kokusuyla kendine has bir aromaya sahip olan tere, genellikle et ya da balığın yanında servis ediliyor. Acımsı tadıyla salatalara farklı bir lezzet veriyor. İçeriğinde yüksek oranda C ve K vitamini bulunuyor. A vitamini açısından zengin olan tere otu; karoten, zeaxanthin ve lutein gibi antioksidan maddeler içeriyor. Ayrıca kalsiyum, fosfor, manganez, magnezyum ve potasyum gibi mineraller açısından da zengin olduğu biliniyor.

Terede ıspanaktan daha fazla demir olduğunun altını çizen Uzman Diyetisyen Şükrü Can Gülşen, bu şahane sebzenin yararlarını tek tek sıraladı.

Tere otu, turpgiller familyasından gelen, yaprakları salata olarak yenen baharatlı ve yoğun aromalı bir bitki türüdür. Terenin besin değerleri: 100 gramı 16 kaloridir. 3 gram karbonhidrat, 1.3 gram protein ve 0.5 gram lif bulunur.

DEMİR EKSİKLİĞİNE İLAÇ GİBİ GELİR 

İçerdiği yoğun demir sebebiyle demir eksikliğine karşı en büyük bitkisel güçlerden biridir. Ispanak denildiğinde akla demir gelir ancak tere demir bakımından ıspanaktan daha zengin bir besindir. Kırmız et tüketmeyen vegan ve vejetaryenler demir eksikliğini kesinlikle tereden karşılamalıdır. 

KEMİKLERİ GÜÇLENDİRİR  

İçerdiği ‘fillokinon menakinon’ açısından zengin bir besindir. Bu sayede tere, kemik sağlığını korur ve kemiklerin ihtiyaç duyduğu K vitaminini sağlar.

BAĞIŞIKLIĞI DESTEKLER 

Ascorbik asit açısından yüksek içeriğine sahip olan tere, bağışıklık sistemini serbest radikallere karşı korur. Ascorbik asit, enfeksiyon ve hastalık riskinizi azaltmada yardımcıdır.

Ispanaktan 100 kat daha fazla demir içeriyor! İçinde hangi vitamini ararsan var

TOK TUTAR 

Düşük kalorisi ve içerdiği yüksek diyet lifi sayesinde midede tokluk sağlayarak acıkmayı zorlaştırır.

TOKSİNLERE KARŞI DUVAR GÖREVİ GÖRÜR 

C vitamini içeriğinde yüksek olduğundan ağır metallere karşı vücut direncini korur. 

KALP DAMAR SAĞLIĞIN KORUR 

İçerdiği n3-n9 yağ asitleri sebebiyle kolesterolü düşürerek, kan akışını hızlandırır. 

DİYABETİ ÖNLER 

Glisemik indeksi düşük olduğundan kan şekerini düşürerek diyabet riskini azaltır.

KANSERDEN KORUR 

İçerdiği flovonidler sayesinde kanser hücrelerinin çoğalmasını engeller. 

KABIZLIĞI DÜZELTİR 

Tere, içerdiği lif sebebiyle bağırsakların çok çalışmasına sağlayarak kabızlığı düzeltir. 

CİLT VE SAÇ SAĞLIĞINA İYİ GELİR

İçerdiği n3n9 yağ asitleri sebebiyle herhangi bal ya da zeytinyağıyla karıştırılıp cilde sürüldüğünde yeni hücre oluşumunu tetikler. Böylece cilt ve saç hücreleri yenilenir. 

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...