Obeziteyi önlüyor… Faydaları araştırmalarla kanıtlandı

Düzenleyen: / Kaynak: Haber Merkezi
- Güncelleme:
Obeziteyi önlüyor… Faydaları araştırmalarla kanıtlandı

SAĞLIK Haberleri  / Haber Merkezi

Şehir yaşamının yoğunluğu ve koşturmacası içinde bazen yemek öğünleri atlanabiliyor, hatta bazen vakit ayrılamadığı için hazır yemeklerle gün geçiştirilebiliyor. Ancak evde pişirilen tencere yemekleri obeziteyi önlüyor.

Yapılan son çalışmalara göre ev dışı hazır gıda tüketiminin Avrupa ve ABD’de olduğu gibi Türkiye’de de artış içinde olduğunu belirten Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, evde yapılan tencere yemeklerini tüketmenin, pek çok bilimsel çalışmaya göre obezite riskini de azalttığını belirtti.

Özellikle son yıllarda yaşam tarzlarında yaşanan değişim, online siparişlerle hazır tüketim gıdalara kolay ve hızlı erişim gibi nedenlerle ülkemizde de tencere yemeği hazırlama geleneğinin gittikçe azaldığına dikkat çeken Anadolu Sağlık Merkezi Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Ancak tablonun diğer tarafında organik yaşamı önemseyen, sürdürülebilirlik bilinci taşıyan tüketiciler de yok değil. Bugün pek çok insan tencere yemeklerini yeniden keşfediyor” dedi.

HAZIR YEMEKLERE GÖRE ÇOK DAHA SAĞLIKLI PİŞİYOR

Tencere yemekleri, ev dışı yapılan veya katkı maddeleri içeren hazır yemeklere göre çok daha sağlıklı bir seçenek olmasıyla önemini koruyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Tuba Örnek, “Tencere yemekleri; çoğunlukla bitkisel sıvı yağlarla yapılması, birçok çeşit besinin bir arada bulunabilmesi, sebze ve bakliyat yemeklerini çeşitlendirmesi, lezzet artırıcı koruyucu katkı maddelerinin kullanılmaması gibi pek çok nedenden dolayı hazır ve ev dışı tüketilen yemeklere göre çok daha sağlıklı pişiyor” ifadelerini kullandı.

PIRASA, KEREVİZ, ISPANAK, PAZI, LAHANA… 

Tencere yemeklerinin en önemli temel malzemeleri zeytinyağı, kuru soğan, salça/domates ve havuç. Tuba Örnek, “Sonbahar ve kış dönemi için ıspanak, pırasa, kereviz, brokoli, pazı, lahana, karnabahar gibi vitamin-mineral deposu ve lif bakımından zengin sebzeleri sıkça tüketmek gerekiyor. Ayrıca lif ve protein açısından zengin olan, kalsiyum, çinko, magnezyum ve demir içeren; kuru fasulye, nohut, mercimek, barbunya ve bezelye gibi kuru baklagilleri yaz/kış demeden haftada ortalama 2 defa tüketmek çok önemli” ipuçlarını paylaştı.

TENCERENİN ÜRETİM MALZEMESİNE DE DİKKAT

Ancak tencere yemeklerinin bütün bu faydalarından yararlanmak için yemek yaparken kullanılacak tencerenin hangi malzemeden üretildiğinin de önemli olduğuna dikkat çeken Tuba Örnek, “Paslanmaz çelik, dökme demir, granit ve seramik sağlıklı tencere seçimi için en doğru alternatifler arasına giriyor. Teflon veya alüminyum gibi malzemelerle yapılmış ürünleri kullanmaktan kaçınmak gerekiyor” uyarısında bulundu.

Düzenleyen:  - SAĞLIK
Kaynak: Haber Merkezi
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...