Özel hastanelere 'hasta hakkı' ayarı: Kapatma cezası uygulanacak

Düzenleyen:
- Güncelleme:
Özel hastanelere 'hasta hakkı' ayarı: Kapatma cezası uygulanacak

Sağlık Haberleri

Özel hastanelerde hasta hakkı ihlali cezasız kalmayacak. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan iki yönetmeliğe göre; ihmalin yaşandığı birimlerin faaliyeti durdurulacak, sorumlular hakkında idari ve adli işlem başlatılacak. Durdurulan birimin dışındaki hastaların tedavi hakları gözetilecek.

ESMA ALTIN'IN HABERİ

Geçtiğimiz dönemlerde bazı özel hastanelerde hastaların sağlık ihtiyacı halini hiçe sayan uygunsuz hareketler ve ihmaller gündeme gelmesi üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı “Özel Hastaneler Yönetmeliği” ile “Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Bazı Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik”i yeniden düzenledi. Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yer alan her iki yönetmelikte de, hasta hakkı ihlali yaptığı belirlenen özel sağlık kuruluşlarına yönelik yaptırımlara ilişkin yeni düzenlemeler yer aldı.

SORUMLU BİRİMİN FAALİYET DURDURULACAK

Değişikliklere göre özel sağlık kuruluşlarının herhangi bir biriminde hastaların tedavisini olumsuz etkileyecek bir eksikliğin tespit edilmesinde eksiklik giderilinceye kadar ilgili hastanenin faaliyeti durdurulacak. Buna ek olarak, toplumun veya sağlık hizmeti alanların sağlığını olumsuz etkileyeceği düşünülen durumların ortaya çıkması halinde de aynı yaptırım uygulanacak.

DİĞER HASTALARIN TEDAVİ SÜREÇLERİ AKSATILMAYACAK

Hasta haklarına karşı hak ihlallerinin tespit edilmesi durumunda, ilgili birimin faaliyeti uygun şartlar sağlanana kadar geçici olarak askıya alınacak. Durdurma işlemi, söz konusu birim dışındaki hastaların tanı ve tedavi sürecini aksatmayacak şekilde yapılacak. İhmallerin sorumluları hakkında idari ve adli işlemler başlatılacak. Durdurma kararı alınan hastanenin hayati önem taşıyan acil servis, tıbbi laboratuvar, görüntüleme ve yoğun bakım servisleri il sağlık müdürlüklerince belirlenecek bir komisyonun gözetimi altında faaliyetlerine devam edebilecek.

Düzenleyen:  - Sağlık
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...