Sağlık değil, zehir saçıyor... Amalgam dolgu AB'de yasaklanıyor

Düzenleyen: / Kaynak: Anadolu Ajansı
- Güncelleme:
Sağlık değil, zehir saçıyor... Amalgam dolgu AB'de yasaklanıyor

Sağlık Haberleri  / Anadolu Ajansı

İçeriğindeki civa nedeniyle tehlike saçan ve halk arasında gümüş ya da siyah dolgu olarak bilinen amalgam diş dolgusu Avrupa Birliği'nde yasaklanıyor. Türkiye'de de sıklıkla kullanılan dolgu malzemesi AB için 1 Ocak 2025'te tarihe karışacak.

AB, civa tehdidinden halkı ve çevreyi korumak için 1 Ocak 2025'ten itibaren amalgam dolguyu yasaklayacak.

Amalgam dolgu sadece diş hekimi tarafından mecburi görülmesi halinde uygulanabilecek.

Sağlık sistemlerini geri ödemelerde amalgam dolgunun alternatiflerini kapsayacak şekilde güncellememiş olan ülkeler ise yeni uygulamayı 30 Haziran 2026'ya kadar erteleyebilecek.

İHRACATI DA YASAKLANIYOR

AB'nin amalgam dolgu ihracatı da 1 Ocak 2025'te yasaklanacak. Amalgam dolgunun üretimi ve ithalatı ise 1 Temmuz 2026'dan itibaren yasak olacak.

AB'nin mevcut kuralları kapsamında 15 yaşın altındakilerin, hamile ve emziren kadınların diş tedavisinde amalgam dolgu kullanımı yasaktı.

AMALGAM DOLGU İÇİN 40 TON CİVA KULLANIYOR

AB'de amalgam dolgu nedeniyle yılda yaklaşık 40 ton cıva kullanılıyor.

Yeni kurallar bu aşamadan sonra AP ve üye ülkeler tarafından onaylanmasının ardından AB Resmi Gazetesi'nde yayımlanarak yürürlüğe girecek.

Düzenleyen:  - Sağlık
Kaynak: Anadolu Ajansı
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...