Meme kanseri tedavisinde 'devrim niteliğinde' ilaç: Mevcut tümörleri küçültüp yayılmasını engelliyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Meme kanseri tedavisinde 'devrim niteliğinde' ilaç: Mevcut tümörleri küçültüp yayılmasını engelliyor

Sağlık Haberleri

Çağımızın hastalığı olarak görülen kanser, her yıl dünya genelinde milyonlarca ölüme sebep olurken, kanserle mücadeleyle ilgili yeni çalışmalar yapılmaya devam ediyor. Bu noktada umut veren haber İngiltere’den geldi. İngiliz bilim insanları ‘capivasertib’ adı verilen ve meme kanseri tümörlerinin küçülmesini sağlayan yeni bir ilaç geliştirdi. Uzmanlar söz konusu ilacı ‘meme kanserinin tedavisinde dönüm noktası’ olarak nitelendirdi.

Bilim insanları, en küçük kanser hücrelerini bile yok edebilen devrim niteliğinde bir tedavi geliştirdi. İngiltere’de geliştirilen ve meme kanserinin en yaygın biçimini tedavi edebilen ‘capivasertib’ adlı ilaç ‘dönüm noktası’ olarak tanımlandı.

İngiltere’de 700'den fazla kanser hastasına ‘capivasertib’ adlı ilaç verildi. İlaç, kullanan kişilerin dörtte birinin tümörünü küçülttü. 
Hormon tedavisinin yanı sıra ‘capivasertib’ adlı ilacı alanların kanserleri ilerlemeden veya kötüleşmeden tedavi edildi.

BİNLERCE KİŞİYE FAYDA SAĞLAYABİLİR

Uzmanlar söz konusu tedaviyi 'dönüm noktası' olarak tanımladı ve her yıl binlerce kadına fayda sağlayabileceğini bildirdi.

Haftada dört gün, günde iki kez tablet olarak alınan ilaç, kanserin büyümesini hızlandırmaya yardımcı olan hücresel bir 'anahtarı' kapatarak, mevcut meme kanserini farklı şekilde tedavi ediyor.

ONAYLANIRSA YAKIN ZAMANDA PİYASADA OLACAK

Uzmanlar sonuçların ilgili kuruma sunulacak kadar güçlü olduğunu söylüyor. Eğer ilaç onaylanırsa yakın gelecekte piyasaya çıkacak. 

Londra'daki Kanser Araştırmaları Enstitüsü'nde (ICR) moleküler onkoloji profesörü ve danışman onkolog Nick Turner, söz konusu çalışmayla ilgili şunları söyledi:

“İlacın ilerlemiş kanserlerin ilerlemesini azaltabilmesinden ve vakalarda tümörleri küçültebilmesinden çok memnunuz. Bu yeni tedavinin daha fazla kadın ve erkeğin meme kanseriyle daha iyi ve daha uzun yaşamasını sağlayabileceğine inanıyoruz.”

TEDAVİ İÇİN DÖNÜM NOKTASI

ICR CEO'su Profesör Kristian Helin ise “Tedavi, en yaygın meme kanseri türünün ilerlemiş formlarının tedavisi için bir dönüm noktasıdır. Capivasertib bu hastalar için tamamen yeni bir tedavi seçeneği sunabilir” dedi.

Kıdemli araştırma iletişim yöneticisi Dr. Kotryna Temcinaite, insanların mümkün olan en kısa sürede bu tedavi kombinasyonundan yararlanmaya başlayabileceklerini umduklarını belirtti.

Kaynak: Daiy Mail

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...