Mevsiminde yenmeyen meyve ve sebzeler hastalıklara davetiye çıkarıyor

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Mevsiminde yenmeyen meyve ve sebzeler hastalıklara davetiye çıkarıyor

Sağlık Haberleri

Kış aylarının gelmesiyle birlikte gribal hastalıklardan korunmak için meyve ve sebze tüketimi arttı. Ancak dikkat, sağlıklı beslenmek için mevsimi dışında tüketilen meyve ve sebzeler tehlike saçıyor. Uzmanlar mevsim dışı tüketilen besinlerin vücutta toksik etki gösterdiğini belirterek erken ergenlik, erken menopoz gibi hormonal bozuklukların yanında kansere de davetiye çıkarttığını söyledi.

Mevsiminde üretimi yapılmayan meyve ve sebzelerin içerisinde bulunan düşük vitaminler ve üretiminde kullanılan kimyasal ilaçlar insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Diyetisyen Eda Ünal, zamansız yenen sebze ve meyvelerin nelere yol açtığından bahsetti.

“MEYVELERİN ÇEŞİDİ RAFLARDA DEĞİŞMİYOR”

Diyetisyen Eda Ünal, sebze ve meyve tüketiminin çeşitli hastalıkların azalmasında etkili olduğunu belirterek, “Sağlıklı beslenmede sebze ve meyve tüketimi oldukça önemlidir. Biz her zaman dengeli beslenmede yeterli miktarda karbonhidrat, protein, vitamin, mineral ve su alımını önemsiyoruz. Özellikle vitamin ve mineral kaynağı olarak mevsiminde tüketilen sebze ve meyvelerin uygun porsiyonlarında kullanımı bizim için çok önemli. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) günlük en az 400-500 gram sebze ve meyve tüketimini oldukça önemsiyor. Bu değerler hastalıklara ve yaşa göre miktarlarında değişiklik gösterebiliyor ama ortalama olarak günlük üç porsiyon sebze, iki porsiyon meyve tüketimini öneriyoruz. Sebze ve meyve tüketimi çeşitli hastalıkların azalmasında oldukça etkilidir. Özellikle kanser, kalp ve damar yolu hastalıkları, hipertansiyon, obezite ve kabızlık gibi birçok hastalıkların azalmasında etkili. Özellikle kış döneminde bize koruyucu bir etki gösteren bağışıklığın güçlendirilmesinde sebze ve meyve tüketimini oldukça önemsiyoruz. Ancak mevsimlerin değişmesine bağlı olarak farklılık gösteren sebze ve meyvelerin çeşidi raflarda değişmiyor” diye konuştu.

UZMANINDAN UYARILAR

Ünal, mevsiminde sebze ve meyve tüketimini önerdiklerini söyleyerek, konuyla ilgili uyarılarda bulundu: 

- Gıda teknolojisinin geliştiği bu dönemlerde raflarda mevsiminde olmayan sebze ve meyveleri görüyoruz. Özellikle kış aylarında gördüğümüz sebzeler brokoli, karnabahar, lahana, havuç, turp, yer elması, kırmızı pancar, kereviz, pırasa; meyvelerden elma, armut, portakal, mandalina, greyfurt, ayva, muz ve kestane gibi vitamin içeriği yüksek olan meyvelerin olduğunu görüyoruz. Ancak bu aylarda yetişmeyen sebzelerimiz de var. Bu sebzeler çeşitli ilaç ve koruyucularla birlikte raflarda satışa sunuluyor. Bu ürünler vitamin ve mineral açısından daha düşük oluyor. 

-Özellikle yapılan çalışmalarda kış ve yaz mevsimlerinde toplanan ıspanağın vitamin ve mineral içeriği araştırıldığında özellikle C vitaminin üç kat farklı olduğu gözüküyor. Yani bu hormonlarla üretilen sebze ve meyvelerin vitamin ve mineral içeriğinin düşük olduğunu görüyoruz. Bize raflarda sunulan bu sebze ve meyvelerde vücutta toksik etki gösterdiği için erken ergenliğe girme, kadınlarda erken menopoza sebep olabiliyor. Bunun yanı sıra bu koruyucu maddeler, ilaçlar ve hormonlar baş ağrısı, mide rahatsızlıkları gibi birçok hastalığa sebep oluyor. 

-Daha önemlisi bu ürünler kansere davetiye çıkarıyor. O yüzden bizim için hem ekonomik açıdan hem de sağlığımız açısından mevsiminde sebze ve meyve tüketimini öneriyoruz. Bu duruma çok dikkat etmemiz gerekiyor. Mevsiminde olan sebze ve meyveleri farklı bir mevsimde aynı lezzete yakın şekilde tüketmek için kurutma, konserve veya derin dondurucu gibi çeşitli saklama yöntemlerini kullanabilirler. Ama bizim için mevsimsel beslenme oldukça önemli.

İhlas Haber Ajansı

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...