Kronik rahatsızlığı olanlar dikkat! Ramazanda doktorunuza başvurun, hastalığınızın kontrolü kaybolabilir

Düzenleyen: / Kaynak: İhlas Haber Ajansı
- Güncelleme:
Kronik rahatsızlığı olanlar dikkat! Ramazanda doktorunuza başvurun, hastalığınızın kontrolü kaybolabilir

Sağlık Haberleri  / İhlas Haber Ajansı

Kronik rahatsızlığı olanların veya tedavi alan kişilerin ramazan ayında oruç tutmadan önce hekimine başvurması gerektiğini belirten Prof. Dr. Tevfik Özlü, "Oruç nedeniyle sağlıkları bozulabilir, hastalıklarının kontrolü kaybolabilir. Bu nedenle oruç tutmalarının, hastalık ve tedavileri bakımından sorun oluşturup oluşturmayacağını öğrenmelerini tavsiye ederim" dedi.

Ramazan ayında beslenmenin önemine dikkat çeken ve oruç tutarken dikkat edilmesi gerekenleri anlatan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, özellikle düzenli ilaç kullananların oruca başlamadan önce hekimlerine başvurması gerektiğini belirtti.

"YEMEKTE SOHBET EDİLMELİ, ACELEDEN KAÇINILMALI"

Oruç tutacak olan kişilerin iftarda ve sahurda yanlış beslenme riskine karşı dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Özlü, "Sofrada yavaş yenilmeli, lokmalar küçük alınmalı, uzun süre çiğnenmelidir" dedi.

"Yemekte sohbet edilmeli, acele karın doyurulmamalıdır" diyen Özlü, "Yemek öncesinde su içilmeli, meyve veya salata gibi bir hafif porsiyonu takiben ana yemek alınmalıdır. Yemeklerin fazla yağlı pişirilmemesine özen gösterilmelidir. Kızartmalardan uzak durulmalıdır" diye konuştu.

Kronik rahatsızlığı olanlar dikkat! Ramazanda doktorunuza başvurun, hastalığınızın kontrolü kaybolabilir - 1. Resim

ŞERBETLİ YERİNE SÜTLÜ TATLI TERCİHİ

İftarla sahur arasında su, ayran, çorba gibi sıvılar içilmesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Özlü, şu ifadeleri kullandı:

"Fazla yememeli, gerekiyorsa iftardan birkaç saat sonra bir ara öğünde meyve, süt veya sütlü tatlılar alınmalıdır. Kek, pasta, hamur işleri ve işlenmiş etten mamul gıdalar tüketilmemelidir. Şerbetli tatlılar yerine, hurma, incir, üzüm, kayısı, ceviz ve fındık gibi kuru meyveler veya hafif sütlü tatlılar alınırsa sağlık için çok yerinde bir tercih olur.

Bol süt, yoğurt, mevsim sebze ve meyveleri tüketilmelidir. Meyve suyu yerine meyvenin kendisi yenmelidir. Yemekten sonra 2-3 saat bir şeyler yeyip içmeden geçirilip, mide boşalmadan yatılmamalıdır."

KİMLER ORUÇ TUTABİLİR?

"Sağlıklı, herhangi bir hastalığı ve hastalık nedeniyle tedavi görmekte olmayan kişilerin eğer iş ve yaşam şartları uygunsa ve dilerlerse oruç tutmalarında tıbben bir sakınca yoktur" diyen Özlü, "Yaşlı ve çocuklarda, aşırı sıvı kaybı olabilecek işlerde/çevrede çalışan/yaşayanlarda oruçlu saatlerde su alınamaması sağlıklı kişiler için bile risk oluşturabilir. Bunun yanında herhangi bir hastalığı olan veya hastalık nedeniyle tedavi almakta olan kişilerin oruç tutmaları da sağlıkları bakımından risk oluşturabilir" ifadelerini kullandı.

Belirli aralıklarla beslenmesi gerekenlerin ve düzenli ilaç kullanması gerekenlerin oruç nedeniyle sağlıklarından olabileceğini söyleyen Prof. Dr. Özlü, "Hastalıklarının kontrolü kaybolabilir. Bu yüzden oruca başlamadan önce hekimlerine başvurmalarını ve oruç tutmalarının hastalık ve tedavileri bakımından sorun oluşturup oluşturmayacağını öğrenmelerini tavsiye ederim. Bazı hastaların oruç tutmalarına tıbben bir engel olmasa olsa bile; tedavilerinde/ilaçlarında ramazan ayına özel bir düzenleme yapılması gerekebilir" dedi.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: İhlas Haber Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...